- Noen føler at frustrasjonen blir større når man sjekker på nett, nettopp fordi de ikke finner den rette når tilbudet er så stort. De får det ikke til selv om det er mange å velge blant. Da er det lettere å tenke at det er noe galt med en selv, mener professor og psykolog Frode Thuen ved Høyskolen i Bergen.

Å møte en potensiell partner er blitt digitalisert. Tidligere var man nødt til å sjekke sin kjære ansikt til ansikt, men nå er datingsider og sjekkeapper en viktig arena. Sjekkeappen Tinder har over en halv million norske profiler, ifølge NRK. Konkurrenten Happn ble lansert i 2015, og har nå over 250000 norske profiler. Dating-nettsidene Sukker og Møteplassen kan skilte med henholdsvis 750000 og 265000 profiler.

Hva er dine beste og verste datingopplevelser? Hvordan fant du kjærligheten? Send oss din historie.

- Skuffelsen kan bli stor

Sexolog Olaug Gimse Storrø mener nettdating kan ha en negativ konsekvens.

- Skuffelsen kan bli stor når man opplever at man heller ikke finner noen partner på nett. Kanskje en tenker at man er mislykket og at ingen liker en, sier hun.

Det kan føre til at selvbildet og selvtilliten får seg en knekk, ifølge trondheimssexologen.

- Man kan miste troen på at man er interessant og attraktiv dersom man ikke får napp på sjekkeapper, sier Gimse Storrrø.

Hun er overbevist om at nettdating er en arena som har kommet for å bli, til tross for de negative sidene.

- Jeg opplever at stadig flere finner hverandre på nett. Det er en utvikling som bare har vært naturlig med tanke på at vi er »pålogget» hele tiden.

- Noe av mystikken forsvinner

Thuen mener kjærlighet raskt kan føles instrumentelt, og veldig lite spontant når man driver med nettflørting.

- Noe av mystikken forsvinner. Før i tiden var det sånn at to personer som møtte hverandre kunne innse at de hadde mange felles interesser, forklarer Thuen.

Han mener at den digitale datingen også har sine positive sider.

- På de tradisjonelle sjekkearenaene er det mer tilfeldig hvem man treffer. Nå kan man sitte i sin egen stue og søke etter kvaliteter og egenskaper som man mener en partner bør ha. Det gir opplevelse av kontroll, tror han.

Thuen tror den store forskjellen fra tidligere handler om tilbudet har blitt så mye større.

- Potensielle partnere er mer tilgjengelige. Men i praksis så er det jo ikke så stor forskjell på sjekking før og nå. Det er først når man treffer daten at man finner ut om det er noe å bygge på videre, sier han.

Professor og psykolog Frode Thuen ved Høyskolen i Bergen sier at noen føler at frustrasjonen blir større når man sjekker på nett.

- Kan bli negativt kroppsfokus

Jordmor og sexologisk rådgiver Bente Müller frykter at det blir forventet at man skal svare raskt og at det skal sendes bilder når man sjekker på nett.

- Ungdom tenker ikke nødvendigvis over konsekvensene av det. Det kan også bli et negativt kroppsfokus når det bare blir glansbildene som blir offentliggjort. Det er jo en gang sånn at det er flest hverdager i et parforhold, men det er menneskets natur å prøve å fremstå best mulig, sier hun.

Skilsmissestatistikken viser at det har vært ganske stabilt siden starten av 1990-tallet. Müller mener man derfor skal være forsiktig med moraliserende pekefinger.

- Antallet skilsmisser i dette landet gir jo en indikasjon på at vi ikke helt har funnet løsningen. Måten par finner hverandre trenger ikke ha så stor betydning, og derfor kan man heller ikke si at nettdating er rett eller galt, mener hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.