Glen Dimplex flytter ut og legger ned produksjonen i Stjørdal, Aibel stengte nylig kontoret i Stjørdal, etter at det i sommer ble kjent at det skulle legges ned. For bare et par uker siden hadde de ansatte ved Stena Drilling sist dag på kontoret i Stjørdal.

Dette er bare noen av eksemplene.

LES OGSÅ LEDEREN: Flere vil bli nødt til å skifte jobb oftere

Ordfører Ivar Vigdenes sukker i telefonen på spørsmål om hva han tenker om situasjonen.

- Det har vært et annus horribilis siden 2014. Det har blitt verre og verre. Antallet arbeidsplasser som er borte er betydelig, sier han.

Hjørnesteiner forsvinner

Flere andre av de gamle bedriftene i industriklynga i Stjørdal er allerede borte. Leca la ned i Stjørdal i 2011. I 2015 flyttet Microplast sin produksjon fra Stjørdal til Leksvik. Og i år har den ene negative beskjeden avløst den andre:

4. april varslet oljeleverandørselskapet Aibel at de legger ned kontoret og de siste 40 av de 180 som hadde jobbet der ville miste jobben.

7. april stadfestet Landbruks- og matdepartementet at forskningsstasjonen på Kvithamar skal tvangsflyttes til Steinkjer. 20 jobber forsvinner fra Stjørdal.

26. april ble det kjent at teknologibedriften Cavotec Micro-control flytter produksjon til Tyskland. Ca. 20 ansatte i Stjørdal blir berørt. Bedriften har tidligere nedbemannet med 10 årsverk.

I tillegg varslet Aglo barnehage i april at de legger ned en avdeling, slik at ti arbeidsplasser forsvinner.

27. september kom beskjeden om at Stjørdal mottakssenter med sju ansatte legges ned på nyåret fordi UDI har sagt opp kontrakten.

18. oktober kom beskjeden om at 50 personer mister jobben ved tidligere nevnte Glen Dimplex, når de flytter produksjonen til Nord-Irland neste høst.

Flere andre bedrifter har redusert arbeidsstokken tildels kraftig. Blant annet har Statoil redusert aktiviteten bla ved å leie inn færre konsulenter.

Til sammen forsvinner ca. 450 jobber i løpet av drøye to år.

Mangler risikokapital

- Det vi nå ser er ikke artig for en som har levd av og for industribedriftene, sier Olav Bakken (79). Industrigründeren som blant annet bygde opp suksessbedriften Microplast, var også involvert i varmeovnsprodusenten Nobø før bedriften ble solgt til det irske Glen Dimplex-konsernet i 2003 og i Norplasta, før Bewi overtok. Bakken kjenner i det hele tatt industriklynga på Stjørdal bedre enn de fleste.

- Det har vært vanskelig å forsone seg med det. Men det er en tid for alt. Det er svært liten plass for den tradisjonelle industrien i Norge i dag, sier Bakken.

Mangler risikokapital. - Mange som sitter med ledig kapital vil heller bruker det på andre ting enn industriinvesteringer, sier industriveteran og pensjonist Olav Bakken(79).

Han tror det vil være vanskelig å få hjem enkel arbeidsintensiv produksjon, som er flyttet utenlands. Selv om det er færre gründerspirer som etablerer industribedrifter enn før tror Bakken det fins gode muligheter på andre områder. Han ser likevel et stort hinder.

- Det finnes ikke nok risiko villig kapital tilgjengelig for næringslivet i vårt område. Det så vi da vi valgte å selge oss ut av Nobø og Glen Dimplex kom inn. Det var behov for investeringer og vi fant ikke kapital lokalt, sier han.

- Inntjeningen i industrien er lavere i dag enn tidligere. Derfor vil mange som sitter med ledig kapital heller bruker det på andre ting enn industriinvesteringer, sier Olav Bakken.

- Ikke sultne nok

Sjef for Stjørdal næringsforum, Torstein Mørseth, sier Stjørdal har sovet i timen. I likhet med Bakken peker han på at det med noen få hederlige unntak, finnes svært få nye industrietableringer i kommunen i dag.

- Det er et spørsmål om vi har vært sultne nok. Det er så mye som går godt for Stjørdal at vi ikke trenger å stå på så hardt som mange andre må, sier Mørseth, som ønsker seg et enda sterkere gründermiljø og gjerne en teknologigründerpark, i tillegg til de eksisterende miljøene som Proneo og Tangen Innovation.

- Vi må skjerpe oss og bli flinkere til å legge til rette for nyetablering. Det handler også om å inspirere til nyutvikling og signalisere klart at dette skal vi satse på. Fra kommunens side må det også signaliseres klart at det finnes arealer og vilje. Det handler om å si «her er vi, kom igjen», sier Mørseth.

Hele Stjørdal er i forandring, fastslår Fra v Hallgeir Hjelseng, Kari Valø, Per Vidar Valø og Arne Bakken. De ble overrasket over nyheten om at Glen Dimplex flytter ut varmeovnproduksjonen fra Stjørdal.

Flere av de Adresseavisen har snakket med peker ut helse og oppdrett som klare vekstområder og spennende med tanke på eventuell ny industrietablering. Mørseth automatiseringsbedriften Skala Maskon som et lokalt forbilde i så måte. En etablert bedrift som har truffet et stort marked med maskinene de bygger for bl.a. eggsortering og vaksine, for oppdrettsbransjen.

Må bli mer fremoverlent

NHO-direktør Merethe Storødegård er uenig i at tiden for norsk industri er forbi, selv om mange arbeidsplasser er forsvunnet eller vil forsvinne. Isteden handler det om å tilpasse seg og se nye muligheter. Og apropos det; Fra nyttår skal hun selv jobbe enda tettere på arbeidsplassproblematikken når hun starter i ny jobb, som sjef for NAV Værnes.

- Stjørdal må bare være enda mer fremoverlent. Det handler både om å tiltrekke seg investorer og å utvikle de bedriftene som allerede er der. Det må man legge til rette for. Da må kommunen være næringsvennlig og legge infrastrukturen til rette, sier Storødegård.

Det er også stjørdalsordfører Vigdenes helt enig i. Han snakker om at næringsinkubatoren Proneo har rekordpågang fra lokale gründere med ideer eller prosjekter. Og sier kommunen gjør hva den kan for å legge forholdene til rette både på lokalt og nasjonalt nivå.

Stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp) sier det har vært mange tunge beskjeder de siste årene. Han sier kommunen gjør hva de kan for å presentere Stjørdals fortrinn til potensielle investorer og etablerere.

- Mye av det som skjer er konjunkturavhengig. Det får vi ikke gjort så mye med. Nå gjelder det å rette ryggen og «stå han av». Det ligger fortsatt store muligheter her i Stjørdal, det er det viktig at vi viser frem, sier Vigdenes.

- Vi må forfølge alle positive planer for byen vår. Det gjelder alt fra arrangementer og opplevelsesnæring til å legge til rette for utvikling av flyplassen. Og vi skal fortsatt være et attraktivt handelssentrum, sier Sp-ordføreren.

Leder for Stjørdal næringsforum, Torstein Mørseth, stiller spørsmålet om det er gjort nok i Stjørdal. Han ønsker seg en teknologigründerpark for å få flere nyetableringer i kommunen. Foto: FRANK CADAMARTERI