- Det er helt greit at Statsbygg vil selge på det åpne markedet, så lenge det blir fortgang, sier ordfører Rita Ottervik (Ap) om den vanskelige Brøset-saken.

Den 350 dekar store tomta på Brøset blir kanskje til salgs neste høst, dersom fylkeskommunen og Statsbygg blir enige – og saken går gjennom i departement og Storting. I vår avviste Statsbygg et bud fra Trondheim kommune på 200 millioner for deler av tomta.

- Noen arealer skal vi kjøpe der uansett, blant annet til skole og barnehage. Grunnen til at vi gikk inn med bud, var fordi situasjonen var fastlåst. Vi ville løse det slik at sykehuset kunne flytte psykiatribygget, sier ordføreren.

Les bakgrunn: Trondheim taper 6 mill. på grønn bydel som strander

Les også: - Ikke bland deg inn, Kvernmo

- Private kan utvikle bydelen

Rådmannen har nylig slått fast at det nå ikke er sannsynlig at utbyggingen av en Grønn bydel på Brøset - som er visjonen for området - blir gjennomført i kommunal regi.

- Er ordføreren enig med rådmannen her?

- Det budet var ikke ment til å realisere den grønne bydelen. Den bydelen kan også private utvikle. Det var mer ment som et forsøk på å få fortgang på prosessen, sier ordføreren.

- Vil dere legge inn et nytt bud når tomta kommer på det åpne markedet?

- Det er for tidlig å konkludere her, sier hun.

I en fullmakt som kommunaldepartementet har sent til Statsbygg, får de i oppdrag å sikre sykehuset nok penger (275 millioner kroner) til å flytte psykiatribygget vekk fra tomta. Den klare beskjeden er å selge tomta i det åpne markedet på en slik måte at staten tjener mest mulig penger på salget.

Les også: Koteng: - Brøset er interessant for oss

Er skuffet

Rune Olsø (Ap) har tidligere uttrykket stor misnøye rundt prosessen:

- Det er staten under Høyres Erna Solberg som gjør at dette strander, sa Olsø til Adresseavisen nylig.

- Deler du den skuffelsen?

- Ja, det er grunnlag for å være skuffet. Vi har holdt på med dette i veldig mange år med det, og det begynner å bli tre-fire år siden vi fikk en lovnad fra regjeringen. Senest i fjor høst fikk jeg lovnad om en kjapp avklaring etter et møte med kommunaldepartementet, sier Ottervik.

- Hvor sannsynlig er det at planene om Grønn by Brøset blir realisert?

- Det er en områdeplan med en del mål, men over tid endrer ting seg. Det kommer til å bli justeringer, men vi har et mål om en fremtidsrettet og miljøvennlig bydel, sier Ottervik.

- Så det er aktuelt å lempe på den grønne profilen?

- Områdeplanen ligger der, og det er på det grunnlaget Statsbygg skal selge tomta. Men det må reguleringsplaner til i de enkelte områdene, og det er det til enhver tid sittende bystyret som må avklare dette, sier Ottervik.

«Det avgjørende, ikke bare for Trondheim, men for hele landet, at prosjektet lykkes,» skrev Adresseavisen på lederplass i 2011.

Her kan du lese alt om prosjektet (ekstern nettside).