NEW YORK: Sarah står utenfor Trump Tower på Manhattan med en plakat. Det er hennes måte å protestere mot Donald Trump og retningen hun nå frykter USA skal ta.

- Trump blir aldri min president. Jeg er redd det blir vanskeligere tider for oss, særlig for unge kvinners rettigheter til å velge abort, få fødselspermisjon og et godt helsevesen. Det mest alvorlige nå med Trump som president og republikansk flertall i kongressen er at vi kommer til å få konservative høyesterettsdommere som vil reversere mye av den utviklingen vi har hatt i dette landet de åtte siste årene, sier Louis.

Trump er uforutsigbar

Da Trump ble utropt til USAs neste president sent natt til torsdag sto Sarah opp for å lage plakaten hun tok med til Trump Tower. Hun kjenner seg usikker og urolig med tanke på hvordan USA vil utvikle seg med Donald Trump som president.

- Hans valgkamp har vært preget av overraskelser. Han får støtte fra mange som liker hans uforutsigbarhet. Jeg er redd han vil være på samme måte når han tar over som president. Vi vet ikke særlig mye om hvilken politikk han vil føre, hvordan han vil styre USA. Han vil forhåpentligvis bli noe dempet av kongressen og det politiske systemet, men jeg tror mange amerikanere er mest redd for at vi ikke kan forutsi hvordan vi utvikler oss nå, sier Sarah Louis.

Adopterer hatretorikken

Sarah har liten tro på at unge kvinner i USA kan regne med større frihet i abortspørsmålet eller at Trump vil stå i bresjen for bedre helsetjenester for kvinner.

- Det vil ikke bli bedre å være ung kvinne i USA etter dette. Immigranter går en usikker tid i møte nå. Jeg frykter at mange har adoptert hans hatefulle ytringer mot så mange som bor i dette landet. Jeg blir ikke overrasket om vi går mot et samfunn med større hat, homofobi og fremmedfrykt, sier Sarah.

Gråt av glede

Aviskioskene på Manhattan har gode tider denne torsdags formiddagen. Alle avisene har Donald Trump på forsidene, og newyorkerne diskuterer nattens valgsjokk på gatehjørnene og inne på cafeene. Marian Steiner er ute for å kjøpe inn morgenavisene og er overlykkelig over det som skjedde her i natt.

- Jeg fulgte med på TV, og gråt av glede i hele natt. Endelig har vi fått en president som vet hvordan han skal få USA tilbake på føttene igjen. Det handler om å skape jobber, og det vil Trump klare. Han har jo spasert på disse gatene, kjenner folket og vil bli en fantastisk president for USA. Vi elsker han, og han elsker oss og USA, sier Marian og drar to vers av «Star-Spangled Banner» på fortauet foran aviskiosken.

Hun er sikker på at Trump vil klare å samle USA igjen etter denne opprivende valgkampen og at USA nå har fått en leder som kan peke ut riktig kurs.

- Jeg er en av de få katolikken som støtter Trump. De fleste av vennene mine stemte på Hillary. Men nå er det endelig i boks. Det er på tide at mediene nå begynner å innta en annen tone overfor Trump enn de har gjort til nå. Alle ekspertene, alle de store mediene har hatt bind for øynene og ikke sett den politiske bevegelsen som står bak Donald Trump. Det er derfor dette resultatet kom som et sjokk på mange. Men Trump vil klare å samle oss. Se bare på den flotte talen han holdt valgnatta der han roste Hillary for kampen og lovte at han skal bli president for alle i USA, sier Marian Steiner.

Marian Steiner er ute for å kjøpe avisene. Hun gråt av glede i natt da Donald Trump ble USAs 45. president. Foto: Rune Petter Ness Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Tallene på veggen i TV-bygget til CBS sier alt. Donald Trump blir USAs neste president. Foto: RUNE PETTER NESS
Edgar Salomon setter opp stilasjer på 7th avenue i New York. Han tror Trump vil klare å skape flere jobber i USA de neste årene. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
President Trump. Han er på alle avisforsider i dag. USA våknet etter tidenes valgsjokk natt til torsdag. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen