Lenge før barna kom på skolen var presidentvalget tema. Foreldre som våknet til valgsjokket snakket med ungene før de dro hjemmefra. Så tok lærerne opp valgresultatet i første time og lot barna lufte sine tanker. Selv leken i ballbingen stoppet opp, fordi ungene ville prate om det som hadde skjedd.

Clinton: Håper Trump blir president for alle amerikanere

Adresseavisen møtte fire tredjeklassinger på SFO for en liten Trump-prat.

«Litt rar»

Sigurd Mondahl synes «han fyren er litt rar».

- Han burde hjelpe Mexico, i stedet for å stenge dem ute. Han snakker om skatt. Jeg synes de fattige kunne betale mindre at de rike betaler bitte litt mer, sier Sigurd.

Human Rights Watch ber Trump legge hatretorikken bak seg

Agnes Haugen Fretheim merket seg at læreren hadde sagt at Trump kanskje ikke var så ille, og at det ville gå bra.

- Mange sier at han skal starte tredje verdenskrig, det er det mange på skolen som tenker. Han har sagt masse stygge ting. Jeg liker ikke at han vil at folk skal ha skytevåpen hjemme. Det er mange som tror at Donald Trump ikke bryr seg om barn, men det gjør Hillary. Jeg synes hun skulle blitt president.

Amalie Hagh Møller er enig med Agnes.

- Hun er koselig og snakker mer om barn. Hun holdt en ganske fin tale. Han har sagt stygge ting og skulle vært snillere med kvinner. Nesten alle sier at han ikke skulle vært president, og at han er slem. Jeg tror han liker barn, han har barn selv, men de er blitt voksne. Jeg tror han har snakket mest om voksne fordi han ville få de voksne til å stemme på han.

FN tror på Trump-hjelp til klima og menneskerettigheter

Petter Aasgaard synes også det var dumt at Trump blir president.

- Kan hende han har gode sider. Jeg håper han blir litt snillere. Hvis jeg hadde vært amerikaner og kunne stemme, ville jeg stemt på henne. Det hadde vært kult med første kvinnelige president. De hjemme var skuffet. Han snakker stygt om kvinner. Jeg synes jeg er rart når han er gift med en kvinne.

Over middels sjokkert

Evy Levik er lærer på sjette trinn. Trinnet hadde en lang prat om presidentvalget på selve valgdagen.

- I dag har vi vært over middels sjokkert over resultatet, etter hva det lå an til på forhånd og hva mange ønsket. Elevene er veldig opptatt av valget. Barna reagerer på den ufine måten Trump snakker på og at han skjærer alle meksikanere og muslimer over en kam. De reagerer på synspunktene og at han snakker nedsettende om kvinner. De undres på om han har greie på det å være president, og om han kan samarbeide med andre land. Elevene har oppfattet at mange stemmer på ham fordi de har mistet jobben, og nå håper å få jobb. En del lurer på om dette vil få virkninger for Norge. Samtidig har de også sett at Hillary Clinton sliter, spesielt dette med epostene, forteller Levik.

En nøktern prat

Sjetteklassingene er også opptatt av at det er mye enklere å skaffe seg våpen i USA, men ga ikke uttrykk for at de var bekymret for krig.

- Jeg tror det er viktig å være faktaorientert når man snakker med barna. Dette har satt sterke følelser i spill, og folk kan nok uttale seg i sterke ordelag. Å få panikk er ikke veien å gå. Det kan være greit å si at han har folk rundt seg, og at han ikke kan styre et land som man styrer en bedrift. At USA er et helt annet land, som kanskje har verdier som virker rare på oss, kan også være bra å formidle, sier Evy Levik.

- Med vår medieverden har ungene enn noen gang fulgt med og merket seg den seg den sterke polariseringen mellom kandidatene, sier rektor Sten-Frode Solvang ved Singsaker skole.