– Jeg ble fratatt friheten og myndighet over meg selv. Jeg var redd og bekymret for hva som skulle skjer, sier en sliten Vilde Aarthun på telefon fra flyplassen i Amsterdam tirsdag formiddag.

Hun har nettopp mellomlandet i Nederland, og venter på neste fly hjem til Norge og Trondheim.

- Det har vært heftig å sitte 19 timer i en celle med full flombelysning, i påvente av en utvisning fra Israel, sier hun.

Les om Venke Aarethuns lange vei til talestolen: For tjuefem år siden spyttet folk etter henne på gata. Nå er hun invitert til Torvet i Trondheim for å holde 17. mai-talen

Tre avhør

Vilde Aarethun reiste fra Norge til Israel søndag. Hun landet på Gurion International Airport i Tel Aviv klokken 2.30 natt til mandag.

- Jeg ble tatt til side i passkontrollen. De spurte om formålet med reisen. Jeg oppga da at jeg skulle besøke biskopen for en luthersk evangelisk kirke. I tillegg var planen å gjøre feltarbeid i Jerusalem og Ramallah, i forbindelse med en masteroppgave i psykologi.

Sikkerhetsvaktene ønsket å sjekke NTNU-studentens opplysninger nærmere.

- Sikkerhetsvakten ville vite hvorfor jeg kom så ofte til området?

Ble æresborger av Palastina: Venke Aarethuns snart 30 år lange engasjement for palestinernes sak, ble belønnet

Som datter av tidligere leder av Palestinakomiteen, Venke Aarethun, har Vilde vært i Israel og på Vestbredden cirka to ganger i året, helt siden hun var barn.

- Så ville sikkerhetsvakten ha passordet til telefonen min. Det nektet jeg å gi fra meg, fordi da ville de også få tilgang til sms-er, e-post og kontaktlista på telefonen. Der er det også informasjon om personer som bor i de okkuperte områdene.

Ropte og truet

Nå ble sikkerhetsvakten rasende.

- Hun ropte til meg, og slo telefonen hardt i bordet, forteller Vilde.

Hun ble tatt tilbake til et venterom, før hun igjen måtte i et nytt avhør med en ny sikkerhetsvakt.

- Hun spurte alle de samme spørsmålene. Også hun ropte og truet meg.

Da de ikke kom noen vei, ble Vilde nok en gang sendt tilbake til venterommet. Etter en stund dukket sikkerhetsvakt nummer tre opp. Han var svær og diger, og oppførte seg ifølge Vilde svært truende.

- Han gjentok de samme spørsmålene. I tillegg ville han vite hvorfor jeg skulle gjøre feltarbeid i Ramallah og i Jerusalem? Jeg forklarte at jeg ville undersøke om Oslo-avtalen hadde effekt på ungdommer i området. Han sa at som lege kunne han fortelle meg at avtalen absolutt ikke hadde påvirket ungdommer på noen måte.

Nektet innreise til Israel

Så ville han vite hvor jeg skulle bo og hvem som skulle hente meg på flyplassen?

- Siden sjåføren fra hotellet er palestiner, ønsket jeg ikke å oppgi navnet.

Vilde opplyste at moren hadde bestilt sjåfør gjennom «Jerusalem Hotel». De kunne få telefonnummeret til henne om de ønsket det, for å sjekke det ut selv.

Nå var sikkerhetsvakten i ferd med å miste tålmodigheten fullstendig. Han ga henne en frist, innen han hadde talt til tre, skulle Vilde ha oppgitt alle opplysningene. Det lyktes ikke.

- Nå er det nok, nå er du ferdig, sa han.

Hun fikk opplyst at hun ville bli nektet innreise til Israel.

- De tok fingeravtrykk av meg, og jeg måtte signere noen papirer.

Hun ble transportert bort fra flyplassen i en bil sammen med andre som skulle deporteres.

- Vi satt i et bur med så små hull at det var umulig å se hvor vi kjørte. Til slutt kom vi til et transittfengsel, utenfor flyplassen.

19 timer i en celle

Vilde ble plassert på et rom med to køyesenger, med til sammen seks sengeplasser og et toalett. På veggen var det et lite vindu med gitter foran. Døra, som var av metall, ble låst fra utsiden. Lyset sto på hele tiden, selv på natta. Ingen fikk beholde personlige eiendeler.

