- Min bekymring handler utelukkende om pasientenes sikkerhet. Vi kan ikke ha en situasjon hvor du i en akuttsituasjon kan risikere å bli operert av en høygravid lege som har vært på vakt i 17 timer. Det er rett og slett uforsvarlig, sier Hagerup.

Hun er pasient- og brukerombud i Sør-Trøndelag, og ønsker i utgangspunktet ikke å involvere seg i den pågående legestreiken som startet for snart to uker siden. Men Hagerup mener det er grunn til å advare mot det hun mener kan bli konsekvensen hvis arbeidsgiverorganisasjonen Spekter vinner frem med sine krav.

- Røverhistorier, svarer Spekter.

Må fortsette

- Frem til nå har det vært en praksis hvor gravide leger har fått fritak for 19 timers vakter i siste trimester, altså de siste tre månedene av graviditeten. Slik bør det fortsatt være. De siste månedene av et svangerskap er den gravide tung og sliten, og vi mener det er opplagt at dette er en ordning som må fortsette, sier Hagerup.

Ifølge Hagerup krever Spekter at gravide leger i siste del av svangerskapet ikke lenger skal ha fritak for vakter som overstiger 9 timer.

- 19 timers vakter er lange vakter også for en lege som ikke er gravid, men for en høygravid lege er det uforsvarlig lange vakter. Jeg tror nok ingen ønsker å bli operert av en lege som er gravid i sjuende måned, og som har vært på vakt i 17 timer. Dette er ingen heldig situasjon verken for pasient eller lege, sier Hagerup.

- Men det høres usannsynlig ut at et sykehus vil benytte en høygravid lege i 19 timers vakter?

- Men det er det som kan bli situasjonen hvis dette fritaket forsvinner. Konsekvensen kan bli at gravide leger blir tvunget til å sykmelde seg, sier Hagerup.

Under press

I en kronikk i Adresseavisen påpeker også tillitsvalgte i Yngre legers forening og Jordmorforbundet at rettighetene til gravide leger nå er under press. De skriver at det har vært en felles forståelse av at høygravide leger ikke skulle løpe på hjertestans, ta imot traumepasienter eller presse seg gjennom en travel vakt uten mulighet for matpause. De hevder at arbeidsgiver nå har endret praksis, hvor høygravide leger forventes å utføre vaktarbeid.

– Gravide leger risikerer å måtte jobbe harde vakter mot slutten av svangerskapet med ny praksis, skriver de tillitsvalgte.

LES OGSÅ INNLEGGET: Jeg er verken en superhelt eller en vare

Spekter avviser

Men arbeidsgiverorganisasjonen Spekter avviser at det er noen grunn til å være bekymret.

- Vil Spekter fjerne praksisen at gravide lege får fritak for 19-timers vakter i siste trimester?

- Nei. Legene har aldri hatt automatisk fritak fra vakt i tredje semester, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

- Dette er noe Legeforeningen har påstått, en påstand de tapte i en enstemmig Arbeidsrett i fjor. På linje med alle gravide arbeidstakere i sykehus har selvsagt legene krav på tilrettelegging – uavhengig hvor langt i svangerskapet de er.

Striden mellom legeforeningen og Spekter som har ført til streik, handler om hvordan legenes arbeidstid skal planlegges.

- Kan man risikere å bli operert av en høygravid lege som har vært på vakt i 17 timer?

- Særlig pasientombud bør ikke uroe pasienter, pårørende og ansatte med slike røverhistorier. Ingen leger trenger å jobbe mer enn maksimalt 9-timers vakter når de er høygravide. De kan gjerne få kortere vakter også, dersom det er nødvendig for å unngå sykmelding.

- Risikerer fremtidens leger å få beskjed om å gå på vakt eller sykmelde seg?

- Nei, ingen gravide leger skal tvinges til å velge. De skal ha tilrettelegging dersom de og deres lege mener dette er nødvendig. Mange helseforetak har egne program for å tilrettelegge for gravide medarbeidere. Dette gir svært gode resultater, og har redusert det gjennomsnittlige fraværet blant gravide med 10–12 uker. For øvrig vil jeg anbefale pasientombudet å sette seg inn i fakta og begge parters posisjoner før hun velger å uttale seg om noe så krevende som en streikesituasjon, sier Anne-Kari Bratten.