Onsdag ble det kjent at regjeringen styrker UDI ved å videreføre 177 millioner kroner til saksbehandling i neste års budsjett. Hensikten er å avsløre asylsøkere som har fått lovlig opphold ved å jukset med identiteten.

- Vi vet at det er en del som har lurt oss. Vi ønsker å tilbakekalle disse oppholdstillatelsene, slik at de som har løyet til oss må reise ut av Norge, sa innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til P4 onsdag.

Feil identitet

Frode Forfang, direktør i UDI, var torsdag i Trondheim i forbindelse med Evalueringskonferansen, arrangert av Sintef.

Asylankomstene til Norge har falt fra 31 000 i fjor til vel 2000 i år.

- I tillegg til at vi må redusere kapasiteten ved asylmottak, må UDI også nedbemanne, sa Forfang.

På spørsmål om hva det betyr for UDI at regjeringen nå vil styrke saksbehandlingen, sier Forfang i en kommentar til Adresseavisen at UDI har brukt store ressurser på opplæring av nye saksbehandlere.

- Nå trenger vi ikke å kvitte oss med alle. Det betyr at vi har ressurser til å ettergå asylsøkere som allerede har fått oppholdstillatelse, men som kan ha oppgitt feil identitet og nasjonalitet.

Forfang understreker at det er UDIs ansvar å ettergå oppholdstillatelser.

- Men vi har normalt ikke tid til å ettergå dette, sier han.

Fra Somalia

Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mange som har jukset seg til oppholdstillatelse. På spørsmål om det er noen nasjonaliteter som oppgir falsk identitet oftere enn andre, svarer UDI-direktøren:

- Vi har erfart at enkelte asylsøkere som opplyser at de kommer fra Somalia, ikke gjør det.

Forfang viser til saken til AUF-er Khalid Haji Ahmed, som overlevde Utøya. Han ble utvist fra landet fordi han løy og sa han kom fra Somalia i stedet for fra Djibouti, da han søkte asyl i Norge.

Andre eksempler på land som ofte oppgis som hjemland på feilaktig grunnlag, er Palestina. Det finnes flere eksempler på at asylsøkeren kommer fra nabolandet Jordan.

- Et eksempel her er Neda-saken fra Sandnes, sier han.

Politisamarbeid

For bedre å kunne ettergå identiteten til en asylsøker samarbeider UDI med politiet.

- Etter flere år i Norge er det lettere å ettergå kontakter og forbindelser, sier han.

Regjeringen øker også bevilgningene til Utlendingsnemnda (UNE) med 15,7 millioner kroner.