Midtsommer, nobelprisvinnere og en utendørsfestival med foredrag og konserter for mange tusen tilhørere.

Slik ser arrangørene for seg vitenskaps- og musikkfestivalen Starmus i Trondheim neste sommer. Som på en rockefestival skal folk kunne gå fra det ene til det andre gjennom flere dager med konserter, aktiviteter og vitenskapelige foredrag, presentert på en måte som skal være engasjerende og forståelig for folk flest.

Marinen, Borggården og Erkebispegården har sjarmert folkene fra festivalen. De har vært i Trondheim siden før helga for å se seg rundt. Når de flytter festivalen fra Tenerife til Trondheim, ser de for seg at festivalen skal prege hele byen både under arrangementet og i dagene før og etter. De vil lage folkefest både for de over tusen internasjonale deltakerne og byens innbyggere.

Marinen i strålende sol

- De så Marinen i strålende sollys – med kort avstand både til byen og Gløshaugen, sier Technoport-sjef Lars Kristian Iversen. Technoport skal ta seg av det praktiske arrangementet, mens Trondheim Concerts skal stå for gjennomføringen av de store konsertene.

- Vi må gjøre dette så tilgjengelig for byens befolkning som overhodet mulig, sier han. Iversen er spesielt opptatt av at barna skal delta på festivalen.

I mars arrangerer han den årlige teknologi- og innovasjonskonferansen Technoport. Deretter blir de praktiske arrangører av Starmus. Han forteller at de håper å bruke områdene rundt Nidarosdomen som hovedarena. Både på Marinen og i Borggården er det plass til 7000–8000 mennesker utendørs.

- Men hva skjer dersom det blir regn?

- Da må vi finne en teltløsning, sier Iversen som understreker at det ennå er tidlig i planleggingsfasen. Han regner med at de kommer til å trenge store innendørsarenaer og at det kan bli arrangement både i Granåsen og på Sverresborg.

Tar hele byen i bruk

- Starmus ønsker å ha festivalen så nær byen som mulig og med kort avstand fra de ulike arrangementene. I tillegg ønsker vi også å knytte festivalen til Gløshaugen, sier technoportsjef Iversen.

- Vi vil ta hele byen i bruk.

Lars Kristian Iversen tenker seg også mange arrangement i tilknytning til vitenskap i uka før og etter.

- Slik skal dette bli mye større enn bare de dagene selve festivalen varer. Trondheim skal ta posisjonen som teknologi- og vitenskapshovedstaden i Skandinavia. Vi tenker å strekke oss sørover, nordover og østover til Østersund og Sundsvall i Sverige. De må få ta del i det store som skjer i Trondheim disse dagene. Dette skal bli dager i brytningspunktet mellom teknologi, mennesker og musikk.

Hawking er vitenskapens superstjerne

Han mener det blir enormt stort å ha den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking i Trondheim det året han fyller 75 år.

- Han er vitenskapens Zlatan Ibrahimovic, sier Lars Kristian Iversen og minner om at 3000 billetter ble solgt ut på noen få timer da Hawking var i Stockholm.

- For Technoport er dette en stor mulighet for å skaffe erfaring som vi skal ta med oss videre, sier Lars Kristian Iversen.

- Det betyr så mye å spille med de aller beste i verden.

- Ekstremt lykkelig

Både i NTNU og i byen har det skapt mye entusiasme og glede at Trondheim får den store, internasjonale vitenskapsfestivalen.

- Jeg er ekstremt lykkelig over at vi har fått dette til, sier nobelprisvinner Edvard Moser. Han deltok på Starmus-festivalen i juni.

- Det var et interessant program hele dagen, med folk som var gode til å forklare vitenskapen sin på en slik måte at det var lett å henge med. Vanligvis sovner jeg etter en stund på vitenskapelige konferanser, forteller Moser. Han gjorde sitt beste for å overbevise Starmus om at Trondheim var det beste alternativet for festivalen.

- Dette er en klar markering av Kavli-instituttet, NTNU og Trondheim som vitenskaps- og kulturby. Festivalen vil bli enda bedre av å være i Trondheim.

- Stolt

- Fantastisk gøy, sier nobelprisvinner May-Britt Moser. Ekstra artig syns hun det er at Starmus er en vitenskaps- og musikkfestival.

- Jeg er kjempeglad i musikk. Nå får vi en festival som kombinerer musikk og vitenskap og den kommer til å vise frem Trondheim, sier hun. Hun berømmer Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune for å ha kastet seg rundt og fått dette til på bare to måneder. - Veldig mange har gjort masse. Det er helt briljant at Trondheim har fått dette til. Byen viser en slik entusiasme og lagånd. Alle stiller opp og spør hva de kan gjøre, sier Moser.oss. Nå kan jeg nesten ikke vente til festivalen i juni neste år. Jeg er så stolt av at vi sammen har fått dette til.

- Fantastisk

- Det er helt fantastisk at vi har fått Starmus til Trondheim, sier ordfører Rita Ottervik. Kommunens folk kastet seg rundt og har den siste måneden brukt mye tid og ressurser på å få vitenskaps- og musikkfestivalen til byen.

- Med dette får vi vist frem vitenskapsbyen Trondheim, men jeg regner også med at festivalen vil være til inspirasjon for oss. Lærerne i Trondheims-skolen for eksempel vil med dette få tilgang til verdens fremste vitenskapsfolk. Foredragene på Starmus-festivalen er på et nivå som er forståelig og dermed vil festivalen være til stor inspirasjon for oss alle, sier Ottervik.

Skandinavisk tyngdepunkt

- Fantastisk, sier også fylkesordfører Tore O. Sandvik om at Starmus-festivalen blir lagt til Trondheim.

- Det styrker Trondheims status som teknologisk og vitenskapelig tyngdepunkt i Skandinavia. Festivalen forsterker strategien vår for å få dette til, sier fylkesordføreren.

- Når Trondheim tidligere i år arrangerte supercupfinale mellom Real Madrid og Sevilla, inspirerer det unge til å bli fotballspillere. På samme måte håper vi at Starmus kan føre til at unge drømmer om å bli vitenskapsfolk og løse livets store spørsmål.

Storsatsing

NTNU-rektor Gunnar Bovim sier dette er en stor satsing på den internasjonale arenaen for NTNU.

- Jeg er så glad for at Starmus har valgt Trondheim. Her samler vi elitedivisjonen av forskere og musikere for å diskutere, holde foredrag og konserter. Dette er en vitenskaps- og musikkfestival, og det er nettopp det NTNU står for også, sier rektor Bovim. Han mener dette er en strålende anledning for NTNU å få vist frem dem fremragende forskningen som skjer i Trondheim. Han nevner spesielt energi, havrom, bærekraftig samfunnsutvikling og helse.

Hawking er et scoop

Den norske romeksperten Erik Tandberg syns det er stort å få til dette.

- Navnene er helt topp. Det begynner å bli få igjen av de gamle astronautene fra Apollo-programmet Leonov har gjort store ting, han skulle jeg likt å hilse på. Og Stephen Hawking er et scoop, han er stadig langt fremme.

Aagot Opheim995 42 014aagot.opheim@adresseavisen.no

Starmus til Trondheim: Fra venstre: Fylkesordfører Tore o. Sandvik, styremedlem i Starmus David Eicher, ordfører Rita Ottervik, Garik Israelian, grunnlegger av Starmus, Gunnar Bovim, nobelprisvinner Edvard Moser og Robert Williams, president i the International Astronomical Union og fremst nobelprisvinner May-Britt Moser. Foto: Vegard Eggen
Lars Kristian Iversen, sjef for Technoport, er særlig opptatt av at barna også skal delta på festivalen. Foto: Espen Bakken
Edvard Moser Foto: Ole Martin Wold, Adresseavisen
May Britt Moser Foto: Christine Schefte
Ordfører Rita Ottervik Foto: Morten Antonsen
Fylkesordfører Tore O. Sandvik Foto: jens petter søraa
Rektor Gunnar Bovim, NTNU Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth