Ingen annen norsk by kan sammenligne seg med Trondheim når det gjelder samarbeid mellom forskning og bedrifter.

  • Trøndelag ligger på topp fem i Europa både når det gjelder antall sysselsatte innen forskning og utgifter til forskning per innbygger.

  • Trøndelag har størst andel ansatte i forskning i Norge.

  • I Trøndelag blir det brukt mest penger på forskning per innbygger.

  • Forskningsmiljøene i Trondheim har uten sammenligning mest samarbeid med næringslivet.

Dette viser Indikatorrapporten 2016 som blir lagt fram onsdag. Indikatorrapporten presenterer årlig kunnskapsgrunnlaget for det norske forsknings- og innovasjonssystemet. Rapporten er et samarbeid mellom Norges forskningsråd, Statistisk sentralbyrå (SSB) og Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Rapporten bygger også på tall fra Eurostat.

Samarbeid med næringslivet

Når norsk næringsliv samarbeider med forskningsinstitusjoner, går de i stor grad til Trondheim som står for 30 prosent av det registrerte samarbeidet. Det er mer enn Oslo og Akershus til sammen. Oslo er på andre plass i Norge med 14 prosent av relasjonene, og Akershus på tredjeplass med 13 prosent. Samtidig viser rapporten at forskning er en viktig del av sysselsetting og pengebruk i Trøndelag. Få andre regioner i Europa kan konkurrere med Trøndelag når det gjelder betydningen forskning har for samfunnet.

Nøkkelen til suksess

Teknologi og god samhandling med næringslivet gjennom mange år, samt tett samarbeid mellom Sintef og NTNU. Slik oppsummerer konsernsjefen i Sintef, Alexandra Bech Gjørv, suksessoppskriften til forskningsbyen Trondheim. Hun sier hun ikke er opptatt av å drive bykamp med andre byer i Norge, men bygger derimot landslag.

- Det er nøkkelen til suksess, sier hun.

- Dette forteller at vi har et godt samarbeid med NTNU som er et utrolig viktig universitet med teknologiske fag og som er praktisk rettet. Det passer næringslivet. I tillegg har vi i Sintef gjennom 65 år øvd oss på å samarbeide om forskning med næringslivet. Det er kjernen i forretningsideen vår, sier Gjørv.

En av forskerne bak rapporten er Olav R. Spilling i NIFU.

- Det understreker Trondheimsmiljøets dominerende rolle som samarbeidspartner med næringslivet, sier han.

- Institusjonene i Trondheim har også stor betydning for det lokale næringslivet, og i Sør-Trøndelag går hele 74 prosent av næringslivets samarbeidsrelasjoner til lokale FoU-institusjoner.

Teknologihovedstaden

- Dette bekrefter at Trondheim er teknologihovedstaden i Norge, sier ordfører Rita Ottervik.

- Og særlig interessant er sammenligningen med forskningsmiljøene i Oslo og Akershus. Det viser at vi kan ha tunge og viktige drivere for næringsutvikling som ligger utenfor hovedstedene.

Ottervik slår fast at denne rapporten viser at forskningsmiljøene i Trondheim spiller en nasjonal og internasjonal rolle.

- Kunnskap og forskning er en hjørnestein i byen, sier ordfører Rita Ottervik.

Vrimler av prosjekt

Fylkesordfører Tore O. Sandvik flommer over av eksempler på at Trøndelag heller ikke hviler på laurbærene. Han viser til samling av NTNUs-campus og ambisjonen om å være Nordens ledende studieby. Sandvik tenker også på Blått kompetansesenter på Frøya som et eksempel på samarbeid mellom forskning og næringsliv.

Så ramser han opp Technoport og den internasjonale vitenskapsfestivalen Starmus som skal arrangeres i Trondheim til sommeren, miljøet rundt nobelprisvinnerne Edvard Moser og May-Britt Moser, universitetsskolene på Charlottenlund, Ocean Space Centre, forsøk med selvdrevne skip i Trondheimsfjorden og selvkjørte busser på veien.

Arvid Hallén i Forskningsrådet slår også fast at NTNU og Sintef driver med forskning som er interessant for næringslivet, og at denne forskningen i stor grad er teknologisk.

- Trondheim er teknologohovedstaden med forskning på IKT, energi, havbruk og det maritime. Det er forskning næringslivet trenger, sier han.

- Norge har to sterke forsknings- og utviklingsregioner, men Trøndelag ligger øverst med de målene som er brukt her, sier Hallén.

Kompetente medarbeidere fra NTNU

NTNUs prorektor for innovasjon, Johan Hustad, minner også om at NTNU har mange ulike forskningssenter i samarbeid med forskningsinstitutter og bedrifter.

- Slik samarbeider vi med hundrevis av bedrifter i hele landet og internasjonalt, sier Hustad. Han mener også de mange master- og doktorgradsstudentene fra NTNU som går ut i arbeid i næringslivet styrker samarbeidet og øker kompetansen i bedriftene de kommer til.

- 70 prosent av dem som tar teknologiske doktorgrader ved NTNU, begynner i næringslivet etterpå, sier han.

Alexandra Bech Gjørv: - I Sintef har vi gjennom 65 år øvd oss på å samarbeide om forskning med næringslivet. Foto: Kristine Lindebø
Ordfører Rita Ottervik: - Dette bekrefter at Trondheim er teknologihovedstaden i Norge, sier hun. her sammen med grunnleggeren av vitenskapsfestivalen Starmus, Garik Israelian. Foto: Vegard Eggen
Johan Hustad: - NTNU samarbeider med hundrevis av bedrifter i hele landet og internasjonalt Foto: Ole Aleksander Haugum Ekker, Adresseavisen