Det sier kommunalråd Sissel Trønsdal og stortingspolitikerne Ingvild Kjerkol og Torgeir Micaelsen i Stortingets helse- og omsorgskomité. Nå varsler de kamp mot planene i Stortinget.

I forslaget til statsbudsjett for neste år har regjeringen lagt opp til at ordningen med statlige tilskudd til rehabilitering av eksisterende sykehjem skal trappes ned og fases ut. Regjeringen legger opp til at det bare er tiltak som gir netto tilvekst av heldøgns omsorgsplasser som skal få statlig støtte, og ikke rehabilitering som for eksempel bygger dobbeltrom om til enkeltrom.

Kan miste 400 millioner

Etter fremleggelsen av budsjettet har helseminister Bent Høie flyttet nedtrappingen til 2021 mot 2019 i det opprinnelige forslaget. Ordningen med tilskudd til rehabilitering ble innført av regjeringen Stoltenberg i 2008, og nå varsler Ap kamp i Stortinget for å opprettholde ordningen i sin opprinnelige form.

- Trondheim kommune vil, dersom denne ordningen trappes ned, slik regjeringen legger opp til, få store problemer med å gjennomføre helt nødvendig rehabilitering av Nidarvoll helsehus. Beregninger rådmannen har gjort viser at vi, dersom ordningen med statstilskudd ikke endres, vil få 145 millioner kroner i tilskudd for blant annet å bygge bad på rommene til de 60 sykehjemsplassene ved Nidarvoll. Dersom regjeringen endrer ordningen står vi i fare for å miste disse pengene. I tillegg står det flere andre sykehjem for tur som trenger oppussing. Det vil være svært krevende for Trondheim kommune å ta hele dette løftet på eget budsjett, uten støtte fra staten. Da er jeg redd for at vi ikke har penger til å bygge om, sier Sissel Trønsdal.

Etter rehabilitering av Nidarvoll har kommunen planer om å rehabilitere Søbstad helsehus og Ilevolden. Tar man med disse prosjektene har rådmannen i Trondheim beregnet at kommunen kan miste ytterligere 270 millioner kroner i statlige tilskudd dersom ordningen trappes ned og avvikles på sikt.

- Må være et arbeidsuhell

- Forslaget om å fjerne den statlige støtten til rehabilitering må stanses. Det vil ikke bare slå veldig negativt ut for Trondheim kommune, men forhindre rehabilitering av sykehjem over hele landet. Etter fremleggelsen av statsbudsjettet har Bent Høie flyttet tidspunktet for utfasing fra 2019 til 2021, og sagt noe kryptisk om at kommuner som skaper en netto tilvekst, likevel få tilskudd. Men dette er for usikkert, og er ikke nedfelt i budsjettet. Det virker som om det er snakk om et arbeidsuhell fra regjeringen, som må stanses. Enten må de sørge for at den opprinnelige ordningen opprettholdes, ellers så må vi sammen med KrF og Venstre stemme dette ned i Stortinget når statsbudsjettet skal behandles, sier Torgeir Micaelsen til Adresseavisen.

Ingvild Kjerkol, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag, er redd fjerningen av tilskuddsordningen vil skape store ulikheter innenfor heldøgnsbasert omsorg.

- Vi risikerer at det skapes veldige kvalitetsforskjeller på dem som bor på nye sykehjem og de som får plass på et sykehjem som ikke kan rehabiliteres. Slik skal ikke eldreomsorgen være. Regjeringen har sagt at tilskuddsordningen ikke har vært kraftfull nok for å øke antallet heldøgnsplasser, og at det er årsaken til at de vil vektlegge tilskudd til etablering av nye plasser fremfor rehabilitering av eksisterende bygg. Men dette blir å ta fra kommunene muligheten til å være fleksible og å utnytte allerede eksisterende plasser gjennom rehabilitering. Det vil svekke omsorgen over hele landet, sier Kjerkol.

Her kan du lese alle artikler Adresseavisen har skrevet om forslag til statsbudsjett for 2017

Håper på støtte

Kommunalråd Sissel Trønsdal fester nå sin lit til at Arbeiderpartiet får med seg regjeringens støttepartier, KrF og Venstre, slik at ordningen fra 2008 opprettholdes i sin nåværende form. Ordningen, som kommunene kunne søke tilskudd til, har finansiert store rehabiliteringsprosjekter over hele landet de siste årene.

- I Trondheim kommune har vi bygd mange nye sykehjem, og fått tilskudd for det fra staten. Nå er vi inne i en fase der vi trenger å rehabilitere eksisterende plasser. Det er viktig for å opprettholde dekningen, sikre enkeltrom til alle langtidspasienter og skape et like godt tilbud for eldre over hele byen. Uten penger spesifikt til rehabilitering vil vi ikke få gjennomført disse nødvendige rehabiliteringene, sier Sissel Trønsdal.