- Det er helt forferdelig å ikke vite hvordan de har det. De ble revet vekk fra venner, familie og skole i Trondheim. Nå er barna fratatt muligheten til tilfredsstillende skolegang og helsetilbud. Jeg er lei meg og frustrert, sier faren. Både han og moren til barna har norsk opprinnelse.

Hjemme i stua sitter faren og ser på bilder av barna mens han forteller om tiden etter at de ble tatt med til utlandet. Rommene med lekene deres står tomme. Han har ikke vært i kontakt med de to barna siden de forsvant i vår og føler seg maktesløs. Det er vanskelig for ham å holde tårene tilbake når han snakker om den fastlåste situasjonen.

- Det er vanskelig å ikke vite når og om de kommer tilbake, sier han.

Avhengig av andre land

Faren har fått opplysninger om at barna befinner seg i et asiatisk land uten utleveringsavtale med Norge, og håper at personer som kommer i kontakt med barna tar kontakt med politiet. Han mener også at politiet bør etterlyse dem, slik at de ikke får fornyet visum.

Politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sentrum politistasjon i Trondheim bekrefter at barna har vært i et asiatisk land.

- Vi har hatt kommunikasjon med henne gjennom hennes advokat for å få henne til å komme tilbake. De er fortsatt ute av Norge, sier Momyr.

Mor og barn har vært etterlyst, og Momyr opplyser at de kommer til å etterlyse dem på nytt.

Momyr sier, på generelt grunnlag, at politiet er avhengig av andre lands myndigheter for å løse slike saker.

- Når de befinner seg i land uten avtaler er det en lengre vei å gå, men det er ikke umulig, sier han.

Adresseavisen har stilt flere spørsmål til kvinnens advokat om saken.

- Vi har ingen kommentar å komme med, skriver advokat Ole Andreas Thrana i en e-post. Adresseavisen har også forsøkt å komme i kontakt med moren, uten å få svar på våre henvendelser.

Politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Trøndelag politidistrikt sier at politiet er avhengig av andre lands myndigheter for å løse slike saker. Foto: Vegard Eggen

- En tragedie

Bakgrunnen for at barna skulle plasseres i fosterhjem er en langvarig konflikt mellom mor og far. Det er moren som har hatt hovedomsorgen for barna, mens faren har hatt rett på samvær. Fylkesnemnda skriver i sitt vedtak fra i vinter om å plassere barna i fosterhjem at de mener omsorgsovertakelse er det beste for barna. Begge foreldrene fikk bare noen timers samvær med barna.

- Det er en tragedie at dette måtte gå så langt at fosterforeldre er eneste mulighet. Jeg støtter barnevernet og forstår at dette må til for at barna skal få den hjelpen de trenger, sier faren.

- Tett oppfølging

Trondheim kommune kartla i starten av året antallet barn som blir borte for barnevernet. 65 barn i perioden 2007 til 2016 har blitt borte. 22 av disse barna har fremdeles ikke kommet tilbake til Trondheim. Barnevernet har etter mars hatt tre saker der foreldre og barn har vært ute av landet på grunn av barnevernets oppfølging, i tillegg til barnebortføringssaken der barnevernet hadde overtatt omsorgen for barna.

- Bortføringssaken er under tett oppfølging, sier seniorrådgiver Lars Mostad i rådmannens fagstab i Trondheim kommune.

- Jobber intenst

I barnebortføringssaken samarbeider Trondheim kommune med politiet, ambassaden i landet barna befinner seg, Justisdepartementet, Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet og Utenriksdepartementet for å forsøke å få barna tilbake til Norge.

- Det er vanskeligere å samarbeide med land som ikke er tilsluttet Haagkonvensjonen om barnebortføring, og kontakten byr på mange utfordringer. Utenriksdepartementet bistår oss med å holde kontakten med myndighetene i landet, og det jobbes intenst med å få familien til å vende tilbake til Norge, sier Mostad.

Barnevernet kan ikke gå inn på detaljer i saken på grunn av taushetsplikten.

Enhetsleder Cecilie Bakke og seniorrådgiver Lars Mostad i Trondheim kommune sier at det jobbes intenst med å få familien til å vende tilbake til Norge.

- Tok for lang tid

Fylkesnemnda skrev i sitt vedtak i vinter at etter deres vurdering vil det være en risiko for at barna lider overlast hvis de ikke tas ut av hjemmet raskt. De mente det vil være et overgrep mot barna å utsette omsorgsovertakelsen. Perioden fra vedtaket ble fattet til moren dro med barna var på noen uker. Faren mener det tok for lang tid fra Fylkesnemndas beslutning frem til at barnevernet skulle hente barna for å ta dem med til et fosterhjem.

- De burde vært plassert i et akutthjem. Tiden det tok ga henne mulighet til å dra fra landet, sier han.

Enhetsleder Cecilie Bakke opplyser at barnevernet har en frist på seks uker på å gjennomføre omsorgsovertakelsen etter at Fylkesnemnda har fattet beslutningen. Det har ikke vært brudd på retningslinjene i denne saken.

- Hvis situasjonen for barna er akutt, eller det er fare for at de kan bli tatt med ut av landet, så setter barnevernet i gang omsorgsovertakelsen rett etter at vedtaket i Fylkesnemnda er gjort. Men det er ikke en fasit på hvordan foreldre reagerer på et slikt vedtak, og det er en vanskelig inngripen både for familien og barnevernet. Selve omsorgsovertakelsen skal gjennomføres så skånsomt som mulig, sier hun på generelt grunnlag.

Det siste årene har det vært en økning i antall akuttplasseringer - les mer i denne kronikken.

- Siste utvei

Faren mener også at barnevernets oppfølging av familien har tatt for lang tid, og han mener at de burde ha overtatt omsorgen for barna tidligere.

- Det har vært for mange runder og utsettelser for å løse situasjonen, sier han.

Bakke kan ikke kommentere på denne saken, men sier på generelt grunnlag at det ligger en lang prosess og at det gjøres grundige undersøkelser før barnevernet tar over omsorgen for barn.

- Når vi går inn i en sak, så er grunnholdningen at barna skal bo hjemme. Vi setter så inn hjelpetiltak for å styrke omsorgen i hjemmet. Å ta over omsorgen for barn er siste utvei. Vi skal ha prøvd tiltak før det vurderes, med mindre det er en akutt fare for barnas liv, helse og sikkerhet sier Bakke.

- Livredd

Faren hjemme i Trondheim håper at det blir gjort alt for å få barna tilbake til landet så snart som mulig. Ventetiden er vanskelig og han venter stadig på oppdateringer i saken.

- Jeg sitter her som en livredd og bekymret far for mine barn. Jeg oppfordrer alle som kan hjelpe til å løse situasjonen gjøre det de kan. Jeg vil at de skal komme tilbake til familien og vennene sine og jeg mener at det haster for at de skal være minst mulig skadelidende, sier han, og samtidig takker familien, kona og vennene for støtten han har fått i denne tiden.