Kan kombinasjonen av religion og sport få fart på arbeidet med FNs fattigdomsbekjempelse og bærekraftsmål? Det tror pave Frans. Nå har han bedt religiøse ledere og idrettstopper fra hele verden om å stille i Vatikanet.

Også den norske kulturminister Linda Hofstad Helleland.

- Idrett er et verdensspråk. Men idretten trenger også påfyll av rollemodeller. Jeg tror et samspill mellom idrett og religion har mye å bidra med i med FNs bærekraftsmål, sier kulturminister Hofstad Helleland – som mener hun kan ta med seg de norske tradisjonene med likeverd, dugnad og engasjement i bagasjen som politiker fra Norge.

Hjertesak

Statsminister Erna Solberg ble tidligere i år utnevnt av FNs generalsekretær Ban Ki-moon som en av to ledere av i en høyprofilert gruppe som skal være pådriver for at FNs såkalte bærekraftsmål nås. Solberg er særlig opptatt av unge jenters muligheter for å få utdanning.

Nå har hun bedt Hofstad Helleland takke ja til invitasjonen fra paven og Vatikanet, selv om det krasjer med årets viktigste dag for regjeringen – fremleggelsen av statsbudsjettet for neste år.

- Statsbudsjettet og kulturbudsjettet for neste år er en viktig dag for oss alle. Men arbeidet med FNs bærekraftsmål og unge jenters utdanning er blant sjefens absolutte hjertesaker. Da hun hørte om invitasjonen fra paven var hun vi klar på at vi måtte stille i Roma, selv om det er statsbudsjettdag i Norge, sier kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland.

Verdensspråk

I Vatikanet vil Helleland møte nettopp Ban Ki-moon, som har engasjert seg i pavens sportsinitiativ. Vatikanet har invitert 300 religiøse ledere og samfunnstopper fra hele verden for å diskutere om et tettere samarbeide mellom idrett og religion kan skape en bedre verden.

Mange av idrettens internasjonale ledere er på plass, inkludert den hardt pressede IOC-presidenten Thomas Bach og den allestedsnærværende norgesvennen prins Albert av Monaco. Også pave Frans, guds sendebud på jorden og overhode for 1,1 milliarder katolikker, vil delta på deler av programmet.

Vatikanets egen «kulturminister», kardinal Gianfranco Ravasi, har bedt den norske kulturministeren være en av konferansens hovedinnledere.

Ronaldo bedre enn resolusjoner

Kulturministeren synes lek, idrett og sport kommuniserer veldig godt med barn.

- Jeg tror for eksempel en idrettsstjerne som Ronaldo har større gjennomslag når han sier at gutter skal respektere og ikke slå søstera si, enn at FN vedtar en resolusjon om det samme. Samtidig kan religiøse ledere bidra til å gi sosial aksept for at jenter kan ha på treningstøy, bli svette og delta i idrett og lek sammen med gutta. En sosial aksept av likestilt deltakelse åpner veien videre til skole, utdanning og arbeid, mener Hofstad Helleland.

Stort gjennomslag

Organisasjonen til den tidligere olympieren Johann Olav Koss, «Right To Play», har en nøkkelrolle i den store konferansen i Roma. Koss er fornøyd med å få den norske kulturministeren med til Vatikanet.

- Lindas engasjement på den internasjonale idrettsarenaen er blitt lagt merke til. Som kulturminister i Norge har hun både idretten og, enn så lenge, kirken i sin portefølje. Jeg tror hun vil bli lyttet veldig nøye til, sier Koss.

Koss tror idrettsinitiativet fra pavens folk kan være starten på et langt og fruktbart samarbeid mellom idrett og religion for å fremme FNs bærekraftsmål og fattigdomsbekjempelse.

Men flere av idrettens sentrale organisasjoner, som nettopp IOC og WADA, sliter tungt om dagen med anklager og avsløringer av korrupsjon, dopingskandaler og store konflikter.

- En skal jo heller ikke se bort ifra at idretten også selv har mye har å hente fra et slikt samarbeid, sier Koss diplomatisk.

IDRETT OG RELIGION: Kulturminister Linda Cathrine Hofstad Helleland og Joann Olav Koss skal diskutere sport og religion med paven. Foto: Aleksander Andersen