– Nå må kommunepolitikerne få tid til å konsentrere seg på å utvikle kommunen som folket vil ha.

Det sier eks-ordførerne i Rennebu, Bjørn Rogstad (H) og Alf Gunnes (KrF), som lenge har kjempet for at Rennebu skal fortsette som egen kommune. Sammen med tidligere stortingsrepresentant Jostein Berntsen (Ap) mobiliserte Rogstad og Gunnes, og fikk innbyggerne med seg: Hele 68,3 prosent av dem som stemte sa nei til en sammenslåing med nabokommunen i sør.

– Jeg synes det er rart og overraskende at Fylkesmannen sier at vi må sette oss ned og forhandle igjen når resultatet fra folkeavstemningen, som hadde stor oppslutning, er så tydelig. Det er nærmest respektløst overfor innbyggerne. Det er etter min mening rett og slett umulig og uaktuelt å ta opp igjen samtalene om sammenslåing nå, sier Alf Gunnes til Adresseavisen.

– Rennebu kommune - og mange andre kommuner - har jobbet med dette spørsmålet lenge. Nå må vi få tid til å drive kommunen, sier Bjørn Rogstad. De begge deler sittende ordfører Ola Øies avvisning om nye samtaler om kommunesammenslåing med Oppdal nå.

Tror ikke på tvang

– Hvor blir det av folkets røst oppi dette her? Dette virker som et nytt forsøk på å tvinge oss sammen med Oppdal, sier Jostein Berntsen. Han har sterke meninger i debatten som gikk rundt bordene på kafeen ved torget på Berkåk fredag.

– Nei og nei, Jostein, kommer det fra nabobordet. Det er Inga Wennberg som bryter inn. Hun mener at Rennebu må forhandle mer med Oppdal.

– Med 2500 innbyggere og stadig aldrende befolkning sier det seg selv at vi må gå sammen med Oppdal. Noe annet er ikke framtidsrettet, sier Wennberg. Hun synes debatten har vært slitsom, på grensen til amper i Rennebu - og tror det er vanskelig å ta den opp igjen nå.

– Feider fra et idrettsarrangement i 1934 mellom Oppdal og Rennebu har vært brukt som argument mot en sammenslåing. Det sier i grunnen sitt. Vi må legge bak oss det som hører historien til, og se framover. Norge endres, enten vi vil det eller ei, sier Wennberg.

Vil ha med Midtre Gauldal

– Jeg synes at man bør prøve å få i gang samtaler igjen mellom Oppdal, Rennebu og Midtre Gauldal. Den konstellasjonen ville det ha blitt flertall for her i Rennebu, fortsetter Berntsen.

– Da ville vi ha fått en større konstellasjon og mer likeverd mellom partnerne, mener Rogstad.

Oppdalsordfører Kirsti Welander mener at Rennebu nå hemmer utviklingen for den sørlige delen av Trøndelag med å ikke ta opp igjen samtalene.

– Det som umiddelbart slo meg og skar meg i øynene da jeg så uttalelsen var at vi i Rennebu bremser utviklingen i Oppdal, medgir Rogstad, som innrømmer at han er redd Berkåk og Rennebu vil ende opp som en grend i Oppdal.

– Oppdal er tre ganger større enn oss i folketall, sier Rogstad. - Vi er ikke generelt imot oppdalinger, men det er et faktum at det er to ulike kulturer i de to kommunene. Vi er mer forsiktige av oss, sier Gunnes, og sukker: - Vi er redde for å bli utarmet. Hva ville oppdalingene ha sagt om de var i vår situasjon? Jo, de ville helt klart ha sagt nei.

Tror ikke på tvang

Rogstad og Gunnes mener at debatten om kommunesammenslåing mellom Rennebu og Oppdal må ligge død i minst sju-åtte år.

– Det er ingen vits i å fortsette denne prosessen nå, sier Rogstad.

Begge medgir at det ikke er bare irasjonalitet i deres syn.

– Det er mye hjerte i dette. Jeg har levd hele mitt liv her i Rennebu, og kommunen betyr mye for meg, sier Gunnes.

Bjørn Rogstad er ikke overrasket over at Fylkesmannen mener at de to kommunene sør i Sør-Trøndelag må sette seg sammen igjen.

–Dette har også være Fylkesmannens holdning siden 2005. Jeg hadde blitt veldig overrasket om Fylkesmannen ikke hadde gått inn for at Rennebu og Oppdal bør gå sammen, sier Rogstad. Han håper og tror Rennebu vil fortsatt ha et godt samarbeid med Oppdal.

–Det skal bli interessant å se hva Stortinget finner på når de behandler dette i juni. Hvis Stortinget snakker om tvang, da kan det bli interessant. Det er jo valg til høsten. Jeg vil i alle fall anbefale mine partikollegaer om å styre unna alt som har med tvang å gjøre, sier den tidligere Høyre-ordføreren Rogstad.

Hett tema: - Det er helt naturlig at vi går sammen med Oppdal, men rennbyggen er så ihuga imot. Nesten så det blir ampert om man har et annet synspunkt, sier Inga Wennberg (til høyre). Foto: Tommy Fossum
Vil ha tre kommuner: Jostein Berntsen og kona Aud ivrer for å få til samtaler mellom Midtre Gauldal, Rennebu og Oppdal. Foto: Tommy Fossum