- Det har faktisk vært godt butikk å drive våpenbutikk helt siden Obama ble valgt. Folk kjøper masse våpen nå for å sikre seg pistoler, revolver, hagler og rifler i tilfelle Hillary Clinton blir president. Å bære våpen er vår rett, den vil ikke amerikanerne gi opp uten kamp, sier Dave F. Johnson som eier Johnson Firearms i utkanten av Miami sentrum.

- Sånn sett vil det være god butikk for meg om Hillary vinner. Men jeg, og alle mine kunder, kommer til å stemme på Trump fordi han ikke vil frata oss retten til å forsvare oss mot de som vil skade oss, sier Johnson.

For de snille folka

Våpenbutikken opplever travle dager, og kunder og ansatte er opptatt av retten de har til å bære våpen og til å beskytte seg selv og sine hjem mot kriminelle. Etterspørselen og prisene har økt i perioden frem mot valget. Ifølge Johnson er mange redde for at de ikke lenger skal kunne kjøpe en pistol eller en halvautomatiske rifler dersom Clinton vinner i neste uke.

Under mottoet "Guns for the good guys" - våpen for de snille folka - selger Dave alt fra automatrifler, jaktvåpen, pistoler og revolvere til innbyggerne i Florida. Han og mange av hans kunder mener retten til å bære våpen og til å forsvare seg er ett av de aller viktigste spørsmålene  i dette presidentvalget.

Ikke uten kamp

På veggene henger det rifler og hagler av alle slag, under glassdisken ligger pistolene og revolverne tett i tett. For om lag 200 dollar kan du kjøpe deg en pistol, en halvautomatisk rifle må du ut med rundt 1000 dollar for. Dave Johnson og hans ansatte går alle rundt med pistol på hofta- til alle døgnets tider.

- Den er med hele tiden. Nøkler, penger og pistol er alltid med når jeg forlater huset om morgenen, sier våpenselger Daniel Cerbajales.

Innehaver Dave Johnson er redd at Hillary Clinton, uansett hva hun sier i valgkampen likevel vil fjerne det andre grunnlovstillegget dersom hun blir president.

- Hun har gjennom sine 30 år i politikken vist at hun er så korrupt at vi ikke kan stole på henne når hun sier at hun ikke vil endre det andre grunnlovstillegget.  Hun har forsøkt en rekke ganger, og kommer til å fjerne denne retten sakte, men sikkert. Hun vil utnevne høyesterettsdommere som sørger for at vår rett blir tatt fra oss. Hun bryr seg bare om å kontrollere folket. Jeg er redd amerikanerne ikke vil finne seg i at noen kommer på døra di for å beslaglegge våpnene. Det vil neppe skje uten kamp, sier Johnson.

FBI godkjenner

Våpenselgeren i Miami, Florida, mener dagens lovverk i Florida er godt nok til å sikre at våpen ikke faller i hendene på folk som ikke bør ha dem, og at et samfunn med mange våpen skaper økt kriminalitet og flere dødsfall.

- Vi selger mest handvåpen som pistoler og revolvere. Du kan ta et kurs hos oss, og dersom du godkjennes av FBI kan du gå ut herfra med en pistol på hofta. De som har tatt et eget kurs for å bære skjulte våpen blir godkjent på dagen, mens andre må vente fem dager før de kan overta våpenet. Opplæringen er god, og det forhindrer kriminalitet at folk har våpen i bilen sin eller i sitt eget hjem. Hvorfor er det bedre at det bare er de kriminelle som har våpen, og ikke de som skal forsvare seg selv og sin familie? spør Dave.

Han regner med at hver fjerde person på gata i Miami har en pistol skjult på kroppen eller i bilen, og mener dette skaper et tryggere samfunn.

- Dersom en kjeltring i Florida går inn i en bank for å rane den risikerer han at 10-12 personer i banken har et våpen på seg, og kan forhindre et ran. I andre stater, der lovgivingen er annerledes er det bare å skyte sikkerhetsvakta - fordi han er den eneste som har våpen, sier Dave Johnson.

Mange kvinner bevæpner seg

I de siste årene har det, ifølge Dave Johnson, vært en økning blant kvinnelige kunder som ønsker en pistol i håndveska eller en rifle hjemme.

- En stor andel av våre nye kunder er kvinner som føler deg trenger våpen for å jevne ut risikoen. Ved å ha en pistol i bilen eller på seg når de beveger seg utendørs øker de sjansene for å unngå overfall. I et samfunn der ikke bare de kriminelle bærer våpen vil de som har uærlige hensikter tenke seg nøye om før de angriper. Et bevæpnet samfunn er et høflig samfunn, og den retten lar ikke den vanlige amerikaner gå fra seg. Dersom noen forsøker å ta fra oss den retten, vil de møte motstand. Jeg hører mange si at de kan gi fra seg våpenet sitt, men ikke med kulene i magasinet. Det må tolkes som at de ikke gir seg uten kamp, sier Dave Johnson.

Ifølge statistikk fra Gun Violence Archive i USA ble det i 2015 drept 13 286 personer med skytevåpen i USA. 26 819 ble skadd av skytevåpen. Tallene inkluderer ikke selvmord og selvmordsforsøk. I 2012 viser statistikken at 60 prosent av alle drap ble begått med skytevåpen i USA.

Patrick Hagood, til venstre, skal selge noen brukte våpen via våpenhandler Dave Johnson i Miami. - Det kan godt være litt mer kontroll, men ingen skal ta fra meg retten til å forsvare meg og mine, sier Hagood. Foto: Foto: RUNE PETTER NESS
Våpen-valget. Retten til å bære våpen preger presidentvalgkampen i Florida. I følge våpenselgeren vil mange amerikanere ikke gi opp retten til å bære våpen uten kamp. Foto: Foto: RUNE PETTER NESS
Rosa revolvere er populært blant Dave Johnsons kvinnelige kunder. - Vi har håndvåpen som passer alle antrekk, er salgstrikset fra Johnson Firearms i Miami. Foto: Foto: RUNE PETTER NESS
Selger Daniel Cerbajales hos Johnson Firearms har våpen i alle prisklasser og kategorier. Her med en halvautomatisk rifle han mener passer fint til å forsvare hjemmet mot inntrengere. Foto: Foto: RUNE PETTER NESS