LES BAKGRUNN: SV-politiker Anne Kolstad ble voldtatt. Derfor forteller hun om opplevelsen.

- Jeg er glad vi har en økt pågang av henvendelser. Det betyr ikke at det er flere voldtekter, sier daglig leder i Dixi, ressurssenter mot voldtekt, Rannveig Kvifte Andresen.

De har opplevd 35 prosent flere henvendelser om seksuelle overgrep mellom januar og juli, sammenlignet med samme tid i fjor.

«Skam» og offentlighet setter dagsorden

- Det har rast inn med nye henvendelser og vi merket veksten spesielt etter at NRK-serien Skam satte festvoldtekt på agendaen tidlig i vår, sier Kvifte Andresen.

Noora våknet etter en fest uten klær. Hun husket ingenting og var redd for hva som hadde skjedd. Den ekle følelsen ble styrket av at hun senere fikk tilsendt et nakenbilde av seg selv uten videre forklaring. Det resulterte i at hun googlet tegn på voldtekt og fryktet at hun var utsatt for et seksuelt overgrep.

- Mange deler Noora sin opplevelse.

Oppmerksomheten og debatten etter frifinnelsen av mennene etter voldtektssaken i Hemsedal ga også etterdønninger av motkrefter hos Dixi.

- Det var flere som tok kontakt som kjente på at frifinnelsen ga dem et spark videre og at det var god grunn til å anmelde likevel, sier Kvifte Andresen.

Medier spiller en rolle

Politiet i Trøndelag oppgir at de ikke kan se noen statistiske endringer etter «Hemsedalssaken», men at det er en økning i anmeldte voldtekter i år sett under ett. Dette er en nasjonal tendens. Kripos opererer kun med landsdekkende tall på årlig basis.

Tidligere erfaringer tilsier at omtale i offentligheten har konkrete konsekvenser. I 2011 sto overgrepsvoldtekter, spesielt i Oslo, høyt på medienes agenda. Her har politianalytikerne påvist at medienes oppslag påvirker hva folk opplever og anmelder til politiet.

- Det var en uvanlig sterk korrelasjon mellom oppslagene og antall anmeldelser av visse hendelser, sier analytiker i Oslo politidistrikt, Marianne Sætre.

Totalt økte anmeldelser av forsøk med 59,3 prosent og av fullbyrdede voldtekter med 31,5 prosent i Oslo dette året.

- Anmeldelsene som økte i takt med oppslagene om overfallsvoldtekter gjaldt kun for festrelaterte hendelser, ikke for overfallsvoldtekter eller relasjonsvoldtekter. Det som økte ettersom medieoppslagene ble mer intense, omhandlet også særlig hendelser som hadde skjedd noe tilbake i tid, samt hendelser med voksne fornærmede over 30 år. Sterkest korrelasjon mellom medieoppslag og antall anmeldelser var det for hendelser der fornærmede hadde en historie med psykiske og rusrelaterte problemer.

Glad for all økt kontakt

Erfaringene Dixi sitter med, er at de aller fleste kjenner overgriperen.

- Tre av fire som kommer til oss og ber om hjelp, forteller at voldtektsmannen er en de kjenner. At han er venn, klassekompis, kollega eller bekjent. Og mange blir voldtatt av den man er kjæreste med, sier Rannveig Kvifte Andresen.

Hun mener måten å forebygge seksuelle overgrep på er å være tidlig ute og føre var.

- Barn utvikler seksualisert atferd og språk og de trenger veiledning. Det er om å gjøre å gripe tak i dette før det blir til seksuelle krenkelser mot andre. Vi mener dette er et samfunnsansvar og at bekjempelse må skje ved hjelp av informasjon og holdningspåvirkning allerede fra barnehagen. Barn må lære om intimitet, grenser, gode og dårlige følelser. Og de må vite at det er lov å si ifra!

Foreldre må også være bevisste i sin kommunikasjon.

- Ungene får høre om skumle menn i buskene, så er det kanskje en onkel, avslutter Rannveig Kvifte Andresen.

Rannveig Kvifte Andresen, leder ved Dixi, ressurssenter mot voldtekt.