- Vi som er tilhenger av en ny hall på Nidarø har ikke klart å fortelle om de økonomiske konsekvensene av å bygge hallen et annet sted. Skal vi finne en annen tomt er det ikke Trondheim Spektrum som blir utbygger. Da må vi bruke av pengene vi skal bygge nye skoler og sykehjem for, sier ordfører Rita Ottervik.

LES OGSÅ LEDEREN: Nødvendig med en tenkepause

385 personer i Trondheim er spurt i undersøkelsen som Respons Analyse har gjort for Adresseavisen. 25 prosent mener storhallen må bygges på Nidarø, 51 prosent vil ha den et annet sted, og seks prosent mener byen ikke trenger en ny storhall.

LES DEG OPP. HER ER ÅRETS SAKER OM STORHALLDEBATTEN

Ungdommen mest for

Undersøkelsen viser at Nidarø-alternativet har mest støtte blant de yngste. Av de under 30 år svarte 41 prosent at storhallen bør bygges på Nidarø, mens 23 prosent i denne gruppen ønsker at det skal velges en annen tomt. Blant de eldste er situasjonen helt motsatt. Av de over 60 år som deltok i spørreundersøkelsen svarer bare 11 prosent at de ønsker storhallen på Nidarø. 66 prosent av de over 60 vil at hallen skal plasseres et annet sted i byen.

Ingen kommunale lån

Ottervik er tilfreds med at 25 prosent vil ha hallen på Nidarø, og mener at støtten til planene ville ha vært mye større dersom folk ble spurt om de ville bruke kommunens penger til å bygge storhall et annet sted, i stedet for å investere i nye skoler og sykehjem.

- Det er en økonomisk virkelighet oppi dette, som vi kanskje ikke har fått godt nok frem. Det er aksjeselskapet Trondheim Spektrum som skal bygge, kommunen skal ikke ta opp lån for dette. Spektrum må renovere to av hallene sine, og samtidig kan vi få på plass en hall som har plass til store messer og store konserter. Skal vi velge en annen tomt er det kommunen som må bygge, og da må vi prioritere en slik hall til fordel for noe annet – som sykehjem og skoler. Det er ikke Arbeiderpartiet villig til, sier Ottervik.

Investert i en årrekke på Nidarø

Hun er glad for debatten og engasjementet, men mener det ikke finnes alternative løsninger til Nidarø.

- Hadde vi hatt blanke ark kunne jeg, og mange andre, tenkt oss en alternativ løsning. Men vi har investert mye på Nidarø gjennom mange år. Vi har utredet og vurdert i 4–5 år, og brukt halvannen millioner kroner på det. Alle alternativer ble lagt bort fordi det ikke lå økonomi i det, sier Ottervik.

Men hun understreker samtidig at den endelige utformingen, volum og høyde på den nye hallen, ikke er avgjort.

- Når man begynner å kalle det monsterhall så skapes det fronter. Jeg skjønner reaksjonene på høyden. I den videre saksbehandlingen skal vi se på dette, på andre løsninger for høyde, volum og det visuelle uttrykket. Trafikken og parkering jobbes det også med. Bystyret har tidligere vedtatt at de yngste skal trene i sine egne bydeler, og at Trondheim Spektrum blir et sted for de eldste ungdommene og de voksne som kan gå, sykle eller ta bussen. I fremtiden blir vi nødt til å i større grad å ikke bruke bilen – i samarbeid med idretten skal vi få dette til, sier Rita Ottervik.

Kjenner seg igjen

Høyres kommunalråd, Ingrid Skjøtskift kjenner seg igjen i undersøkelsen.

- Disse tallene stemmer godt med inntrykket og tilbakemeldingen jeg har fått etter at vi gikk ut mot Nidarø-planene. Engasjementet er stort, og mange ser at Nidarø er uegnet til å bygge et slikt stort anlegg. Det handler om byutvikling og bymiljø, men det handler også om trafikk. Nidarø er uegnet på så mange måter. Ikke minst fordi det ligger innerst i en blindvei og utbyggingen vil skape store trafikale utfordringer, sier Høyres kommunalråd Ingrid Skjøtskift.

Hun kritiserer flertallet for ikke å være villig til å utrede alternative tomter for en ny hall.

- Høringssvarene viser jo engasjementet og problemene med Nidarø. I tillegg er det ikke gjort gode nok analyser rundt trafikkforhold. Det er Ap som sitter med nøkkelen til denne saken. Til nå har vi blitt møtt med en vegg av arroganse fra den siden. Jeg skulle ønske at det snarlig ble satt i verk en utredning om det finnes alternative løsninger. Sluppen er pekt på som et alternativ, og det trenger vi å utrede. For hver dag som går blir det mindre tid til en slik vurdering, sier Skjøtskift.

Høyt, stort og stygt

- Folk reagerer på det de synes er høyt, stort og stygt. Mange i Trondheim har et forhold til Øya og Nidarø. Når Høyre i sommer åpnet for omkamp begynte mange å tenke at vi heller bør bruke området til noe annet enn å bygge denne hallen, sier Aksel Tjora, professor ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU.

Tjora mener motviljen mot Nidarø også handler mye om at folk oppfatter trafikken til og fra som et stort problem.

- Da denne saken kom på banen begynte nok mange å tenke på hva man egentlig kunne ha brukt Øya til. Folk ønsker å ta vare på fine områder. Argumenter om realpolitikk og økonomiske alternativer spiller mindre rolle i slike debatter. I debatten er det lansert tanker om at Øya kan omdannes til park, og det er signaler som mange setter pris på. Om det økonomisk sett er mulig å gjennomføre, opptar folk i mindre grad, sier Tjora.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) er ikke overrasket over at et stort flertall ikke ønsker en ny hall på Nidarø. Foto: jens petter søraa
Professor i sosiologi Aksel Tjora mener Høyres snuoperasjon rundt Nidarø har vekket et ønske i folk om å etablere grønne områder på Øya. Foto: Espen Bakken