Vi har fem tips til foreldre med barn i ungdomsskolen som er basert på våre erfaringer som lærere.

En viktig del av grunnskolens samfunnsmandat er å forberede ungdommene til det videre skoleløpet og til voksenlivet.

1. Framsnakk alltid skolen

Snakk positivt hjemme om skolen, lærerne og skolefagene. Unngå den klassiske fella med «jeg var dårlig i matte så det ligger i slekta»-framstillinga eller «læreren er en idiot». Ha heller fokus på muligheter og utvikling. Lurer du på noe, eller det har skjedd noe som du ønsker å snakke om, eller få mer informasjon om, ta heller en prat direkte med læreren.

2. Litt forsiktig og velmenende dytt i riktig retning skader ikke

Bidra til at ungdommene utvikler en robusthet i forhold til skole og livet ellers. I alles liv vil man før eller siden støte på motgang. Det å tåle å stå i at ting kjennes litt tungt og ubehagelig til tider, enten det handler om å komme seg opp om morgenen, å ha faglige utfordringer eller man sliter med noe sosialt, så er det noe ungdommen før eller siden må lære seg. Motgang er til for å overvinnes og til å lære av. Det er heller ikke så uvanlig at man kan kjenne seg litt trøtt og uggen om morgenen - da prøver man seg likevel på skolen.

3. Å være til stede faglig og sosialt har betydning

Prøv å sørge for at ungdommen stort sett er til stede på skolen. Det å være borte i korte eller lengre perioder har betydning for det sosiale samspillet med venner og klassen, og det gir dårligere flyt faglig. Det tar tid å hente seg inn etter fravær. Ta derfor ferie når det er ferie og legg opp til minst mulig annen aktivitet i skoletida - det er lurt.

4. Ha et utviklingsfokus

Ungdommene har forskjellige evner, ambisjoner og motivasjon. Mye av skolen er bygd opp rundt tester, målinger og resultater. Det bør likevel ikke være det som er hovedfokuset. Fokusér på utvikling ut fra ungdommens nivå, hjelp til med at de får etablert gode arbeidsvaner og stimulér til at de alltid prøver å gjøre sitt beste. Det er godt nok - alltid! Dette fører til mindre resultatjag, mindre stress, mer trivsel og til syvende og sist mer læring.

5. Engasjer deg i hva som skjer på skolen og ellers

Selv om ungdommer ønsker - og blir - mer selvstendig i ungdomsskoletida, har det likevel stor betydning at du viser interesse for både skole og livet ellers. De trenger fortsatt støtte og anerkjennelse, og man trenger ikke være faglig oppdatert selv, for å motivere og stimulere til faglig og sosial utvikling. Her kan det hende du møter litt motstand, men ikke gi deg!