Adresseavisen har de siste dagene fortalt om hva som skjedde da Overvik og Kastbrekka ble omdisponert til boligbygging.

I Overvik-saken har Fylkesmannen lagt inn alvorlig innsigelse på forslaget til reguleringsplan: Han er særdeles lite fornøyd med at planen er lagt ut på høring før planarbeidet er ferdig, og han krever at Overvik løser skoletomt, vei og friområde på egen tomt.

- Svekker folks tillit

Landbruksdirektør Tore Bjørkli reagerer sterkt på artiklene i Adresseavisen.

- Det er glimrende at dette kommer fram. Koblingen mellom utbyggerne og politikerne har vært tett i disse sakene. Det som har skjedd truer rett og slett lokaldemokratiet, sier landbruksdirektør Bjørkli og utdyper:

- Demokratiet er et skjørt byggverk. Det mest alvorlige med denne saken er at den at våre tillitsvalgte lar seg bruke av særinteresser som skal fremme sin egen vinning. Dette skjer i stedet for at politikerne hører på de faglige rådene. Mye skjer i lukkede rom, der ingen har innsyn. Til sammen svekker dette folks tillit til demokratiet, sier Tore Bjørkli.

- Ren mistillit til egen fagstab

Leder av Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo, kaller situasjonen i Trondheim kommune «alvorlig».

- Jeg oppfatter det slik at det politiske flertallet i Trondheim har mistillit til sin egen fagstab. Det er ikke fagfolk som legger premissene for byutviklingen i denne byen. Vi har erfaring fra mange andre kommuner, og det er bare i Trondheim at det er slik. Det er helt underlig når faglige argumenter faktisk ikke veier noen ting. I andre kommuner finner man løsninger i en symbiose mellom fag og politikk, ikke her, sier Rosmo.

- Hvorfor er det blitt slik?

- Den koden har jeg ikke knekt. Men det fins nok en del svar i Adresseavisens artikler de siste dagene. Det er også et politisk problem at Trondheim faktisk ikke har noen politisk opposisjon i disse sakene. Opposisjonen er helt enige med Ap, mens de som er uenige sitter i posisjon og er fullstendig tannløse. Se hvordan SV ivret for utbygging på Overvik, som ett eksempel, framholder bondelagslederen.

- Utbyggerne i angrep

Landbruksdirektøren mener også det truer lokaldemokratiet.

- Det som har skjedd her ødelegger det definerte systemet av hva slags roller de ulike aktørene skal ha: Utbyggernes posisjon har vært sterk. Du kan sammenligne det med det som skjer på en fotballbane: Her er politikerne og utbyggerne i angrep, mens faginstansene blir stående i forsvar, mener Bjørkli.

- Men lobbyvirksomhet er fullt lovlig?

- Ja, men det kan likevel true demokratiet når de definerte rollene ødelegges. Det kanskje mest alvorlige i denne saken er at fagfolkene i administrasjonen er satt fullstendig på sidelinjen. Du finner ikke bedre fagmiljø nord for Dovre, men her har utbyggeren fått bestemme – uten at det er tatt hensyn til helheten.

- Ingen miljøby

- Ottervik og Ap har argumentert med at boligutbyggingen demper prisveksten?

- Det er tullprat. Dette har ikke noe med priser på boliger å gjøre. Det er ingen som bygger ut slike areal for å bygge boliger under markedspris, ingen utbyggere er så dumme. Dette er en argumentasjon naive politikere har bitt på. Det er ingen fagfolk som støtter et slikt resonnement, mener Bjørkli.

Han viser til at Trondheim nå er på Norges-toppen i utbygging av matjord.

- Her bygger vi nå ned den beste matjorda i Sør-Trøndelag: Den som ligger nærmest sjøen. Samtidig kaller Trondheim seg en miljøby. Det er ingen andre som har omdisponert like mye dyrka mark. Vi kan ikke kalle oss en miljøby da, selv om vi har piggdekkavgift. Det er en lite fremtidsrettet tankegang – innen 2030 er vi en million flere innbyggere i Norge, påpeker Bjørkli.

- Jeg oppfatter det slik at det politiske flertallet i Trondheim har mistillit til sin egen fagstab, sier leder av Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo. Foto: Jens Søraa