Kommunalråd Elin Marie Andreassen (Frp) har fått nok. Dagen før bystyrerepresentantene skal ta stilling til byutviklingskomiteens vedtak om å be rådmannen utrede alle alternativer til en kombinert idretts-, messe- og konserthall i Trondheim, er hun klar på at alle ressurser nå må handle om Nidarø, og kun det.

- Vi har behandlet saken siden 2014, men det er ikke blitt foreslått andre plasseringer siden da. Dette var heller ikke tema da bygningsrådet sendte saken på høring i mai i år. Prosessen frem mot sluttbehandling av saken bør dreie seg om å gjøre de tiltak som sikrer en best mulig løsning på Nidarø. En ny debatt og utredning om alternativ lokalisering vil ikke tjene prosjektet, sier hun.

Oppdater deg på debatten rundt storbyhallen i Trondheim - her er alle sakene

Dårlig omdømme

I forslaget hun vil fremme på vegne av Frp skriver hun at hun redd Trondheim ikke kan innfri sine forpliktelser for håndball-EM i 2020, og dermed gi byen et dårlig omdømme.

Tirsdag skrev Adresseavisen at Veidekke Entreprenør, som anbudsvinner av ombyggingen av Trondheim Spektrum, allerede har tapt millionbeløp grunnet utsettelse av prosjektet.

- Kostnadene og konsekvensene vil bare forverre seg med ytterligere forsinkelser, eller i verste fall annullering. Det er totalt unødvendig med ny utredning, sier hun.

- Men er det ikke fint å få alle fakta på bordet en gang til før man gjør noe mange mener er en katastrofe for byen?

- Vi har behov for fakta ved beslutning om lokalisering, og den beslutningen ble tatt i 2104, basert på fakta som tilsa at Nidarø var det beste og mest realistiske alternativet. På nåværende tidspunkt har vi ikke behov for mer fakta om andre alternativ. Det er sløsing av tid og ressurser, sier hun.

Seigpining

Kommunalråden mener vedtaket i byutviklingskomiteen minner om da Høyre foreslo ny gjennomgang om plassering av Jakobsli skole i sommer.

- Gjennomgangen endret ingenting. I stedet ble politisk spill valgt foran fremdrift. Jeg er redd det er slik i denne saken også, men da med Arbeiderpartiet som bedriver seigpining, sier Andreassen, som påpeker at innspill rundt blant annet tilgjengelighet, trafikkavvikling, risikovurderinger og støy må tas på alvor før sluttbehandlingen.

Men hos Arbeiderpartiet møter hun døve ører.

Ber om reel utredning

- Debatten de siste månedene har avdekket en del usikkerhet knyttet til ny storhall på Øya. Ingen er tjent med denne usikkerheten. Utvidelse av eksisterende hall på Nidarø er det mest realistiske alternativet, men vi ønsker samtidig å ta motforestillingene på alvor. Derfor er det viktig å få fakta, og en sammenligning mellom Øya, Brattøra, Sluppen, Sorgenfri og Tempe, som er noen av de områdene som har vært lansert de siste seks årene, sier kommunalråd Geir Waage.

Høyre på sin side vil i torsdagens bystyre sikre at rådmannen pålegges en reel utredning av alternativ plassering av storbyhall, og at disse stiller på like vilkår med Spektrum med hensyn til kommunale leieinntekter.

- Ordfører Rita Ottervik har jo allerede fastslått at en «utredning» vil vise at Nidarø er eneste alternativ. Ap ønsker med andre ord ikke å ha nye fakta på bordet, verken det som driver kostnadene ved Nidarø i været, som for eksempel utbedring av Klostergata og gangbru, eller det som er fordelene ved å bygge på Sluppen, sier kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H).

Faktabasert sammenligning

- Er det realistisk å tro på en ordentlig utredning innen to måneder slik at byggeprosessen ikke blir utsatt enda en gang, Waage?

- Ja. Mange av alternativene som har vært lansert de siste månedene er vurdert tidligere, men trengs oppdateres med nye tall. Samtidig er Sluppen kommet opp som et nytt alternativ. Jeg tror det er viktig for både den videre debatten, og for konklusjonen, at bystyret har mest mulig sammenlignbar fakta mellom de ulike alternativene. Det gjelder både vei og kollektivdekning i de ulike områdene, når det er mulig å ha ny hall klar på de ulike stedene og hvor mye de ulike alternativene vil koste kommunen. Hvis vi velger å legge hallen en annen plass enn Nidarø, hvor mange boliger må det da bygges der for å finansiere en ny hall? Noen sier det i så fall må bygges blokker på opp til åtte etasjer. Slike ting må vi vite om stemmer. Alternativt risikerer vi i verste fall at kommunen sitter igjen med en kostnad som tilsvarer byggingen av nye skoler i Sjetnemarka, på Okstad og ny Huseby skole. En faktabasert sammenligning av de ulike alternativene er den sikreste måten å ta det riktige valget på, sier Waage.