Nominasjonskomiteen til Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag er imidlertid klar: De ønsker fylkespolitiker Kirsti Leirtrø på 4. plass før stortingsvalget i 2017.

- Nå har Karianne bestemte seg for at hun ikke ønsker gjenvalg, noe vi har stor respekt for. Det er ingen tvil om at hun har vært veldig ønsket, og et flertall av kommunepartiene har foreslått henne til gjenvalg, sier Rune Olsø, som leder nominasjonskomiteen.

Han sier de nå har innstilt en fjerdeperson fra kysten:

- Kirsti Leirtrø er fra Ørlandet, men kjent i hele fylket. Det er ikke bare viktig for oss å få en dame fra kysten, men en person vi mener kan gjøre en særdeles god jobb fra første stund. Det har vi funnet i Kirsti Leitrø, som er gruppeleder på fylkestinget for oss, sier Olsø.

Nå sendes nominasjonskomiteens forslag ut til behandling i alle de 25 kommunepartiene i Arbeiderpartiet.

- Ingen ting er avgjort før saken behandles 3. desember på nominasjonsmøte, sier Olsø.

Her kan du lese om hvorfor Tung gir seg på Stortinget.

- En ære

Leirtrø er glad for tillitserklæringen:

- Jeg ble oppringt fredag av lederen i nominasjonskomiteen. Jeg har tenkt på det en liten stund, og vil gjerne være med. Vi har behov for en ny regjering. I jobben min som gruppeleder på fylket, kjenner jeg godt på behovet for mer penger til samferdsel, sier Leirtrø.

- Det er en stor tillitserklæring å bli spurt og foreslått på plassen. Det er en ære. Nå skal kommunepartiene få si sitt, sier Leirtrø.

Hun er nå inne i sin fjerde periode på fylkestinget, og har tidligere sittet en periode kommunestyret på Ørlandet.

Les også: SVs Snorre Valen sier nei til gjenvalg

Klare kandidater

Trond Giske og Eva Kristin Hansen, som begge er fra Trondheim, har sagt ja til gjenvalg. Det har også Jorodd Asphjell fra Orkdal på tredjeplassen. Ungdomskandidaten er Kristian Torve (23) fra Oppdal er svært aktuell for 5.-plassen.

- En veldig dyktig ungdomskandidat, kommenterer Olsø.

Pål Sture Nilsen fra Klæbu er aktuell på 6. plass, og den plassen kan bli spennende. Dersom Ap kommer seg i regjering igjen, går trolig førstekandidat Trond Giske til en statsrådspost. Så hvis de kommer seg inn med fem kandidater, vil eventuelt Nilsen rykke opp. I dag har Ap Sør-Trøndelag fire representanter på Stortinget.

- En sterk faglig kandidat, kommenterer Olsø om Sture Nilsen.

Ser seg ikke som aktuelle

Vi spør Rune Olsø om han også ser andre aktuelle kandidater til fjerdeplassen:

- Ja, vi er heldige i Arbeiderpartiet som har mange andre dyktige kvinner. Nominasjonskomiteen er enstemmig på Leirtrø, men det er klart det er andre dyktige damer, sier Olsø.

Frøya-ordfører Berit Flåmo og Åfjord-ordfører Vibeke Stjern nevnes.

- De er to veldig populære ordførere. Flåmo sitter selv i nominasjonskomiteen og har vært med på å innstille Leirtrø, sier Olsø.

Oppdal-ordfører Kirsti Welander, Malvik-ordfører Ingrid Aune og flere kvinnelige fylkespolitikere er blitt nevnt som aktuelle navn.

- Vi har mange dyktige, nå blir det opp til kommunepartiene å avgjøre, sier Olsø.

Flåmo har bare en kort kommentar:

- Jeg ser meg ikke som aktuell, sier Flåmo.

Welander mener selv hun ikke er aktuell:

- Det viktigste for meg å gjøre jobben her i Oppdal. Det er hypotetisk spørsmål om jeg skulle være aktuell, jeg er altfor fersk i dette game, sier Welander.

Aune skriver i en sms til Adresseavisen:

«Det som driver mitt engasjement er å gi barn og unge en stemme både i Malvik og i verden. Det vil jeg først og fremst jobbe for som ordfører i Malvik, men det er selvfølgelig alltid hyggelig å bli nevnt som aktuell for Stortinget.»

Les også: Sandberg sier nei til gjenvalg

Frøya-ordfører Berit Flåmo som er inne i sin andre periode som ordfører.
Ordfører Vibeke Stjern (Ap), Åfjord Foto: RICHARD SAGEN;Adresseavisen
Malvikordfører Ingrid Aune (Ap).
Ordfører Kirsti Welander (Ap) i Oppdal.