Det viser meningsmålingen som Respons analyse har utarbeidet Møre og Romsdal for Adresseavisen og Romsdals Budstikke - ett år før stortingsvalget.

Størst fremgang siden stortingsvalget i 2013 er det Arbeiderpartiet som har. De ligger an til en oppslutning på 29,9 prosent, og tre representanter inn på Stortinget. Det er én mer enn i dag, og godt nytt for sunndalingen Tove Lise Torve som ligger an til å bli partiets tredjekandidat - en plass som hun også har på lista for denne stortingsperioden.

Innad i Ap pågår det en kamp om de øverste plassene på lista der nordmøringene, med Kristiansund Ap i spissen, ønsker å flytte dagens listetopp, Else-May Botten ned fra førsteplassen, og erstatte henne med Torve.

Frp-topper

I likhet med målingene for begge trøndelagsfylkene, som ble publisert i Adresseavisen fredag, går Høyre tilbake også i Møre og Romsdal. Det samme er tilfellet med Venstre og KrF som er støttepartier til regjeringen.

Men Frp i Møre og Romsdal har en annen utvikling enn i Trøndelag. Dette fylket har vært et sterkt Frp-fylke i en årrekke, og kan skilte med tre Frp-topper på de øverste plassene foran valget neste år. Listetopp er Frps parlamentariske leder, Harald T. Nesvik mens statsrådene Sylvi Listhaug og JOn Georg Dale står på de neste plassene. På denne målingen oppnår Frp en fremgang på ett prosentpoeng, men det er ikke nok til å sikre tre mandater. De står fortsatt inne med to av fylkets ni stortingsrepresentanter.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Den blå malingen flasser av

Listhaug-effekt

Frps satser på at deres profilerte listetopper i Møre og Romsdal skal gi dem økt oppslutning. De er på denne målingen jevnstor med Høyre. Sylvi Listhaug på valgkampturne i fylket vil samtidig være en utfordring for KrF, siden Listhaug trolig appelerer til mange av de samme velgerne som KrF.

Regjeringens støttepartier på Stortinget, KrF og Venstre sliter mer med oppslutningen, dersom man legger dagens måling til grunn. KrF får en tilbakegang på 1,8 prosent, sammenlignet med valget i 2013. Det betyr at KrFs ene mandat på Stortinget fra Møre og Romsdal går tapt. Venstre fikk utjevningsmandatet fra fylket i 2013, men denne målingen kan ikke fordele utjevningsmandater siden disse mandatene fordeles etter at alle stemmene i hele landet er talt opp etter stortingsvalget.

Senterpartiet går også frem i denne målingen. En økning på 1,9 prosentpoeng tar partiet over 10 prosent, og vil sikre ett mandat fra fylket.