Det sier Britt-Inger Volden, nestleder i Ilen meningshetråd. Hun frykter nå at det legges planer for Trondheim Spektrum-utbyggingen som vil forringe den vernede kirken fra 1889 og de historiske områdene rundt.

- Vi får vite veldig lite om hva de driver med. Derfor går vi ut i avisa nå for å advare. Det er sagt at adkomsten langs Klostergata vil bli for dårlig for en ny storhall nederst på Nidarø, uten at det kommer frem i planene hva de vil gjøre med det. Allerede i dag er det svært vanskelig trafikkavvikling ved store arrangement. Hvordan vil det bli når en ny storhall skal bygge på samme sted? undrer Volden seg.

Hun viser til planutkastet for reguleringsplanen der det opereres med gjennomsnittlig 2100 kjøretøy pr døgn. Dette vil øke til 2400 når en ny hall står klar.

- For oss er dette manipulering med tall. Disse tallene sier ingen ting om trafikktettheten ved middels store og store arrangement, sier hun.

- Vi vet det jobbes med alternative ankomster for publikum og utrykningskjøretøy. Så vi frykter vi at administrasjonen vil skape en ny publikumsadkomst forbi Ilen kirke og over Nidareid bru. Det er planer vi synes svært lite om, sier Volden.

TEST DEG SELV: Hvor skal storhallen ligge?

Blir ikke informert

Meninghetsrådet har hatt møter med byplankontoret og administrasjonen, men synes ikke de får oversikt over hvilke planer administrasjonen jobber med.

- I denne saken er vi ikke engang betraktet som nabo til planene på Nidarø. Verken menighetsrådet eller kirkevergen har mottatt noe informasjon om hva de tenker. Vi er ikke invitert til å svare på høringsutkastet i forbindelse med reguleringsplanen. Først etter møte med byantikvaren den 19. oktober ble vi og kirkevergen informert, sier hun.

Menighetsråde reagerer etter at de har hørt om planer som går ut på å lage bussoppstillingsplass bak Ilen kirke, parkeringsplass for drosjene og adkomst langs Erling Skakkes gate og Voldgata.

- Vi hører også om planer som går ut på å jevne ut bakken fra Ilen kirke og ned til Nidareid bru for å lette adkomsten. Det snakkes også om å lage en skjæring ned til elva fra den gamle fylkesmannsboligen. Slik inngrep vil forringe det vakre og historiske området vi har rundt Ilen kirke, sier Britt-Inger Volden.

Fint område

Nestlederen i menighetsrådet understreker at de ikke er motstandere av en ny hall i Trondheim, og at de deler ønsket om messekativiteter, større konsertbegivenheter og bedre tilbud for idretten. Men de vil ikke sitte stille å se på at området rundt Ilen kirke blir en parkeringsplass og avlastingsormåde for publikum som skal til hallen.

- I tillegg til de trafikale utfordringene på Nidarø så er også et bygg av en slik størrelse svært uheldig for områdene på Øya, Kalvskinnet, Ila, ja hele bybildet og Nidelva. Det blir en koloss som blir svært dominerende på byens «indrefilet». En grønn lunge som det blir enda viktigere å bevare og heller utvide med tanke på at byen skal fortettes, sier Volden.

- Vi har omsider klart å få ferdigstilt område utenfor kirken. Tidligere har vi vært plaget av ulovlig parkering for folk som skulle til Trondheim spektrum. Det er det nå ordnet opp i. Vi har fått en ny gang- og sykkelvei forbi kirka. Det fortjener denne kirken fra 1889 som er vernet. Vi er nå redd for at de planene som legges i rådhuset skal ødelegge for alt det flotte vi har fått til, sier Volden.

OPPDATER DEG SELV - HER ER ALLE SAKENE OM DEBATTEN RUNDT TRONDHEIM SPEKTRUM

Må stanses nå

Ilen menighetsråd mener politikerne i rådhuset må sette ned foten, og si stopp til planene på Nidarø en gang for alle.

- Vi tenker ikke bare på kirken vår, men på hele området. Vi har mange ubesvarte spørsmål. Skal det lages en ny bussterminal her nede? Skal det bygges en ny bru over Nidelva? Vi mener det er på tide at vi sier fra nå. Det virker som om alt går så fort og planen skal behandles i bystyret like over nyttår. Men de trafikale utfordringene skal man komme tilbake til senere. Det er vanskelig for oss å få innsikt i hva som planlegges, derfor må vi reagere på denne måten, sier Britt-Inger Volden i menighetsrådet for Ilen kirke.