- Elevene burde heller ha holdt sengen, sier Anders Askelund, spesialist i allmennmedisin ved Byåsen legesenter.

- Nå kommer relativt friske folk hit for å få en sykemelding. Det er helt unødvendig. Elever i videregående skole burde hatt samme rett til å skrive egenmelding som arbeidstakere.

- De nye fraværsreglene ble innført for å få ned skulk, er ikke det bra?

- Det er kjempefint at elevene holder seg mer på skolen. Men når det gjelder sykefravær bør også videregåendeelever sammen med foreldrene kunne skrive egenmelding. De skal en dag ut i arbeidslivet, og det å kunne skrive egenerklæring er en del av å forberede seg på voksenlivet.

Askelund har siden skolestarten i høst hatt mellom én og to elever hver dag fra videregående som skal ha legeattest på at de er syke.

Verst for elevene

- For meg som fastlege er det ingen kjempebelastning, selv om jeg har mer enn nok å gjøre fra før. Det er verre for skoleelevene, som ikke kan ha mer enn ti prosent fravær i et fag, og som føler seg presset til å oppsøke fastlegen. Hensikten med innskjerpelsene er gode, men fører til mer byråkrati, sier Askelund.

Trondheim har 30 legekontorer. Samtlige av de seks kontorene som Adresseavisen har vært i kontakt med, melder om et betydelig økt arbeidspress.

Ved Heimdal helsehus legesenter har man hatt veldig stor pågang siden skolestarten. Pågangen er størst på mandager, den dagen i uken det fra før er mest å gjøre.

Kamp om akuttimene

Nardosletta legesenter opplyser at man forsøker å finne en akuttime til elevene, i konkurranse med andre som også ringer for å få akuttime. Pågangen varierer fra dag til dag.

Ved Lade legesenter er pågangen enorm, situasjonen kan synes håpløs. Man forsøker å forklare elever på videregående at det ikke er nødvendig med legeerklæring fra første dag man er syk. Men elevene vil sikre seg for ikke å overstige tiprosentregelen.

- Vi har sjelden færre enn to–tre om dagen. Det blir bare verre og verre, og vi vet ikke helt hvordan vi skal løse situasjonen, blir det opplyst i ekspedisjonen. Det blir lange dager på de ansatte.

Elevene får stort sett time på dagen ved Lade legesenter, selv om legesenteret har det travelt fra før.

Redd for ugyldig fravær

Ila legesenter gjør det de kan for at elevene får komme inn på dagen, men det byr på en del utfordringer å få kabalen til å gå opp. Hver eneste dag ringer elever fra videregående for å få legetime.

- Pågangen er stor og noen er hysterisk redde for å få ugyldig fravær. Men det fører til køer, blir det opplyst i ekspedisjonen ved Valentinlyst legesenter.

Forkjølte skoleelever regnes ikke som øyeblikkelig hjelp og kan risikere å måtte vente en dag eller to.

Allmennlegeforeningen mener foreldre må få tilbake retten til å attestere sykefravær for elever i videregående skole. Dagens fraværsregler skaper kaos ved legekontorene.

Udokumentert fravær

Fra skolestart i høst kan elever i videregående skole bare ha ti prosent udokumentert fravær i et fag for å få karakter. Fravær på grunn av helse regnes ikke som udokumentert, men krever nå legeattest.

Legesentrene har opplevd et renn av småsyke videregåendeelever som trenger legeerklæring for å følge regjeringens nye fraværsregler. Ved enkelte legekontorer er alvorlig syke pasienter blitt fortrengt, hevder Allmennlegeforeningen, som ber Kunnskapsdepartementet ta grep.

Til NTB sier leder i Allmennlegeforeningen, Kari Sollien, at foreldrene må få tilbake retten til å attestere gyldig sykefravær opp til en viss grense.

I likhet med Anders Askelund mener Sollien at reglene bør være mer i tråd med reglene i arbeidslivet. Sollien fremholder at foreldreassistert sykemelding bør regnes som like gyldig som en legemelding opp til ti prosent fravær. Først når elevenes fravær når ti prosent, bør det stilles krav om legemelding.

Fornuftige kjøreregler

- Da vil ordningen minne om det man har i arbeidslivet, der man kan ha egenmelding i opp til tre dager, før man må skaffe legeerklæring, understreker hun. Sollien sier at Allmennlegeforeningen ikke er imot de nye fraværsgrensene, men tror det må være mulig å lage noen mer fornuftige kjøreregler innenfor de reglene som er vedtatt.

I Trondheim har skolefraværet falt kraftig etter innføringen av de nye fraværsregelen. Sju av åtte rektorer som Klassekampen har vært i kontakt med, opplyser at elevene er mer til stede.

Legeforeningen har nedsatt et hurtigarbeidende utvalg som skal komme med et veiledningsskriv til landets legekontorer og til de videregående skolene om hvordan de skal forholde seg til de nye fraværsreglene.

Målet er å gi råd til legekontorene om hvordan de skal håndtere alle henvendelsene for å få til en mest mulig lik praksis. Det er også mange misforståelser blant elever, foreldre og lærere om de nye reglene.

Borte med forkjølelse

Statssekretær Magnus Thue i Kunnskapsdepartementet sier det er ingen grunn til at elevene skal måtte gå til lege oftere enn vanlige arbeidstakere. Med en fraværsgrense på ti prosent tas det høyde for at elever med forkjølelse kan være borte uten at det er nødvendig med sykemelding.

Anders Askelund forteller at i arbeidslivet har man flere steder utvidet adgangen til å skrive egenerklæring for å få ned sykefraværet. I Trondheim kommune har man gått opp til én uke.

- På videregående går man motsatt vei. Fordelen er imidlertid at man tenker seg bedre om før man holder seg hjemme, sier Askelund.

Ekstra pågang: Fastlege Anders Askelund har siden skolestarten i høst hatt mellom én og to elever hver dag fra videregående som skal ha legeerklæring. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen
Anders Askelund, fastlege ved Byåsen legesenter. Foto: Espen Bakken, Adresseavisen