Filmprofessoren mener det som virker på mikronivå i tv-underholdning, også virket på aller øverste nivå i verdenspolitikken.

Forklaringene og analysene i etterkant av valget peker på at mange amerikanere ville gi den etablerte politiske eliten et kraftig svingslag. Bjørn Sørenssen tror Donald Trump klarte å kanalisere og mobilisere denne protesten med sine voldsomme provokasjoner og angrep.

Bøllerollen

- Trump har brukt teknikkene fra reality-tv, der noen skal stemmes ut. Vi kjenner det igjen fra Big Brother, Robinson-ekspedisjonen, Paradise Hotel, Farmen og Trumps eget show, The Apprentice. Å være bøllete og utsette motstanderen for fornærmelser og manipulere andre er viktige elementer i disse showene, sier Sørenssen.

Led oss ikke inn i en bananrepublikk

Alle store medier, mange av toppolitikerne i hans eget parti og sittende president var imot Trump. Likevel klarte han å få valgkampen til å handle om seg selv med sine ytterliggående utfall mot Hillary Clinton, det politiske establishmentet i Washington, meksikanere, muslimer, Kina, pressen, FBI, valgapparatet, Obama – og alle som sto i veien for ham.

Kongen av twitter

Sørenssen mener Trump kombinerte teknikkene fra reality-tv med en svært effektiv utnyttelse av sosiale medier.

- Han er kongen av twitter. De store avisene drev på med sitt og ble ekkokammer for folk som allerede var Trump-motstandere. Trump skapte sine egen medievirkelighet gjennom twitter, og som forplantet seg videre til Facebook. I utgangspunktet har sosiale medier et voldsomt demokratisk potensial.

Zuckerberg: Facebook hjalp ikke Trump til makten

Men de kan også virke motsatt, og bli til ekkokammer der mottakerne er uimottagelige for informasjon og motargumenter. Sosiale medier kan skape separate virkeligheter. Valget viste tydelig hvor splittet USA er, og den avslørte mørke strømminger i det amerikanske samfunnet.

- Såpeopera på tv

- Jeg tror realityteknikken og bruken av de sosiale medier kan være det som vippet valget i Trumps favør. Vi må ikke glemme at Clinton fikk flest stemmer. Kanskje fortsetter han reality-spillet, kanskje finnes det en helt annen Trump som blir en stor statsmann? Ingen vet. Spørsmålet er hva som skjer når han ikke klarer å innfri valgløftene.

Snowden: Overvåkning større sak enn Trump

Sørenssen mener det er betenkelig at norske medier dekker den amerikanske valgkampen langt mer enn den norske.

- Dekningen er totalt uforholdsmessig, og norske medier spiller på lag med såpeoperaen. Det er beklagelig.

Samlet misnøyen

Kjell Lars Berge, professor i retorikk ved Universitetet i Oslo, mener også det er lett å kjenne igjen elementer fra reality-tv.

- Trump var bølla som utmanøvrerte de andre med å være rølpete. Han provoserte og trakasserte motstandere for å sette dem ut, akkurat som i reality-tv. De amerikanske velgermassen er grovt sett delt i to, og de er trofaste mot sine partier. Gjennom sine talegaver Obama klarte å mobilisere flere, slik at valget gikk hans vei. Denne egenskapen har ikke Clinton. Riktig nok fikk hun flest stemmer, men kom til kort i vippestatene.

Red på misnøyebølgen

Berge mener Trump vant fordi hans opptreden mobiliserte folk som ellers ville sittet i sofaen.

- Med sine ekstreme påstander klarte han å hamre inn inntrykket av at Clinton er en kjeltring, og fikk god hjelp av FBI midt opp i den kritiske innspurten. På 60-tallet sa 70 prosent av amerikanerne at de hadde tillit til staten. I dag er andelen bare 17 prosent. Trump klarte å utnytte denne mistillitskrisen. Jeg trodde det ville oppleves som uansvarlig at han så sterkt brøt normer både i taler og i tv-debattene, men der tok jeg feil. Behovet for å gi det etablerte en nesestyver var sterkere, sier Kjell Lars Berge.

Professor Bjørn Sørenssen realitytv-erfaringen var viktig for Trump.