De to har ikke vært på jobb på fire uker.

Onsdag trodde de det hele skulle være over, da Riksmeklingsmannen innkalte til tvungen megling mellom de to stridende partene. Men det førte ikke frem.

- Jeg ble ganske sint da jeg hørte det. Og skuffet, sier Dyrkorn.

Han hengte fra seg legefrakken da St. Olavs Hospital ble rammet av sykehusstreiken allerede 9. september. Også Vivian Haugen var med i den første runden. Siden har det vært en rekke opptrappinger både nasjonalt og lokalt. På mandag blir ytterligere ti leger ved St. Olav tatt ut i streik, og dermed er i alt 61 sykehusansatte i Trondheim omfattet av streiken.

Mye støtte

- Selv om vi helst skulle vært i jobb, så føles dette meningsfullt, sier Dyrkorn.

Han har nettopp gått av streikevakt utenfor sykehuset, og er på vei inn til det daglige møtestedet i kjelleren på Tulla Fischer. Her møtes alle de streikende legene til suppe, kaffe, prat og planlegging. Torsdag planla de et nytt streikemøte for både streikende og kolleger i jobb.

- Det har aldri tidligere vært en slik mobilisering i legekorpset. I tillegg opplever vi massiv støtte både fra andre fagorganisasjoner, og fra folk flest. Det motiverer, sier Dyrkorn.

Den største inspirasjonen får han fra arbeidsgiverorganisasjonen Spekter som er legenes motpart i streiken:

- Når jeg hører Bratten på radio, så blir jeg sint, sier han og tenker på administrerende direktør Anne-Lise Bratten.

- Streiker for de yngre legene

Til vanlig jobber han som overlege ved farmakologisk avdeling, en avdeling som blant annet analyserer prøver og har ansvaret for å gi råd om riktig medisinbruk. Den erfarne legen er ikke blant dem som har den tøffeste vaktbelastningen, men han har ingen problemer med å forsvare tidenes lengste legestreik. Han sier at de ikke kan være med på at arbeidsgiver ensidig skal bestemme vaktplaner og arbeidsbelastning uten at det skjer i samråd med tillitsvalgte, slik de oppfatter Spekters krav.

- Jeg skal gå av med pensjon om noen år, så dette handler ikke om min situasjon. Jeg streiker for de yngre legene. Jeg vil ikke at de skal bli tvunget til å gå flere 19-timersvakter og flere 60-timers uker. Leger vil også ha fritid og familieliv. Det er ikke lenger slik at en lege er en mann med en hjemmeværende kone. Dessuten kan en sliten lege være en farlig lege, påpeker Dyrkorn.

- Men er det i sykehusene interesse å drive rovdrift på leger?

- Det ser vi allerede nå eksempler på, hevder Dyrkorn som viser til at en stor andel legespesialister jobber i vikariat, og derfor er ekstra utsatt.

- Slutt og syt

Etter snart 30 dager i streik sier Vivian Haugen at lysten til å streike er like sterk som før. Samtidig savner hun jobben. Hun er konstituert overlege ved klinikk for fysikalsk medisin og rehabilitering, og møter til daglig pasienter som er i gang med rehabilitering etter hjerneslag eller hjerneskade.

- Jeg har omtanke for mine kolleger som nå får en større belastning som følge av streiken, og for pasienter som får avlyst timer. Men samtidig er dette en så prinsipielt viktig sak, så jeg har ingen betenkeligheter med å streike. Hvis Spekter når gjennom med sine krav, vil dette føre til et utilbørlig press på legene. Det vil ramme pasientsikkerheten, og slike arbeidsvilkår kan føre til en kompetanseflukt fra den offentlige helsetjenesten, mener Haugen.

De har flere ganger stått på streikestand på Nordre. Det er uvant for de to legene som aldri tidligere vært i streik.

- Men folk er stort sett hyggelige. Åtte av ti sier at vi må stå på, for de vil ikke bli behandlet av slitne leger.

- Og de andre, hva sier de?

- Slutt og syt, kom dere tilbake på jobb, sier Dyrkorn.

- Men folk flest er ikke klar over at belastningen er så stor ved norske sykehus. Når de får høre hvordan situasjonen er, så blir vi møtt med forståelse, sier Haugen som er glad for støtten fra legekolleger og andre faggrupper ved sykehuset.

Avlyste operasjoner

Ifølge St. Olavs Hospital har sykehusstreiken så langt ført til at 38 operasjoner og 550 polikliniske konsultasjoner er utsatt. I tillegg er 15 røntgenundersøkelser blitt droppet.

- Vi følger nøye med, og har en kontinuerlig overvåking av situasjonen. Vi rapporterer konsekvensene av streiken til fylkesmannen hver dag, sier kommunikasjonsdirektør Marit Kvikne.

Hun mener det er for tidlig å si om opptrappingen av streiken vil få noen konsekvenser ved St. Olav.

- Det vil være noen flere i streik, og vi fortsetter med de rutiner vi har med å overvåke situasjonen. Det viktigste for oss er å vurdere om det er fare for liv og helse for de pasientene som skal ha behandling. Så langt har det ikke vært det, sier Kvikne som samtidig uttrykker forståelse for at det er ubekvemt for pasientene som får utsatt sin time.

I en pressemelding etter onsdagens megling skriver Spekter at de har forsøkt å imøtekomme Legeforeningens krav, men at dette ikke har ført frem. De beklager at streiken fører til at mange pasienter får utsatt sin sykehusbehandling, men skriver at de ikke kan snevre inn sin mulighet til å planlegge arbeidstiden for legene.

- Helseforetakene er ansvarlig for pasientbehandlingen og arbeidsmiljøet for legene, og kan ikke delegere dette ansvaret til tillitsvalgte i Legeforeningen, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.

Viktig kamp: Roar Dyrkorn og Vivian Haugen sier de er redd for at leger kan bli utsatt for tøffe vaktordninger og utilbørlig press i fremtiden. De sier de først og fremst streiker for sine yngre kolleger. Til venstre Olav Burkeland som ledet torsdagens streikemøte. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen