Nå setter bransjen og opposisjonen sin lit til at neste ukes komiteehøringer på Stortinget kan få regjeringspartiene til å snu. Næringskomiteen har høringer tirsdag.

- Jeg reagerer veldig på at man legger opp til å vingekutte Investinor. Jeg hører regjeringen snakker om omrigging, ikke nedrigging. Men, tar man bort 1,2 milliarder kroner, er det liten tvil om at det blir mindre til å investere for Investinor. Dette er en nedrigging, sier Arbeiderpartiets nestleder og stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, Trond Giske.

Rabalderet om kuttene i Investinor startet allerede da statsbudsjettet ble lagt frem. Det kan du lese mer om her.

«Tull med tall»

Investinor ble satt opp i Trondheim i 2008 av de rødgrønne. Året etter overtok Giske som næringsminister.

Han mener nå at hans gamle departement «tuller med tall» når nedriggingen i Trondheim delvis blir begrunnet med at Investinor har tapt 650 millioner kroner siden oppstarten.

- Dette baserer departementet på selskapene som ikke har gått så bra og utgiftene til å drifte Investinor. Men det ligger i store venture-selskapers natur at tapene kommer tidlig og gevinstene over tid, sier Giske.

Giske viser til at Investinor har et 30-talls selskaper i sin portefølje, og at det er langsiktigheten som til syvende og sist avgjør om man lykkes med venture.

- Vi har sett hvordan venture-selskaper er blitt solgt for milliardbeløp. Å fremstille det som at Investinor har tapt 650 millioner er feilaktig. Enten en manglende forståelse for hvordan dette fungerer. Eller så er det bevisst utelatelse av halve historien, sier Giske om sitt gamle departement.

Bransjen kritisk

Nestlederen i Arbeiderpartiet varsler nå kamp mot forslaget om å ta ned Investinor. Han håper regjeringens budsjettkamerater Venstre og KrF vil bidra.

- Det er flere grunner til at det er en dårlig strategi å rigge ned Investinor. Vi er i en tid med nesten nullvekst i arbeidsmarkedet og rekordhøy arbeidsledighet. Mindre kapitaltilgang til næringslivet er det siste vi trenger nå. Vi trenger også å bygge opp finansmiljøene utenfor Oslo. Dette er det motsatte, sier Giske.

Daniel Ras-Vidal i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge kaller endringene i Investinor kritiske – og sier «satsingen fremstår som en vits».

- Departementet har i ettertid snakket om at ogsp det nye mandatet skal kunne brukes på venture. Men de trekker ut 1,25 milliarder kroner. 100 millioner i det nye mandatet er en vits. Norsk venture er allerede i en kritisk situasjon. At Norge velger å bygge ned i en tid oljekrisen banker på døren, henger ikke på grep, mener Ras-Vidal.

Også direktør Erik Hagen i Viking Venture, det private venture-fondet med hovedkontor i Trondheim, er bekymret.

- Det er meget uhellig å slutte å investere i venture. Det er lite venture-kapital i Norge. Dersom dersom regjeringen gjennomfører denne reduksjonen i venturefasen, vil det får store konsekvenser, sier Hagen.

Her skriver Adresseavisen på lederplass at Regjeringen legger opp til å la Investionr rotne på rot

Usikre støttepartier.

Det er Venstre og KrF som eventuelt må påta seg rollen som «reddende engler», men ingen av partiene vil foreløpig flagge hardt.

- Endringen som åpner for å bruke mer ressurser i tidligfasen, er fornuftig, sier finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik.

Lukking av dagens mandat og tilbaketrekkingen av om lag 1,25 millioner i fondsmidler, er Venstre imidlertid ikke like sikre på.

-Vi burde diskutert om Staten skal eie og styre Norges største venture-fond. Det er prinsipielt uheldig, men dessverre praktisk helt nødvendig. Usikkerheten og risikoaversen blant privat tilsier at Staten fortsatt bør ta ansvar i venture, sier Breivik.

Line Henriette Hjemdal i KrF sier partiet vil avvente budsjetthøringene i Stortinget før de konkluderer.

Lokal Høyre-kritikk

Høyres folk i Trondheim er fortsatt kritisk til regjeringens planer for Investinor. Stortingsrepresentant Frank Jenssen viser til at næringskomiteen i Stortinget ba regjeringen komme tilbake med forslag om en mandatutvidelse og styrking av Investinor.

- Til tross for det nye mandatet fra regjeringen, kan jeg ikke se at forslaget som ligger på bordet nå gjør Investinor sterkere, sier Jenssen.

Lykkeligere dager: I 2009 var det stor stas da statsminister, statsråd og ordfører kunne åpne Investinors kontor i Trondheim. Fra venstre: Kjell A. Storeide, daværende nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, Stein H. Annexstad, daværende statsminister Jens Stoltenberg og ordfører Rita Ottervik. Investinor tilbyr statlig risikokapital til internasjonalt orienterte og konkurransedyktige bedrifter. Foto: Gorm Kallestad