- Når ungene dine spør hva du gjorde i 2016, da vi sto overfor et så viktig skille i USA, hva skal du svare dem da? Jeg håper du kan si at du stemte for en bedre verden.

Se videoen fra møtet med Clinton her

Slik avsluttet Hillary Clinton sin tale i den lille byen Sanford, noen mil nord for Orlando, Florida natt til onsdag norsk tid. Folkemengden, med en klar overvekt av kvinner i salen, ropte, sang og klappet for Clinton som i over 40 minutter tok et oppgjør med blant annet amerikanske våpenlovgivning, hvordan økonomien skal bli bedre for alle i USA og ikke minst hvor ille det vil bli dersom Donald Trump blir president.

We love you, Hillary

- Vi vinner dersom dere stemmer. Til nå har 26 millioner amerikanere stemt, 15 millioner av dem bor her i Florida. Dere må oppfordre venner, naboer, kolleger på jobb til å bruke stemmeretten. Det er da vi kan vinne dette valget om en uke, sa Clinton mens folket ropte "We love you, Hillary".

Svett og tett

I et lite samfunnshus hadde tusenvis av mennesker ventet i timevis. Utenfor skinte sola og gradestokken viste godt over 28. Med plakater, t-skjorter og flagg møtte de opp for å sørge for at USAs neste president blir Hillary og ikke Donald Trump. Om lag halvparten slapp inn, resten sto i timer utenfor med plakatene sine for å få et glimt av hun som kan bli USAs første kvinnelige president.

Alle som var der svettet, ventet og led seg gjennom kjedelige introduksjonstaler fra lokale demokrater, prester og samfunnsaktører mens de ventet på at presidentkandidaten skulle innta den lille scenen for å oppildne velgerne til fortsatt å stå på den siste uken igjen til valget.

Superwoman

Bakerst i lokalet sto Jenifer Kresge og kona Rakuel Chelson - et lesbisk par med like t-skjorter med bilde av Clinton som superwoman på brystet. De tok turen fra Orlando for å oppleve Clinton på scenen.

- Vi har vokst opp med Hillary, og vil støtte henne ved å møte opp. For oss som lever her som et åpent lesbisk par representerer Clinton en politikk for Amerika som gir oss et bedre liv. Donald Trump og hans holdninger skremmer oss. Mye har blitt bedre under Obama, vi ønsker ar den utviklingen skal fortsette, sier Jenifer.

Lokalet var ikke større enn en sliten gymsal på en skole i Trøndelag, den trange scenen var pyntet med slagord og det amerikanske flagget. Bakerst var det rigget en tribune for pressefolk og TV-kameraer og bak der igjen, like ved toalettene og kjøkkenet, kunne pressefolket sitte for å rapportere fra møtet til hele verden. TV-bilene sto utenfor og sikkerhetsvakter, lokale sheriffer og secret serviceagentene trålet lokalet.

Fornærmelsene

Og Hillary leverte det innbyggerne i Sanford ville høre. Om Donald Trumps holdning til kvinner, til innvandrere, krigsveteraner, krigsfanger og om hvordan han har fornærmet nesten hele USA i tidenes skitneste valgkamp.

- Dette er kanskje tidenes viktigste valg for oss. Det er mye som står på spill. Når jeg hører Donald Trump drive valgkamp så skjønner jeg ikke hvilket land Trump egentlig snakker om. Han bruker så mye tid på å snakke ned og demonisere USA. Jeg synes USA er "great" allerede, og vi skal gjøre USA enda bedre, sa Hillary Clinton og gikk deretter rett i strupen på våpenlobbyen og våpenlovgigningen i USA.

Til kamp mot våpnene

Clintons kamp for bedre bakgrunnsjekk for de som vil kjøpe våpen falt i god jord i Sanford. Det var her 17 år gamle Trayvon Martin - en svart gutt - ble skutt og drept i februar 2012. Han var på vei hjem fra butikken en regnfylt kveld da nabolagsvakten George Zimmerman trakk pistolen mot det han trodde var en trussel, og skjøt og drepte 17-åringen. Drapet på Martin vakte for alvor til live debatten om våpenlovgivningen i USA og førte til store demonstrasjoner mot våpenlovene over hele USA.

- Det knuser mitt hjerte å tenke på denne unge gutten som ble skutt og drept her i 2012 på vei hjem fra butikken. Jeg har møtt hans mor og andre mødre som har mistet sine sønner i skyteepisoder over hele USA. Hvert år dør 33 000 mennesker i USA av i skyteepisoder. Vi må gjøre en bedre jobb på dette området. Vi er moralsk forpliktet til å endre dette, og til å stå opp mot rasisme. Når våre unge dør i skyteepisoder så har dette ingen ting med vår grunnlov å gjøre. Vi skal stå opp mot våpenlobbyen, og vi skal gjøre det samm med alle de fornuftige menneskene som eier våpen i dette landet, sa Clinton mens innbyggerne i Sanford jublet "we love Hillary".

De møtte opp, store og små da Hillary kom til byen. Foto: Rune Petter Ness
Heldiggrisen Davis Weiser sikret seg en selfie med Clinton. Foto: Rune Petter Ness
Tusenvis møtte opp i Sanford, og ikke alle fikk plass inne i det lille lokalet. Foto: Rune Petter Ness
- Hillary er en superwoman som vil skape et bedre USA, mener Jenifer Kresge, til høyre og kona Rakuel Chelson Foto: Rune Petter Ness
Kvinnene var i flertall og setter alt sin lit til at Hillary blir USAs første kvinnelige president. Foto: Rune Petter Ness
Hillary Clinton møtte sine egne i Sanford, og det lignet på tider et vekkelsmøte. Foto: Rune Petter Ness