Værnesregionen driver et stort oppryddingsarbeid i barnevernstjenesten, etter pålegg fra fylkesmann i Nord-Trøndelag. I september skrev Trønder-Avisa at det for Fylkesmannen dreier seg om en bekymring som strekker seg fem år tilbake i tid. Allerede i 2011 ble det under tilsyn avdekket at tjenesten brøt lovverket systematisk, skrev avisen.

Innen 10. desember er barnevernstjenesten pålagt å gå gjennom totalt 294 saker, i tillegg til en større gjennomgang av fem enkeltsaker, forteller Tore Rømo, konstituert rådmann i Stjørdal kommune. Det skal også gjennomføres en systemrevisjon.

– Det er en stor oppgave som vi tar alvorlig, sier Rømo.

Tore Rømo, konstituert rådmann i Stjørdal kommune, bekrefter at tilsynet fra Fylkesmannen har påvist store avvik i den interkommunale barnevernstjenesten.

– Har tillit

– Vi har hatt utfordringer i barnevernet over lengre tid, både når det gjelder merforbruk i tjenesten og påpekninger fra Fylkesmannen. Det er en belastning for meg som leder i regionrådet og vertskommunen for tjenesten. Men først og fremst er det en belastning for dem det går utover – det at man leverer dårligere tjenester enn man burde kunne forvente, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes.

– Vil kommunen lykkes med oppryddingen?

– Jeg har tillit til at rådmannen følger opp dette følger opp de pålegg og instrukser som er kommet fra tilsynsmyndighetene, sier Vigdenes.

Ivar Vigdenes beklager situasjonen rundt barnevernet i Værnesregionen, men har tillit til at det blir ryddet opp.

Vil ikke kommentere

Etter det Adresseavisen erfarer får Fylkesmannens refs også konsekvenser for ansatte i barnevernstjenesten. Rømo bekrefter at det har kommet opp en personalsak i kjølvannet av tilsynet.

– Utover det vil jeg ikke kommentere det nærmere, sier Rømo.

Heller ikke ordfører Ivar Vigdenes ønsker ikke å kommentere personalsaken. Det ønsker heller ikke Gunbjørg Furunes Baar, leder for den interkommunale barnevernstjenesten.

Gunbjørg Furunes Baar.

Store avvik

I sommer varslet Fylkesmannen i Nord-Trøndelag tett oppfølging og flere tilsyn av med barnevernstjenesten som dekker Stjørdal, Frosta, Meråker, Tydal og Selbu.

– Arbeidet som er gjort over flere år holder ikke den kvaliteten som det skulle ha gjort. Tilsynet har påvist store avvik, sier Rømo.

Fra Fylkesmannen påpekes det at barnevernstjenesten har «store utfordringer med å overholde lovens krav» når det gjelder:

- Å undersøke omsorgssituasjonen rundt barn det er meldt bekymring for, innen fristen på tre måneder.

- Å følge opp barn som er blitt plassert i fosterhjem.

- Å sikre at barn som skal få hjelp, får uttale seg og blir hørt.

Langtidsfravær

Rådmannen varslet tidligere i høst om månedlige møter med barnevernet hvor tema som lovverk, arbeidsmiljø og økonomi skal stå sentralt. I en skriftlig redegjørelse til Fylkesmannen trakk rådmannen frem utfordringer med arbeidsmiljøet i deler av tjenesten. Det har slått ut i en høy andel langtidsfravær. Også barnevernsleder Gunbjørg Furunes Baar vedgår i redegjørelsen at dette har gått utover barnevernsarbeidet.