Et lignende boikottvedtak, fattet av Sør-Trøndelag fylkeskommune i desember 2005, ble noen uker senere lagt på is etter at Utenriksdepartementet fastslo at vedtaket «er i strid med folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen.»

Sør-Trøndelag fylkesting var en av de første offentlige institusjonene i Europa som gikk inn for å slutte seg til en internasjonal boikottaksjon mot Israel.

RV i spissen

Med RV i spissen, vedtok flertallet en uttalelse hvor Israel ble sammenlignet med apartheidstyret i Sør-Afrika, samtidig som fylket ikke lenger skulle kjøpe varer fra Israel.

Også innbyggerne i Sør-Trøndelag ble oppfordret til å gjøre det samme.

Vakte internasjonale reaksjoner

Vedtaket vakte betydelige reaksjoner internasjonalt og førte til at UD måtte berolige myndighetene i Israel, USA og Canada om at dette ikke var offisiell norsk politikk.

Internasjonalt avtaleverk tvang fylkespolitikerne til å snu. Fylkesutvalget vedtok i et møte 17. januar 2006 å utsette iverksettingen av fylkets boikott av Israel etter at UD fastslo at vedtaket var et brudd på både folkeretten, norsk lov, EØS-avtalen og WTO-avtalen.

- Når Norge bryter WTO-avtalen eller en tosidig handelsavtale, er det direkte i strid med lov om offentlige anskaffelser fra 1999, sa Helle Klem, underdirektør i UD til Adresseavisen.

«En boikott av israelske leverandører i forbindelse med offentlige anskaffelser i den aktuelle sammenheng (...) anses å være i strid med norske folkerettslige forpliktelser», skrev UD i notatet som ble lagt fram for fylkesutvalget.

- Fylkestinget har ikke mandat fra folket i Sør-Trøndelag til å drive utenrikspolitikk. Dette vedtaket bare understreker at fylkespolitikerne må overlate til UD å drive utenrikspolitikk, uttalte fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap).

- Rammer de man ønsker å støtte

KrFs kommunalråd Geirmund Lykke rister på hodet av boikottvedtaket i bystyret i Trondheim torsdag kveld.

- Flertallet som stemte for forslaget, kan umulig forstå rekkevidden av det som er vedtatt. Den praktiske konsekvensen av å «boikotte varer og tjenester produsert på okkuperte områder» er jo at man rammer de man ønsker å støtte.

Lykke mener vedtaket slår beina under den norske politikken som har vært praktisert i mange år om å støtte opp under næringsliv og vareproduksjon drevet av palestinere på den okkuperte vestbredden.

- I praksis betyr dette at Trondheim kommune ikke kan ta imot palestinske kunstnere fra Vestbredden eller besøke Trondheims vennskapsby Ramallah. Et slikt besøk innebærer jo automatisk kjøp av «varer og tjenester» på okkupert jord.

Lykke konstaterer at en boikott av israelske varer er noe langt mer enn å slutte å kjøpe Jaffa-appelsiner, og viser til at Israel er et høyteknologisk samfunn som produserer viktige komponenter til PC-er og mobiler

Lykke mener vedtaket også er i strid med Norges utenrikspolitikk.

- Verken den nåværende eller den tidligere Regjeringen har lagt seg på en boikottlinje.

Brende vil ikke tilrå

Utenriksdepartementet kunne fredag ikke svare på hvorvidt de vil gripe inn overfor Trondheim bystyres boikottvedtak.

Utenriksminister Børge Brende (H) vil uansett ikke råde folk å boikotte israelske bosettervarer, selv om han har slått uttrykkelig fast at bosettingene er ulovlige.

– Når det gjelder spørsmålet om tiltak mot import av varer fra bosettingene, har vi ikke tradisjon i Norge for å iverksette sanksjoner eller restriktive tiltak mot andre land på egen hånd, sa Brende til NTB for to år siden.

– Ensidige norske tiltak vil innebære en politikk som Stortinget tidligere har avvist, la han til.