Det skal nok en gang handle om striden rundt Trondheim Spektrums planer om å bygge ny storhall på Nidarø. Debatten har rast i ukevis. Trond Åm har levert inn et forslag der han ber om at rådmannen nå utreder muligheten for å bygge den omstridte hallen på Sluppen i stedet for på Nidarø. Forslaget behandles av byutviklingskomiteen torsdag kveld. Forut for møtet har Arbeiderpartiet bedt om et notat fra rådmannen der de ber om administrasjonens vurdering av Sluppen som alternativ. Og det er dette notatet som får Åm til å se rødt.

- Rådmannen svarer ikke på de spørsmålene som jeg stiller i forslaget. Arbeidet som er gjort vitner om manglende vilje til å vurdere konkrete alternativer til Nidarø. Der det ikke finnes vilje til å se på andre løsninger, blir det umulig å få til alternativer. Arbeidet er svakt, og får meg til å stille spørsmål rundt hele utredningen av storhall-saken. Vi kan ikke bygge en hall uten at alternativene er grundig belyst. Det gjelder både Sorgenfri og Sluppen. Rådmannen må sørge for at det blir gjort på en ordentlig måte, sier Åm.

LES ALLE SAKENE OM SPEKTRUM-DEBATTEN HER

Avhengige av vurderinger

Venstrerepresentanten har lenge ønsket at kommunen tar kontakt med Kjeldsberg Eiendom og Coop Midt-Norge som eier en tomt på Sluppen i Trondheim. Åm har tidligere vært i kontakt med eierne av tomta, og de har stilt seg positive til å omdanne Sluppen-tomta som ny lokalitet for den omstridte hallen. I notatet fra rådmannen skriver rådmannen blant annet Sluppen vil kreve omfattende utarbeidelse av nye områdeplaner, kan påføre kommunen ytterligere kostnader og at forhandlinger om tomtekjøp vil ta så lang tid at hallen ikke kan realiseres innen håndball-EM kampene som skal gå i Trondheim i 2020.

- Politikerne er ansvarlige for de beslutningene som fattes, men de beslutningene hviler på rådmannens faglige utredninger og vurderinger. Dersom disse faglige vurderinger ikke holder mål, vil det være direkte uansvarlig av oss politikere å beslutte noe i denne saken. Jeg er innstilt på å gå inn for Nidarø når saken kommer til bystyret i desember, men det gjelder bare dersom jeg vet at det ikke finnes andre realistiske alternativer. Vi har tid til å foreta disse utredningene nå, men rådmannen vil ikke. Da blir det opp til politikerne i byutviklingskomiteen – og etterhvert bystyret i slutten av september – å sørge for at det skjer. Å bruke månedene som gjenstår frem til bystyrets endelige beslutning i desember vil ikke forsinke noe som helst, sier Trond Åm.

I tillegg til Åms forslag om Sluppen er det også kommet initiativ fra eiendomsutvikler Ivar Koteng om å bygge en delt løsning med idrett på Nidarø og en ny storhall for idrett, messer og konserter på Sorgenfri. Åm mener at dette fremstår som den billigste løsningen, og bør vurderes før slulttbehandlingen.

Arbeider med skisse

Trond Åm er ikke overrasket over at rådmannen er negativ til å utrede Sluppen, men skjønner ikke at administrasjonen ikke ser noe positivt med en slik vurdering.

- Det er noen åpenbare fordeler ved Sluppen. Grunneierne signalerer at de er interessert i en storhall der, og i skrivende stund sitter og arbeider på en konkret skisse. Derfor er det uforståelig at rådmannen legger opp til å sette en stopper for at dette i det hele tatt vurderes før kommunen en gang har vært i dialog med grunneierne. I stedet lister han opp en rekke usikkerheter, som at forhandlingene med grunneier «kan bli tidkrevende», at tomteprisen «kan» bli høy selv om Kjeldsberg Eiendom allerede har sagt at tomteprisen er 3500 kr pr. kvadratmeter.

Åm legger vekt på at rådmannen har en generell utredningsplikt.

- Det innebærer at den faglige vurderingen skal synliggjøre at ulike sider er belyst, slik at politikerne har et godt grunnlag å fatte sine beslutninger på, og veie ulike hensyn opp i mot hverandre. Dette gjøres ikke når rådmannen bastant konkluderer at en storhall på Sluppen ikke kan realiseres, utelukkende basert på en liste med usikre forhold som blant annet kan avklares gjennom dialog med grunneiere og utbyggere og en ordentlig vurdering, sier Trond Åm.

Får støtte fra H og SV

Kravet om utredningfår nå støtte fra SV og H. I byutviklingskomiteen har SV og H fremmet felles forslag som presiserer hva rådmannen nå bør gjøre, og som (dersom det blir vedtatt) vil pålegge rådmannen å utrede både Sluppen og Sorgenfri før bystyret fatter en beslutning.

Høyres medlem i byutviklingskomiteen, Sindre Nilskog, er usikker på om det er mulig og samlet et politisk flertall bak kravet om å utrede alternativer.

- Det er for lettvint å påstå at det ikke finnes alternativer så lenge man ikke vil se på de forslagene som ligger til andre steder å plassere hallen. Når Ap nå åpner for nye vurderinger av risiko og trafikkforhold på Nidarø, må de også gå inn for å se på alternativene. Jeg er nemlig overbevist om at det er dit man ender til slutt likevel når de nye vurderingene av Nidarø viser at det ikke er forsvarlig å legge hallen der, sier Nilskog.

SVs Ingrid Marie Isachsen mener det er viktig at dagens sittende bystyre tar sine egne avveininger om en så stor byutviklingssak, og ikke bare arve tidligere vedtak.

- Vi trenger å vite mer om alternativene. Det er så mange utfordringer knyttet til prosjektet på Øya at vi ikke kan risikere at de andre alternativene ikke er undersøkt før vi fatter et vedtak som betyr så mye for byen i mange mange år fremover, sier hun.

Kommunaldirektør for byutvikling, Einar Aasved Hansen, sier han har laget et kort notat til komiteen, og at den politiske diskusjonen om det skal utredes alternativer er det politikerne i byutviklingskomiteen og til sist bystyret som må ta. Utover det ønsker ikke kommunaldirektøren å gå i debatt med Trond Åm om kritikken han reiser.

SVs Ingrid Marie Isachsen støtter Venstres krav om å utrede alternativer til Nidarø. Foto: jens petter søraa