Ordfører Rita Ottervik (Ap) syns det er stas at det har kommet en bok om henne.

- Det er ærefullt å bli viet så mye oppmerksomhet, som å bli tegnet av en dyktig karikaturtegner, sier hun og understreker at hun er glad for kritikken.

- Det er nødvendig for å bli bedre.

«Røde Ritas regime»

Knut Fagerbakke (SV) var Rita Otterviks varaordfører i 12 år. I boka «Røde Ritas regime» skriver han at han var stolt over å bli valgt til varaordfører i Trondheim i 2003. Så stolt var han at han på valgnatten kysset Rita Ottervik på munnen. Det kysset omtaler han nå som dødskysset. Han skriver i boka at det ikke gikk mange dagene etter valget før han fikk føle at det ikke var så enkelt å samarbeide med Rita Ottervik og Arbeiderpartiet. Rita Ottervik er ifølge ham sta og lite raus. Han kaller henne også for kynisk.

- Når hun først har bestemt seg, er det umulig å få henne til å snu. Trondheim spektrum er et slikt eksempel. Det skal utrolig store rystelser til før hun snur i saker der hun har bestemt seg.

- Burde hun ha snudd i saken om plassering av en ny storhall?

- Hun burde i alle fall ikke ha låst Arbeiderpartiet fast til et standpunkt som de har vanskelig for å komme seg ut av. Jeg mener hun gjorde det da hun på Fiskerimessa sa at her kommer det ny hall. Når hun forpliktet seg på selveste Fiskerimessa, ble det umulig å skifte syn.

- Tar all æren selv

Fagerbakke er en av seks forfattere av boka som ble lansert tirsdag. Tidligere høyreordfører Marvin Wiseth, Ronny Kjelsberg (Rødt), Kristian Dahlberg Hauge (Frp), Ingrid Skjøtskift (H) og kommunikasjonsrådgiver Knut Røe er de andre. Boka handler altså om Trondheims ordfører gjennom mer enn 13 år. Flere understreker at Trondheims ordfører ikke er spesielt aktiv i sosiale lag. Fagerbakke skriver også at det ikke er mange som kjenner Rita Ottervik personlig.

- Hun har deltatt lite i det sosiale livet i Trondheim.

Fagerbakke mener også at Ottervik er lite raus og deler lite av æren med alle de små samarbeidspartiene for det positive som skjer i trondheimspolitikken. Han mener Arbeiderpartiet tok hele æren for eksempel Miljøpakken som et bredt flertall var for.

- Arbeiderpartiet tar all æren selv, sier han.

Men han er imponert over Rita Ottervik i forhandlingssituasjoner, for eksempel når det gjelder budsjett.

- Hun klarer alltid å få til enstemmighet uansett hvor mange som sitter rundt bordet. Alle rundt bordet føler at de har fått noe ut av forhandlingene. Der er hun raus. Men hun er ikke raus når det gjelder å dele æren for politiske vedtak.

- Angrer du på at du gikk inn i koalisjonen med Arbeiderpartiet?

- Nei, det gjør jeg ikke. Men Rita har helt fra 2003 jobbet for å nærme seg sentrum i politikken. Jeg tror hun helt klart kunne ha ofret SV dersom det var nødvendig for å få til et samarbeid med sentrumspartiene. Hun hadde prioritert Kristelig Folkeparti framfor SV viss hun var i den situasjonen at hun kunne velge. Strategien hennes er å isolere Høyre og Fremskrittspartiet. For å få det til hadde hun vært villig til å ofre oss.

Samarbeidet kan sprekke

Fagerbakke viser til at Ottervik tilbydde Venstres Jon Gunnes varaordførerposisjonen ved valget i 2011 for å lokke ham over til de rødgrønne. Fagerbakke, som sittende varaordfører, visste ingenting om det. Han måtte lese om det i Adressa i 2015.

- Da ble jeg litt forbanna over at hun er så kynisk.

Knut Fagerbakke tror heller ikke at den brede koalisjonen i Trondheim kommer til å vare helt til neste kommunevalg i 2019.

- Småpartiene blir usynlige i et så bredt samarbeid. Jeg tviler på at samarbeidet kommer til å vare ut perioden. Det er en del saker som er så pass vanskelige for enkelte partier at hele samarbeidet kan sprekke.

- Introvert og lite åpen

Mens den tidligere varaordføreren skriver om et vanskelig samarbeid, er de politiske motstanderne opptatt av at Ottervik har en maktposisjon som er imponerende urokkelig.

- Rita Ottervik er ikke spesielt åpen. Hun byr ikke spesielt på seg selv. Egentlig er hun litt introvert, sier Marvin Wiseth. Derfor mener han det er særlig imponerende at hun har klart å holde seg ved makta i så mange år og at hun sitter så trygt som hun gjør.

Også Kristian Dahlberg Hauge (Frp) slår fast at Rita Ottervik står for er en politisk imponerende prestasjon som er helt enestående.

- Arbeiderpartiet framstår tilnærmet uangripelig i Trondheim, sier han.

- Stas med bok

Rita Ottervik mener at suksessoppskriften som har holdt henne ved makten så lenge, er at hun er sta og klarer å gjennomføre det hun og partiet lover.

- Jeg er opptatt av bedre skole og eldreomsorg. Jeg tror ikke du får gjort så mye viss du ikke er sta. Vi har fått til full banehagedekning, full sykehjemsdekning og bygd ut mange skoler. Det tror jeg folk i byen har lagt merke til.

Derimot vil hun ikke kommentere at tidligere ordfører Marvin Wiseth kaller henne for introvert og ikke byr på seg selv.

- Jeg er meg og sånn er det.

Syns selv hun er raus

Hun kjenner seg heller ikke igjen i Fagerbakkes omtale av henne som lite raus.

- Intensjonen har vært å være raus slik at alle samarbeidspartiene skal få gjennom litt.

Rita Ottervik mener også forholdet mellom henne og tidligere varaordfører Fagerbakke er vanskelig å kommentere nå som hun står midt i det.

- Det får historiebøkene ta seg av.

Rita Ottervik sier hun nå konsentrerer seg om å få gjennom årets budsjett med et mål om flere lærere og avdelingssykepleiere.

- Bedre skole og bedre eldreomsorg er det politiske målet mitt. Jeg kommer til å holde på så lenge jeg er politisk engasjert og har noe jeg ønsker å utrette, sier ordfører Ottervik.

LES OGSÅ: Rita fyller 50

Stolt av å være sta: Rita Ottervik mener hun må være sta for å få noe gjort. Her er hun fotografert utenfor Trondheim Spektrum, en sak fagerbakke mener demonstrerer at hun er umulig å rokke når hun først har bestemt seg. Foto: Morten Antonsen
Forfatterne og forleggeren: F.v. Ronny Kjelsberg (Rødt), Sverre M. Nyrønning (redaktør), Ingrid Skjøtskift (H), Marvin Wiseth (H), Knut Fagerbakke (SV), Kristian Dalberg Hauge (FrP) og kommunikasjonsrådgiver og høyremann Knut Røe. Foto: Morten Antonsen
Vanskelig samarbeid: Tidligere varaordfører Knut Fagerbakke skriver at Rita Ottervik er kynisk, sta og lite raus. Foto: Morten Antonsen
- Introvert og lite åpen: Sier tidligere høyreordfører Marvin Wiseth om Ottervik. Han syns derfor det er ekstra impoenerende at hun sitter så trygt ved makten. Foto: Morten Antonsen
Impoenert over Rita: Det er en politisk imponerende prestasjon å være så urokkelig etter 13 år ved makta, mener Kristian Dahlberg Hauge (Frp). Foto: Morten Antonsen