Sist helg kjørte jeg mot hytta, i samboerens bil, og opplevde kilometervis av vei uten radiodekning på DAB-nettet.

I likhet med mange andre, som har fulgt debatten om slukking av FM-sendingene, dømte jeg det nye systemet nord og ned, før jeg sjekket med ekspertene.

Daglige henvendelser

- Hver gang det skrives noe om DAB strømmer det på med epost og telefoner fra hele landet, sier Åge Johnsen hos Bilradiospesialisten i Trondheim.

Felles for henvendelsene er at folk er negative til DAB og utfasing av FM-sendingene, men innser at de nå må forberede seg på overgangen.

Åge Johnsen, ettermonterer antenne i frontruta. Foto: Morten Antonsen.

Større utvalg

Samboerens fabrikk-monterte bilstereo, fra et svensk bilmerke, var taus over lange avstander da jeg kjørte gjennom Meldal. Eneste (u)lyd i bilen var min høylytte misnøye med det nye radiosystemet.

En mager trøst med DAB er at du slipper å irritere deg over skurring som kan ramme FM-radioen. Når signalet blir dårligere, blir DAB-radioen stille.

Problemet var at jeg hørte på en av de kommersielle radiokanalene, som for øvrig aldri har sendt på FM-nettet. Da radioen ble taus, trodde jeg alt av DAB-signal var borte. I virkeligheten var det fortsatt mulig å ta inn en del av NRK-stasjonene på det digitale nettet.

Det finnes to blokker på DAB. Den ene benyttes av NRK, og dekker 99,5 prosent av befolkningen. Det andre, som blant annet består av mer enn 11 kommersielle stasjoner, dekker 90 prosent.

Den store fordelen med DAB, i forhold til FM-båndet, er at det gir plass til mange flere radiostasjoner.

Dårlige antenner

Jan Erik Elverum hos Bilradiospesialisten har takmontert pisk på bilen for å ta inn radiosignalene, og gir dårlige antenneløsninger mye av skylda for frustrasjonen med DAB.

- Jeg gremmes når jeg ser avisene skriver hvor dårlig DAB-dekningen er, sier Jan Erik Elverum og ser skarpt på Adresseavisens utsendte.

Jan Erik Elverum, Bilradiospesialisten. Foto: Morten Antonsen.

Flere muligheter

Mange har antenner plassert i glassruta på bilen, men dette er ikke optimalt, mener ekspertene.

- Desidert best mottaksforhold får du med en takmontert antennepisk, men det innebærer at det må bores hull gjennom karosseriet på bilen. Finner som sitter på taket er også bedre enn antenner i glassruta, sier Jan Erik Elverum.

Åge Johnsen viser glassruteantenne på et ettermontert DAB-adapter i bil. Han anbefaler heller en takantenne. Foto: Morten Antonsen.

Tunneler uten dekning

Marienborg-, Skansen-, Strindheim-, Harangs- og Steinfjell-tunnelen har allerede fått DAB-dekning, og flere står for tur.

- Tunnelene vil bli tatt fortløpende. Planen er utbygging på E6 øst først, deretter E39 Orkdalsvegen, sier Per Arne Sesseng, senioringeniør i Statens vegvesen.

Arbeidet starter trolig i oktober, med mål om at alle tunnelene alle skal være klare når FM-nettet slukkes.

Les også: lover DAB i 320 tunneler før FM-nettet slukkes

Steder med manglende dekning

Åge Johnsen forteller at han ofte kjører strekningen Røros – Trondheim, hvor det er partier som kan være utfordrende for FM-signalene.

- DAB-radioen og fabrikkmontert antenne fungerer godt på dette strekket, forteller Johnsen.

På E14, mellom Hegra og Meråker, ligger et flere kilometer langt område hvor bilistene er vant til at radiosignalene ikke greier å sno seg frem mellom fjellsidene.

- Jeg har merket at også DAB-radioen ramler ut noen hundre meter her, men jeg tror nok FM-sendingen ramler ut før DAB, sier Åge Johnsen.

Kartet viser NRK-kanalene og de røde områdene har svært god DAB-dekning. Dekningsdata: Norkring, kartløsning: DRC Radiolab. Foto: radio.no

Selger løsninger de ikke anbefaler

- De fleste adapterne som selges for ettermontering i bil, leveres med antenne som limes på innsida av frontruta. Helst skulle disse ha vært levert uten antenne, så kunne kunden selv valgt blant de tre alternativene som finnes. Det sier seg selv at når adapterne leveres med glassantenne, så er det det som blir montert, sier Åge Johnsen hos Bilradiospesialisten.

Løs, ettermontert DAB-radio i bil som leveres med antenne for montering i frontrute. Foto: Morten Antonsen.

De aller billigste DAB-løsningene for bil koster 600 kroner. Fra 1200 kroner får du ny spiller med glassantenne, mens en ferdig montert takantenne koster om lag 2500 kroner.

Les også: Flest eldre kjøper ny DAB-radio

Starter utkobling

I Trøndelag og Møre og Romsdal, som er slukkeregion nummer to, forsvinner NRK-kanalene fra FM-nettet 8. februar.

Nordland er først ut, der starter slukkingen 11. januar.

Les også: SV foreslår å utsette FM-slukking