NEW YORK: De første valglokalene i New York åpnet dørene klokka 06.00 og allerede før sola hadde stått opp strømmet new yorkerne ut til de lokale skolene og andre offentlige bygninger der de kan stemme.

På en skole på Upper West New York, like ved Central Park, er køen utenfor lang allerede enda klokka så vidt har passert 08.00. Inne i skolebygningen har elevene bakt kaker og kokt kaffe som de selger til de mange som står i køen for å avgi sin stemme.

- Det har vært en så avskyelig valgkamp, jeg er så glad det snart er over. Det har jo nesten ikke handlet om politikk i det hele tatt. Jeg ga min stemme til Hillary Clinton fordi det må bli henne, jeg tør ikke tenke på hva som kan skje med USA dersom Donald Trump vinner, sier Ginger Brennan.

Les også: Clinton fortsetter å styrke sine sjanser

I køa utenfor står Kevin Clark klar til å stemme på Hillary Clinton.

- Den andre fyren er jo en fullstendig skandale, det er selvsagt at det må bli Hillary sier Clark.

Valgnatt i New York

Det er i New York valgdramaet kommer til å utspille seg, og først tidlig på morgenen norsk tid vil det være klart om det er Donald Trump eller Hillary Clinton som blir USAs neste president. For første gang på mange år er begge presidentkandidatene i New York på valgnatten, og holder sine valgvaker ikke mange kvartaler unna hverandre. Det medfører også at det på nesten hvert gatehjørne på Manhattan står en uniformert politibetjent og passer på. De franske gjerdene er satt opp og folket kommer til å samles på Times Square og på Rockefeller Plaza utover kvelden og natta for å følge opptellingen.

Det er ventet at det vil foreligge et valgresultat tidlig morgenen norsk tid. Ved de to siste presidentvalgene i USA ble vinner erklært mellom 05 og 06.00 norsk tid.

Les også: Trump-tilhengerne tror fortsatt på seier

Clinton i vinden

De siste nasjonale målingene i USA på valgdagen viser et lite forsprang til Hillary Clinton, og stadig flere tør nå å tippe at hun kommer til å vinne valget. Clinton har økt sin oppslutning på målene det siste døgnet, etter at hun den siste uka har hatt en nedadgående kurve. Mange mener at det kan ha sammenheng med at FBI sist søndag offentliggjorde at de ikke mener det er grunn til å straffeforfølge Clinton i den sp mye omtalte e-post skandalen. De siste tallene viser et forsprang for Clinton på mellom 2,9 og 3,2 prosent på målingene. Usikkerheten knyttet til feilmarginer i disse målingene gjør imidlertid sitt til at ingen tør å si med sikkerhet hvordan dette vil gå. Det avhenger mest av resultatet i de viktige vippestatene. Clinton ligger foran i Florida, som regnes som helt avgjørende å vinne, mens Trump ser ut til å gjøre det bra i en anne viktig vippestat, Ohio.

Les også: - Gamle cubanere hater Hillary Clinton

Dersom Clinton vinner Florida, North Carolina og New Hampshire så blir hun USAs første kvinnelige president. Det blir trolig klart i morgentimene onsdag. Men ingen vet foreløpig hvordan Donald Trump vil takle et nederlag og om han kommer til å offentlig anerkjenne et nederlag om det skulle bli utfallet av nattens drama.

Les også: - Trump kan få orden på dette landet igjen

Kevin Clark stemmer på Hillary, og tror hun kommer til å vinne. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Valgdag i USA. På de aller siste målingene leder Clinton og har økt forspranget det siste døgnet. I morgentimene norsk tid vil det bli klart hvem som blir USAs neste president. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
En by og to presidentkandidater. For første gang i morderne tid er begge kandidatene samlet i samme by. Politiet er ute i New Yorks gater for å sørge for sikkerheten. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen