Hun er kritisk til at rådmannen ønsker å kutte rundt en halv million på hver skole. Kuttene er en del av rådmannens forslag til budsjett for Trondheim kommune.

Rådmannen ønsker å omprioritere 27 millioner kroner fra ordinær undervisning til blant annet til barn med spesielle behov. Det innebærer et kutt på hver skole på rundt 500 000 kroner.

- Jeg skjønner behovet for å ivareta barn med spesielle behov. Men samtidig er det slik at vi har elever med spesielle behov på alle skolene. Jeg skjønner ikke hvordan vi skal ivareta dem, hvis det nå skal kuttes over alt. Jeg har elever med store og vedvarende behov som jeg skal ivareta, og jeg har elever som kan få slike behov hvis de ikke blir ivaretatt, sier Nordbotn.

Hun mener driftsbudsjettet for skole allerede i dag er helt urealistisk i Trondheim.

- De midlene vi får for å drifte skole, er ikke tilstrekkelig for å kjøpe bøker og utstyr til elever og lærere. Vi skal kjøre digitalt utstyr, lærebøker og vi trenger materiell. Vi tegner ikke fiskekaker og vi syr ikke på papir. Det er flott at politikerne satser på økt lærertetthet, men vi har også behov for midler til å drifte skolen, sier Nordbotn.

LES KOMMENTAREN: Rådmannens jobb er å være knipen

- Men vil et kutt på 500 000 kroner merkes?

- Selvsagt vil det merkes. Det er ikke så langt unna en hel lærerstilling, eller en annen ansatt. Vi har ingen personer å miste, sier Nordbotn som er glad også ordføreren er bekymret for rådmannens kuttforslag.

Magrere tilbud

Rektor ved Sverresborg ungdomsskole, Bernt Johan Aune, kjenner ikke rådmannens forslag i detalj, men er blitt orientert om deler av dette på et rektormøte. Han mener det er riktig å prioritere tilbudet til elever med spesielle behov, men ser det som et dilemma at midlene skal tas fra den ordinære driften.

- Det blir et magrere tilbud i den ordinære undervisningen, og det vil ramme elevene. Men vi vil kunne gi et forsvarlig tilbud, sier Aune.

Også han påpeker at driftsbudsjettet til skolen er marginalt, og sier de er nødt til å bruke lønnsmidler til å drifte skolen.

Liten del

Cato Høve jobbet i rådmannens fagstab frem til i sommer, men er nå rektor ved Byåsen skole. Han mener forslaget er meget godt:

- Dette er en måte å synliggjøre hva pengene faktisk må brukes på. Det er en helt nødvendig omprioritering av midler til de med spesielle behov, sier Høve.

- Men ordføreren er åpenbart bekymret?

- Det er veldig lett for Ap å peke på dette symbolsk, men 27 millioner kroner er en så liten del av budsjettet at det ikke påvirker så mye. Man fokuserer mye på lærertetthet, men det er faktisk kvaliteten på læreren som er avgjørende, sier Høve.