Biskop Tor Singsaas varslet for to uker sin avgang som Nidarosbisp. Hvem som blir hans etterfølger, blir først klart om sju måneder.

I motsetning til forrige bispevalg i Nidaros i 2008, da Regjeringen foretok utnevningen, er det Kirkerådet som gjør det endelige valget. Det skjer på møtet 12. – 14. juni neste år.

Det er Nidaros bispedømmeråd som nominerer bispekandidatene. Alle som til slutt blir nominert er blitt kontaktet av rådet og har stilt seg positiv til nominasjonen.

Blant dem som trolig må regne med en henvendelse fra Nidaros bispedømmeråd innen utgangen av februar neste år, da nominasjonsprosessen avsluttes, er det både domproster, en internasjonal kirkeleder, en teologisk professor og populærw

e menighetsprester.

Fra domprost til biskop?

To ganger etter 2. verdenskrig har en domprost i Nidaros blitt Nidarosbisp, Arne Fjellbu i 1945 og Finn Wagle i 1991. Nå kan det skje for tredje gang.

Domprost Ragnhild Jepsen (46) nevnes av mange som en klar kandidat til å ta over etter Tor Singsaas. Mange fremhever hennes dyktighet både som liturg og som predikant. Hallingen, som har vært domprost siden november 2011, er godt likt og blir satt stor pris på av et flertall av menigheten.

Før hun ble domprost, hadde hun vært i Domkirken tre år som kapellan og fem år som sogneprest.

Innvendingene mot at hun blir biskop er at hun er for defensiv i å fremme egne kirkelige synspunkter og at hun er nærmest helt fraværende i samfunnsdebatten.

Generalsekretær for 550 millioner kristne

Hennes fremste konkurrent kan vise seg å bli Olav Fykse Tveit. 55-åringen, som tilbrakte seks år av sin barne- og ungdomstid på Fosen, var også blant de nominerte ved det forrige bispevalget i Nidaros. For åtte år siden havnet han i skyggen av de lokale kandidatene Tor Singsaas og Berit Lånke.

Fykse Tveit er Norges mest profilerte teolog internasjonalt. Han ble i 2014 valgt til sin andre femårsperiode som generalsekretær i Kirkenes Verdensråd (KV). Organisasjonen representerer 340 kirkesamfunn med omkring 550 millioner kristne i mer enn 120 land.

Spenningen knytter seg til om Fykse Tveit, som også er nevnt som en mulig bispekandidat i Oslo etter Ole-Christian Kvarme, sier ja til nominasjonen. Blir han valgt, må han i så fall avbryte sin andre åremålsperiode i KV, hvor han nå er snart halvveis.

Trøndersk teologiprofessor

En annen kandidat som trekkes fram i Nidaros, er den teologiske professoren Harald Hegstad. 55-åringen, som er født og oppvokst i Trondheim, er nestleder i Kirkerådet.

Et annet navn som også er inne i spekulasjonene er domprost Herborg Finnset (55), Tromsø. Finnset, som i oktober ble utnevnt til prost i Strinda, tapte for to år siden avstemningen om ny biskop i Nord-Hålogaland med en fattig stemme.

Ellers vil trolig bispedømmerådet vurdere kandidater som prost Nils Åge Aune (51) i Sør-Innherad, sogneprest Kjartan Bergslid i Levanger (50), bymisjonsprest Kari Veiteberg (55), Oslo og sogneprest Steinar Lervik i Byåsen menighet.

Les også: Nidaros som norsk kirkesenter

Ber om navn på kandidater

Selv om det er over tre måneder til bispedømmerådet skal offentliggjøre sin liste med fem kandidater til ny biskop i Nidaros, er rådet i full gang med nominasjonsprosessen.

«Tilsetting av ny biskop i Nidaros har stor betydning for både bispedømmet og for hele kirken. Bispedømmerådet ønsker seg derfor et bredest mulig tilfang av kandidater i forkant av nominasjonen, og inviterer alle interesserte til å komme med forslag. Aktuelle kandidater må være ordinert til prest i Den norske kirke», skriver bispedømmerådet på sin hjemmeside.

Frist for å komme med forslag på kandidater er 28. november.

Bispedømmerådet offentliggjør 1. mars 2017 navnene på de fem kandidatene som blir nominert.

Deretter skal en rekke forskjellige kirkelige instanser og personer avgi stemme ved å føre opp tre av de nominerte kandidatene i prioritert rekkefølge.

Stemmefristen er 20. mars.

I mai gjennomfører bispedømmerådet intervjuer med de tre kandidatene som har fått flest stemmer, før Kirkerådet foretar det endelige valget i juni.

Olav Fykse Tveit Foto: Foto: PRIVAT
Herborg Finnset. Foto: Junge, Heiko, NTB scanpix
Nils Åge Aune Foto: bård sande
Harald Hegstad Foto: THERESE ALICE SANNE