- Dette er skoleveien for mange barn, og vi er redde for at det må en ulykke til før politikerne forstår at dette er feil, sier Lisbeth K. Schjelde, styreleder i velforeningen Bromstad selvbyggerfelt.

I over ett år har hun og resten av beboerne i Bromstadekra kjempet mot at adkomsten til 50 nye boliger på Bromstad gård skal gå gjennom deres boligfelt. De har selv kommet med et alternativt forslag, men føler seg overkjørt.

- Vi har helt siden starten hatt et ønske om å legge inn- og utkjøringen til de nye boligene rett ut i Bromstadvegen, men vi blir ikke hørt. Det er kun fire meter fra hovedvei kontra cirka 200 meter gjennom boligområdet, sier hun oppgitt.

Torsdag var det køkaos som strakk seg helt til Bromstad

Ja til fortetting, men...

Hun påpeker at det ikke handler om at velforeningen er imot fortetting, men at det kun handler om den trafikale situasjonen og hva det fører med seg.

Tirsdag sa bygningsrådets flertall (sju personer) ja til rådmannens forslag om adkomst til Bromstad gård gjennom Bromstadekra, og dermed falt opposisjonens (H, Frp og SV) forslag om adkomst fra Bromstadvegen.

Elin Marie Andreassen

- Det er beklagelig at det ble slik. Veiløsningen gjennom Bromstadekra vil medføre betydelig trafikkøkning for beboerne. Jeg er bekymret for sikkerheten til barna som beveger seg mellom tun og lekeplasser. I tillegg vil det tas av fellesarealene til velforeningene, samt at veien blir utvidet, sier Frps Elin Marie Andreassen som fremmet det alternative forslaget.

Hun er også forundret over at argumentet om at superbuss kanskje skal gå langs Bromstadvegen ble brukt.

- Det er jo ikke bestemt at det blir superbuss der. Flertallet legger altså til grunn en forutsetning som kan skje, og det er forunderlig, sier Andreassen.

Adresseavisens gjennomgang: Politikerne har ikke tatt ett komitéinitiativ i år

Vil ha befaring

Men Schjelde og hennes velforenings venner har ikke gitt opp. Bygningsrådet sendte saken videre til byutviklingskomiteen før den skal sluttbehandles i bystyret senere i høst.

- Vi har sendt brev til komiteen med ønske om at de kommer på befaring hit før møtet 15. september. Det er fortsatt lov å håpe at det blir omgjort, og at komiteen med egne øyne får se hvordan det ser ut her, sier Schjelde.

Beboer Morten Andersen sier at en adkomstvei til nye boliger gjennom Bromstadekra vil føre til at det ikke finnes et tilbaketrukket og rolig alternativ til Bromstadvegen/Kong Øysteins veg.

- For meg er det helt logisk å legge adkomstvei til Bromstadveien med tanke på at boligene bygges inntil veien. I bygningsrådet argumenterte Marek Jasinski (Ap) for at en adkomstvei rett ut i Bromstadvegen vil gjøre det lettere for de som skal bo i de nye boligene å bruke bil. Med andre ord mener de løsningen for å få folk til å bruke bilen mindre er å ødelegge et etablert boligfelt med trafikk gjennom Bromstadekra, nærmest spør Andersen.

Interessert i debatten om storhall? Her er alt om den

Trafikken forsvinner ikke

Styremedlem i velforeningen Cathrine Soleglad er forundret over at løsninger som undergang eller overgang for myke trafikanter ved utkjøring i Bromstadvegen ikke er vurdert.

- Med forslaget som foreligger nå er det helt garantert at den økte trafikken vil hope seg opp i rundkjøring ved Kong Øysteins veg. Trafikken forsvinner jo ikke fra Bromstadvegen bare fordi det ikke er direkte utkjøring til den, mener hun.

- Vanskelig sak

Jasinski innrømmer at det er en vanskelig sak, og han varslet i bygningsrådet at Ap kommer til å jobbe videre med saken til komite- og bystyrebehandlingen.

Marek Jasinski

- Dette er en sak som viser at det er lett å være enig i prinsippet om å prioritere kollektivtrafikken, men at det fort blir krevende å følge dette opp når man får en konkret sak på bordet. Å legge opp til en avkjørsel direkte til Bromstadvegen vil både øke fremkommeligheten for bilen i et område som har god kollektivdekning samtidig som det vil være en hindring for Bromstadvegen som kollektivtrasé, inkludert en framtidig superbuss. Det hører også med til historien at kommunen har tidligere fjernet flere avkjørsler til Bromstadvegen som er et viktig grep hvis den skal fungere som en hovedvei, sier han.

PODCAST: Hør våre kommentatorer snakke om mediekrise, burkini og Norges svar på Donald Trump

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.