Men elevene skal fortsatt få tilbud om både neglespa og fart og moro.

- Dette er et tilbud barna har gledet seg til, derfor ønsker vi å gjennomføre dette i høst. Men vi ønsker å gi elevene større valgfrihet. Derfor skal både jenter og gutter kunne velge disse aktivitetene, sier Kristin By Vollset, rektor ved Steindal skole.

Onsdag kveld sa ordfører Rita Ottervik til NRK at Trondheim kommune ikke vil ha kjønnsdelte SFO-planer. Det vil Steindal skole rette seg etter:

- Det er politikerne som bestemmer og legger føringer for SFO, og vi forholder oss til dette. Ut fra det Rita Ottervik i går sa, så vil vi derfor endre navn på disse gruppene, sier By Vollset.

Overrasket

I snart ti år har skolefritidsordningen på Steindal hatt et tilbud om jenteklubb og gutteklubb. Tirsdag kveld fikk rektor for første gang spørsmål fra en forelder om hvorfor skolen hadde denne kjønnsdelingen på noen av aktivitetene. Onsdag begynte saken å rulle i sosiale medier, og plutselig snakket «hele» Norge om trondheimsskolen som tilbyr fart og moro for guttene og neglespa og såpeverksted for jentene.

- Jeg ble veldig overrasket over at denne saken skapte så voldsom debatt, sier By Vollset dagen derpå. Hun fikk en svært hektisk dag på jobben da hun skulle forsvare tilbudet.

- Dette tilbudet utgjør en bitte liten del av SFO-tilbudet. Når en ser hele SFO-tilbudet vi har, så blir bildet litt annerledes, sier By Vollset.

Hun påpeker at aktivitetstilbudet som er kjønnsdelt, er et tilbud til de eldste på SFO, og at det foregår over 1,5 time i uka fra september til november. Totalt er elevene 20 timer i uka på SFO. Elevene har kunnet melde seg på gutteklubben eller jenteklubben, men har også hatt mulighet til å velge andre aktiviteter.

Elevenes ønske

- Vi har ikke tenkt kjønnsroller når vi har laget tilbudet. Vi ønsker at elevene skal ha medvirkning, og dette tilbudet er laget ut fra hva elevene selv ønsker. De synes det er stas at vi kan ha et tilbud bare for jentene og et annet tilbud for guttene. Dette har vært noe de har gledet seg til, sier By Vollset.

Samtidig ser hun nå at de burde hatt andre navn på tilbudene, slik at ikke elevene må velge tilbud ut fra sitt eget kjønn.

Rektor sier de aldri tidligere har fått spørsmål fra foreldre rundt tilbudet. Etter at debatten rullet hele onsdag, har imidlertid flere foreldre meldt seg:

- Vi har fått gode tilbakemeldinger fra foreldre, både på mail, gjennom den digitale meldeboka og her på skolen på tilbudet, sier By Vollset.

- Og hvordan har barna reagert på debatten rundt SFO-tilbudet?

- Vi har ikke snakket mye om det her på skolen, men de som har fått det med seg, lurer på om de ikke får dette tilbudet lenger. Og så sier de at de har verdens beste SFO, smiler By Vollset.

- Vil dere fortsatt tilby neglespa i SFO?

- Aktivitetene som er planlagt i høst, vil vi gjennomføre, fordi elevene har gledet seg til dette. Vi får se hvordan tilbudet blir til våren. Men vi ønsker å legge til rette for aktiviteter som elevene selv ønsker, sier By Vollset.

LES TONE SOFIE AGLENS KOMMENTAR: Barndom i rosa tyll