Dette hevder flere kilder, topptillitsvalgte og kjennere av KrF blir utfallet når partiets landsstyre samler seg på Gardermoen til helgen.

Et stadig mer motvillig KrF har gjort de klart at de vil tone regjeringsflagg under partiets landsstyremøte på Gardermoen til helgen.

I partiet raser spørsmålene om hvorvidt KrF skal søke seg mot Høyre eller Arbeiderpartiet i sin jakt på regjeringsmakt, om man kan lage flere avtaler med Frp eller om alenegang i sentrum er det som skal få partiet opp fra det stadige lengre oppholdet under sperregrensen.

Vil gi svar

Da partileder Knut Arild Hareide la frem KrFs alternative statsbudsjett mandag, gjorde han det klart at målet og ambisjonen for KrF er å oppnå regjeringsmakt.

Men egen og landsstyrets presise oppskrift på hvordan, vil han vente med å avsløre til helgen.

- Vi må ta dette til helgen, landsstyret skal avgjøre dette. Men jeg tror det kommer til å oppleves avklart. Det vil være tydelig og avklart hva som vil være vårt førstevalg, sa Hareide.

Samling om sentrum/høyre

Stadig flere tillitsvalgte i KrF har begynt å snakke høyt om at KrF bør vende seg mot Arbeiderpartiet. Men flere kilder i partiet mener et eventuelt vedtak om dette kan ha kraft i seg til å sprenge partiet.

Men det er lite som tyder på at dette skal skje. Rundt om i KrF er en samling om Erna, i spissen for en regjering av Høyre, KrF og Venstre det alternativet som har suverent størst oppslutning.

Samtidig fremholdes nå motstanden mot Frp nå som etablert i størstedelen av partiet, selv om det også er slik at man i de store KrF-bastionene i Østfold, Rogaland og Hordaland ikke stenger døren for en ny samarbeidsavtale med Frp.

Vil bryte

I Trondheim ble Geirmund Lykke utpekt som listetopp for Sør-Trøndelag KrF i helgen. Gruppelederen for KrF i Trondheim tror partiet ender med et likt primærstandpunkt som foran 2013-valget, men med et skjerpet subsidiært standpunkt i forholdet til Frp.

- Personlig heller jeg til den samme anbefalingen som sist, at KrF primært bør gå for et regjeringssamarbeid med Høyre og Venstre. Personlig vil jeg også fraråde en ny samarbeidsavtale med en regjering utgått av Høyre og Frp som subsidiært standpunkt, uten at det nødvendigvis står i veien for et sak til sak-samarbeide, sier Lykke.

- Forpliktelsen borte

I KrF blir det påpekt at man var forpliktet av løftet om å skifte ut regjeringen Stoltenberg i 2013 – og at det derfor var «nødvendig og naturlig» med en samarbeidsavtale. Etter valget i 2017 vil ikke KrF være bundet på samme måte som i 2013, noe også Hareide understreket mandag.

Geirmund Lykke mener erfaringene med Frp i regjeringsposisjon har vært dårlige, sett med KrF-briller.

- Det er ikke fordommer, men erfaringer som ligger bak mitt ståsted. Først og fremst i innvandringspolitikken. En god del av innstrammingene har vært håpløse. Endring av pensjons- og trygdeordninger for flyktninger, for eksempel. Men også innstrammingene som er gjort for uføretrygdene med barn viser et parti som skaper et utenforskap for mange, sier Lykke.

Ikke frieri

KrF la mandag frem sitt alternative statsbudsjett for 2017. En dobling av kontantstøtten som Arbeiderpartiet vil fjerne i sin helhet og en skatteskjerpelse på ni milliarder kroner som Høyre har brukt flere år på å bygge opp, ble mandag ettermiddag ikke tolket som noe signal før helgens landsstyremøte.

Geirmund Lykke er nettopp valgt til listetopp for Sør-Trøndelag KrF. Foto: RICHARD SAGEN