Søndag var entreprenøren fra Stanford, og grunnleggeren av Regen Villages i Trondheim under TEDx Trondheim-konferansen hvor han presenterte sine planer.

Først ut er en økolandsby rett utenfor Amsterdam – Almere – i Nederland, som etter planen skal reises i første halvdel av 2018. Der skal han bygge 100 hjem – som blir prototypen på denne type økolandsbyer, men ambisjonen er å bygge dem over hele verden. Også i Trondheim. Lund i Sverige er planlagt som neste prosjekt.

- Det er spesielt interessant å bygge i Trondheim, i et så kaldt klima. Å lykkes her, betyr mye for kunnskapen som kan deles til andre landsbyer, sier Ehrlich til Adresseavisen etter at han hadde snakket til en fullsatt sal i Frimurerlosjen søndag.

Vil ikke leve i en sci-fi-film

Ehrlichs idé er at ulike selvbergende landsbyer utvikler nye løsninger og lærer av hverandre, slik at de stadig forbedres. Han holdt en klassisk «TEDTalk» – en tale som spres gratis via nettet og som sees av millioner av mennesker under mottoet «ideer verdt å spre». Ehrlich av en av nærmere 20 foredragsholdere under konferansen i helga.

- Jeg vil ikke leve som i en av de skremmende science fiction-filmene jeg så da jeg var ung. Teslas Elon Musk planlegger for å komme til Mars. Jeg liker egentlig denne planeten og vil ikke ha noen exitstrategi herfra, jeg vil bo her. Men det betyr at vi må ta grep, ellers vil jorda gå under, poengterer Ehrlich som under foredraget viste bilde av sin seks år gamle sønn, Louis.

- Når han spør meg hvor var du, hva gjorde du for å redde oss fra katastrofen, vil jeg ha et skikkelig svar å gi ham, poengterer han.

Politikk og penger

Det Ehrlich skisserer for menneskehetens overlevelse er å gå tilbake til fortida. Hvor mennesker ikke bor i overbefolkede byer, men trekker lenger ut, og bor i selvbergende landsbyer utenfor byene og på landsbygda.

- Nå forlater folk landsbygda til fordel for byene. Det er ikke den beste løsningen for menneskeheten, framholder han.

De selvbergende landsbyene skal sørge for alt som trengs av mat, energi, søppelhåndtering etc. De som bor der, betaler for huset de skal bo i, i tillegg til en månedlig sum for mat og energi.

- Framtida handler ikke om jobber. Jobber slik vi tenker på dem i dag, vil utføres av roboter. Framtida vil handle om selvberging og leve lange, sunne, lykkelige liv.

LES OGSÅ: Tar et oppgjør med selvopptatte jobbsøkere

- Teknologisk er ikke dette noe problem i dag. Det som er problemet er politikk og penger. Og som de fleste vet: Har man pengene på plass, ordner det seg politisk også. Vi trenger ambisiøse lokale og nasjonale myndigheter.

- Har du nok penger?

- Vi har noen viktige investorer, men trenger stadig mer.

Tenker som Tesla

Ehrlich tenker som Tesla: Utvikle teknologi som i starten er ganske kostbar, men som etter hvert vil bli rimeligere og rimeligere – slik at konseptene kan overføres til alle deler av verden – inkludert Asia og Afrika.

- Hva skiller dette prosjektet seg fra andre økolandsbyprosjekt?

- Andre starter med ett hus, eller to, og det tar svært lang tid å bygge opp en hel landsby. Vi reiser en hel by med en gang. Det nytter ikke bo i energieffektive smarthus, hvis du bor i et idiotisk nabolag. Smart betyr å leve i et smart hus og en smart by, som kan lære av andre nabolag som lever på samme måten.

- Vil du selv bo slik?

- Å, ja! Finner vi ikke andre måter å leve på, ender det med katastrofe, framholder Ehrlich.

James Ehrlich talte under TEDx konferansen i Trondheim i helga. Ehrich tror vi må tilbake til de gamle, selvbergende samfunnene, for å berge jordkloden. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen