Miljøorganisasjonene mener de to oppdrettsselskapene Måsøval og Lerøy Midt er ansvarlige for grov dyremishandling av laks i oppdrettsanleggene Langskjæra, Langskjæra 2 og Fjølværet ved Frøya.

Miljøvernforbundet krever i politianmeldelsen at de ansvarlige må straffes etter paragraf 37 i dyrevelferdsloven som innebærer fengselsstraff inntil tre år. Noah har bestemt seg for å anmelde, men skal først lese gjennom rapportene fra Mattilsynet som har undersøkt alle anleggene.

- Det er på tide at de som står bak slik mishandling av fisk blir straffet. Det er ikke tvil om at dette er lovbrudd, sier regionleder Arne Roger Hansen i Norges Miljøvernforbund.

Sist uke varslet Mattilsynet redusert lakseproduksjon ved de tre anleggene. Årsaken var det voldsomme angrepet av lakselus.

- Strengere på land

- Hadde dette skjedd på land hos en sauebonde eller grisebonde, er det ikke tvil om at de hadde blitt straffet, sier Arne Roger Hansen. Han mener det er opplagt at fiskene i anleggene ikke har hatt det godt i lang tid. Bildene fra Mattilsynet viser at lusa har beitet helt ned på beinet av fisken.

- Laksen har fått voldsomme skader i alle lokalitetene. og har pintes veldig lenge. Slike skader skjer ikke over natta, sier Hansen. Organisasjonen anmelder oppdrettsselskapene Lerøy Midt og Måsøval for brudd på dyrevelferdslovens paragrafer 3, 5, 14 b, 22 og 24. Miljøvernforbundet mener også at behandlingen av laksen bryter med akvakulturdriftforskriften og luseforskriften. Arne Roger Hansen slår også fast at det var like ille i alle tre anleggene.

Begge oppdrettsselskapene bekreftet sist uke at merdene nå er tomme. Fisken er slaktet og destruert etter det voldsomme luseangrepet i sommer og tidlig høst.

Ifølge Hitra-Frøya reagerer statssekretær Roy Angelvik (Frp) i Nærings- og fiskeridepartementet med avsky på bildene.

- Det er ikke slik dyr skal behandles, sier han.

Ber Mattilsynet om å anmelde

Også Siri Martinsen i Noah slår fast at de to selskapene har brutt dyrevelferdsloven på flere punkter. Organisasjonen har bestemt seg for å politianmelde, og oppfordrer Mattilsynet om å gjøre det samme.

- Vi syns det er merkelig at noe som blir karakterisert som grove lovbrudd, ikke blir anmeldt, sier Martinsen. Hun slår fast at bildene fra oppdrettsanleggene tydelig viser at fisken er skadet, men vil lese hele rapporten for å være sikker på hvilke lovbrudd oppdrettsselskapene kan ha gjort seg skyldig i.

I Mattilsynet vil ikke Ivar Eiken, avdelingssjef for Trondheim og omegn kommentere om de bør anmelde eller ikke.

Torsdag melder Lerøy Seafoods at de omsatte for 4,3 milliarder kroner i tredje kvartal i år.  Konsernet noterer seg for det største kvartalsoverskuddet noen gang.

- Må miste konsesjonen

I politianmeldelsen krever Miljøvernforbundet at begge oppdrettsselskapene må miste konsesjonene for å drive husdyrhold i Frøya. Videre heter det i anmeldelsen at de driftsansvarlige for lokalitetene må bli nektet å drive med husdyrhold for all fremtid, og bli straffeforfulgt etter paragraf 37 i dyrevelferdsloven for grov dyremishandling.

Organisasjonen krever også at andre personer ansatt i oppdrettselskapene, og som har vært vitende om denne dyretragedien blir straffet etter samme paragraf. Miljøvernforbundet slår i anmeldelsen fast at flere enn driftsansvarlig må ha visst om luseproblemene som har pågått over så lang tid. Norges Miljøvernforbund ber påtalemyndigheten om å få kartlagt omfanget over ansvarlige personer i selskapet som har visst om problemene, slik at også de straffes for grov dyremishandling etter den samme paragrafen.

Måsøval: tragisk for fisken

Det er Måsøval Fiskeoppdrett som driver anlegget på Fjølværet. Administrerende direktør Asle Rønning vil ikke kommentere anmeldelsen når det er en sak for politiet. Men Rønning skriver i en e-post at det i uke 35 oppstod en alvorlig situasjon på Fjølværet med en utvikling i lusenivå selskapet ikke tidligere har erfart.

- Det er tragisk for den fisk som er rammet, det er sterkt beklagelig at fisk har blitt utsatt for lidelser ved vår lokalitet. Selv om situasjonen ved Fjølværet var svært krevende og ekstraordinær er dette ikke slik vi vil drive vår virksomhet, skriver han.

Det har ikke lykkes Adresseavisen å få noen kommentar fra Lerøy Midt til anmeldelsen.

Lederen for øko-teamet ved sentrum politistasjon i Trondheim, Rolf Bakkhaug bekrefter overfor nettstedet intrafish.no at de har mottatt anmeldelsen. Han sier saken er under etterforskning.

Fjølværet: Dette anlegget må redusere mengden fisk med 60 prosent de neste to årene, varsler Mattilsynet. Årsaken er lakselus. Foto: Håvard Jensen, Håvard Haugseth Jensen
Siri Marthinsen er leder for Noah. Hun mener mattilsynet må anmelde fiskeoppdrettsanleggene der tilsynet har dokumentert store plager etter luseangrep. Foto: Pedersen, Terje, NTB scanpix
Arne Roger Hansen i Miljøvernforbundet Foto: Nils Toldnes, Adresseavisen