- Jeg delte celle med andre som også var nektet innreise. Vi hadde ikke mulighet til å forlate rommet når vi ville det. Vi fikk litt mat og litt vann.

I starten snakket Vilde på telefon med moren i Norge og den norske ambassaden i Tel Aviv.

- Etter vaktskifte kom de sjelden og åpent døra når vi banket. Vi fikk kun en liten luftetur, og siden flomlyset sto på hele tiden, var det umulig å sove.

Vilde forteller at rommet og madrassene var svært skitne.

- Vi ble ikke behandlet med respekt. Hvis vi ønsket kontakt, åpnet de ikke. Vi hørte latter fra den andre siden av døra.

Da hun igjen spurte om å få ringe ambassaden, sa de at hun skulle drite i demokratiet, fordi her var det de som styrte landet.

Vilde satt til sammen i 19 timer i cellen på transittfengslet.

Vet ikke hvorfor

Om Vilde er nektet innreise i lang tid, eller om hun får dra tilbake etter en viss tid, vet hun ikke.

LES HER: Ungdommer fra Trondheim på demokrati-tur til Ramallah

Selv tror hun at årsaken til hun ble avhørt denne gangen var at hun oppga at hun skulle til Vestbredden.

- Jeg er også arvelig belastet siden jeg har samme etternavn som mamma.

Moren, Venke Aarethun, fikk telefoner fra datteren mellom avhørene på flyplassen.

- Jeg var redd for hvor tøft de skulle behandle henne. Om hun fikk samme røffe behandling som jeg har fått gjentatte ganger.

Venke Aarethun mener det er oppsiktsvekkende at en 25 års gammel NTNU-student blir oppfattet som en fare for staten Israel.

Tirsdag ettermiddag klokken 16.41 landet KLM på Værnes med en sliten Vilde ombord.

Nektet innreise

Utenriksdepartementet er kjent med at Vilde Aarethun er nektet innreise i Israel.

- Ambassaden har ikke fått oppgitt en begrunnelse for innreisenekten av israelske myndigheter. Det er opp til israelske myndigheter å bestemme hvem som får innreisetillatelse til Israel. Ambassaden følger med på og har kontakt med israelske myndigheter om hvordan innreisereglene praktiseres, opplyser pressevakt i UD, Astrid Sehl.

Hun viser til at det i den siste tiden vært flere tilfeller der norske borgere nektes innreise i Israel.

- Uakseptabelt

- Aarethun dro ned for å gjøre feltarbeid i Øst-Jerusalem og i Ramallah med støtte fra NTNU. Det er uakseptabelt at våre studenter behandles på denne måten, sier rektor Gunnar Bovim, som nå vil ta saken opp med både norske og israelske myndigheter.

Rektor vil undersøke nærmere hva som har skjedd.

- At hun ble møtt på en tøff måte ved innreise er en ting, men at hun i tillegg havnet i et transittfengsel i 19 timer, er alvorlig, sier Bovim, som understreker at å ivareta studenten på best mulig måte etter hendelsen er også viktig for universitetet.

Undersøke saken

Ambassaderåd Dan Poraz ved den israelske ambassaden i Oslo, ble først kjent med episoden gjennom en mediehenvendelse tirsdag.- Jødene har feiret nyttår i to dager, og ambassaden har i den forbindelse vært stengt. Vi har ikke hørt om episoden før i dag, sier han.Ambassaderåden kan derfor ikke si noe konkret om saken på nåværende tidspunkt.

- Basert på informasjonen vi har fått gjennom media er det forståelig at situasjonen har blitt oppfattet ubehagelig. Av og til gjøres det feil. Jeg vil nå bruke de neste dagene til å undersøke hva som har skjedd i denne saken, sier Poraz, som også er åpen for dialog med rektor Gunnar Bovim.

Samtidig minner han om at alle suverene stater har mulighet til å bestemme hvem de vil slippe inn, og hvem de ikke ønsker inn i landet. Israel vektlegger hensynet til sikkerheten meget høyt.

Reiser ofte: Vilde Aarethun har reist til Israel og Vestbredden regelmessig siden hun var 6 år gammel. Nå er hun nektet innreise.