- De sa det ikke rett ut, men man merket stemningen og blikkene. Jeg tjente sikkert bedre enn de som satt der i dress foran kontorpulten, men ble likevel sett på som lavest på rangstigen, sier Knut Magnus Småvik om en tidligere arbeidsplass. Han er nå renholdsleder for Trondheim Renholdsservice AS.

Mandag la Adresseavisen ut et debattinnlegg fra en leser som fortalte at hun hadde møtt to renholdere ved en barneskole. - Rektor og de fleste lærerne hilser ikke på renholderne, de går bare rett forbi, fortalte renholderne.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Jeg har aldri følt meg mer usynlig og verdiløs

-Verst i store bedrifter

Småvik er kjent med problemet og mener at de dårligste holdningene er mer utbredt i visse bransjer.

- Det er dårligst holdninger og mangel på kunnskap i store bedrifter der de ansatte har høy utdannelse. Og i bedrifter der det er travelt og det er mye penger i omløp. Her er man ikke mye verdt som renholder. Da gjør vi bare en jobb de ansatte ikke gidder å gjøre selv, mener han.

Signert: Jeg har opplevd dårlig bedriftskultur. Etter bare tre dager på arbeidsplassen kjente jeg det i magen, at her er det ikke godt å være

Det har blitt bedre

Det har imidlertid blitt bedre de siste årene.

- Renholdsbransjen er ikke den samme som før. Vi har mange paragrafer og lover å forholde oss til, og jobben vi gjør krever kursing og utdanning, sier Småvik.

Han opplever at de ansatte hos Trondheim renholdsservice blir godt tatt imot der de jobber.

- De fleste ansatte hos oss har faste arbeidsplasser der de blir godt tatt imot og behandlet likt som alle andre. Jeg er mye utenomhus i min jobb og driver med takspyling og plenklipping. De fleste er sjeleglad når jeg kommer, sier renholdslederen.

Vis vanlig folkeskikk

Dårlige holdninger til såkalte lavstatusyrker eksisterer likevel mange steder. Småvik oppfordrer alle til å ta opp kampen mot disse holdningene.

- Vis han som kommer og vasker rundt føttene dine at du setter pris på jobben han gjør. Rydd pulten før han kommer, spør hvordan han har det og behandle han som andre. Det er vanlig folkeskikk, sier han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.