Nå advarer overlege Cecilie Hagemann ved overgrepsmottaket ved St. Olavs Hospital.

- Det har vært noen saker der man har møttes på Tinder. I noen av sakene har det startet frivillig, men så har det utviklet seg til å bli brutalt. Disse sakene kan også være vanskelig å anmelde fordi det startet frivillig, men så utviklet det seg til å bli noe annet, sier overlege Cecilie Hagemann ved overgrepsmottaket ved St. Olavs Hospital.

Hun påpeker at det kan være vanskelig å anmelde fordi en del personer føler skam når de er utsatt for voldtekt.

- Slike apper kan utnyttes av folk som har til hensikt å voldta noen eller gjennomføre krenkelser. Personene kan tilsynelatende være greie og hyggelige når man kommer i kontakt med dem, men så endrer de oppførsel underveis og da kan det være for sent. Man bør forsikre seg om hvem man møter på forhånd, sier Hagemann.

Overlege Cecilie Hagemann ved overgrepsmottaket ved St. Olavs Hospital sier at sjekkeapper kan utnyttes av folk som har til hensikt å voldta noen.

Kontakt på internett

Politiet i Trøndelag har sett en økning i anmeldte voldtektssaker der personer kommer i kontakt med hverandre på internett de senere årene ettersom det har blitt mer vanlig at folk møtes på internett.

- Vi har en økning i mottatte voldtektsanmeldelser i år sammenlignet med senere år, men vi kan ikke si at dette skyldes at folk møtes på internett, sier etterforskningsleder John Ola Volden ved voldtektsteamet i Trøndelag politidistrikt.

Volden opplyser at de har mottatt voldtektssaker i 2016 hvor fornærmede og mistenkte har møttes via internett, men at de har ikke oversikt over antallet.

Han understreker at de fortsatt mottar langt flere voldtektsanmeldelser der fornærmede og mistenke møttes på byen. Det som kjennetegner disse sakene er at de involverte er påvirket av rusmidler.

Økning i anmeldelser

Pressesjef Ida Dahl Nilssen i Kripos sier at det er en økning i anmeldelser av voldtekter som skjer på det første fysiske møtet etter at man har kommet i kontakt med noen på internett. Flere politidistrikt har meldt om anmeldelser etter at man har kommet i kontakt med noen på Tinder.

Kripos teller ikke denne typen voldtekter som en egen kategori, men det går under annet-kategorien i deres register. Andelen anmeldte voldtekter i denne kategorien økte fra 14,9 prosent til 20,4 prosent av de anmeldte voldtektene i 2015.

Det finnes over 1,5 millioner norske profiler på datingapper og sjekkesider. Adresseavisen vil sette søkelyset på hvordan sjekking har utviklet seg.

- Velg offentlige steder

Noen type saker som går igjen er at den fornærmede har fått kontakt med gjerningspersonen på internett og så blitt voldtatt under det første fysiske møtet med vedkommende. Mange fornærmede har opplevd at personer de har truffet på internett, ikke er den de gir seg ut for å være, og at de har skjulte motiver, viser den siste voldtektsanalysen til Kripos.

Kripos har noen råd til personer som skal møte noen de har kommet i kontakt med på internett.

- Velg offentlige steder for de første møtene man skal ha med noen man har truffet på nett. Fortell om daten til en venn eller venninne. Si hvor dere skal og hvem du skal møte, råder pressesjef Ida Dahl Nilssen i Kripos.