Lørdag blir en festdag for katolikkene i Midt-Norge og i resten av landet. Da innvies nye St. Olavs kirke i Trondheim.

Menighetens 5000 medlemmer fra nærmere 120 nasjoner får endelig et nytt samlingspunkt.

Øverst i «Hallelujagaten», tett ved Elgeseter bru og omkranset av bygningene til en rekke andre kirkesamfunn i Prinsens gate, ligger det nye landemerket med en prislapp på 100 millioner.

Nye St. Olavs katolske domkirke blir av enkelte karakterisert som «den viktigste katolske kirken i Norge og Norden både åndelig og historisk».

En gyllen høstsol lyser opp kirketårnet og den nye kirken. Inne i det 15 meter høyreiste midtskipet, like høyt som et fem etasjes bygg, stråler det nesten like mye av sogneprest Egil Mogstad, leder av byggekomiteen.

Gleden over å være ved veis ende av det historiske byggeprosjektet ligger tykt utenpå.

- Spennende og fascinerende

- Jeg må innrømme at jeg nærmest befinner meg litt utenfor meg selv denne innvielseshelgen. Å få oppleve at kirkebygget jeg har vært med i planleggingen av helt siden 2009 endelig skal innvies, er både spennende, fascinerende og litt nifst, sier sogneprest Egil Mogstad.

Han står i midtskipet og ser framover mot det sørvendte alteret og korveggen.

- Jeg hadde et bilde om hvordan kirken skulle være veldig tidlig i prosessen. Den nye domkirken skulle bygges som en treskipet basilika (en bygningsform med tre kirkeskip/kirkerom der taket på midtskipet er hevet høyt over sideskipene, red.anm.). Den skulle ha overlys fra vinduer høyt plassert oppe under taket, og kirken skulle plasseres i en øst/vest akse, forteller Mogstad.

Han karakteriserer kirkebygget som «en kirke med én fot i Oldkirken og én i det 21. århundre».

Den gamle gjennomrustede og alt for lille St. Olavs kirke fra 1973 er for lengst historie.

Mer enn fordoblet sitteplasskapasitet

Fra trangboddhet med plass til 180 personer, kan menigheten se fram til et romslig kirkebygg med mer enn fordoblet sitteplasskapasitet.

Det trengs. Trofaste kirkegjengere har i mange år fylt kirken til randen fem ganger hver søndag, helt fra klokken ni om morgenen til klokken seks om kvelden.

Tilstrømningen har vært så stor at en av de polske messene har vært arrangert i Birgittaklosteret på Tiller for at alle skulle få delta på messe hver søndag.

Med en ny domkirke med plass til 450 personer trenger menigheten ikke lenger ekstra lokaler. Heretter blir det messe hver søndag klokken 09, 11,13,15 og 18.

To av messene er forbeholdt polske menighetsmedlemmer. En søndag i måneden arrangeres det også egne messer for katolikker fra ulike land fra blant annet Filippinene, Eritrea og Latvia.

I tillegg får kirken et menighetssenter på totalt 901 kvadratmeter fordelt på to plan vegg-i-vegg.

- Det nye kirkebygget gjør at vi blir synlig i bybildet på en helt annen måte en tidligere. Endelig blir det slutt på at nyinnflyttede menighetsmedlemmer ikke klarer å finne ut hvor vi holder til. Den nye kirken er enkel å finne.

Når internasjonale geistlige fra andre nasjoner besøker Trondheim, er det vanlig at de også avlegger Den katolske kirken en høflighetsvisitt. Nå har vi et flott kirkebygg å ønske velkommen til! Det betyr også mye for menigheten å kunne invitere

Menigheten gleder seg også stort over nye menighetslokaler som blant annet vil gi plass til undervisning av både barn, ungdom og voksne.

- Kjellerlokalene i den gamle kirken var nærmest helseskadelige. Det hendte at allergiplagede tenåringen ble sengeliggende etter konfirmantundervisningen, forteller sognepresten.

Milliongaver fra tyske katolikker

- Byggingen av den nye domkirken hadde ikke vært mulig uten sterk medvirkning fra våre katolske venner i Tyskland, som er de rikeste katolske menighetene i verden. Om lag en tredjedel av byggesummen kommer fra Bonifatiuswerk og Diasporakommisariat, erkebispedømmene Köln og Paderborn og bispedømmet Münster, forteller Mogstad.

Representanter fra giverne er blant en rekke inviterte gjester fra inn – og utland. Gjestelisten rommer både kardinaler, biskoper og generalvikarer med den 84-årige britiske kardinalen Cormac Murphy-O'Connor i spissen.

Interessen for å delta i vigslingsmessen har vært enorm. Alle adgangstegnene er for lengst revet bort til den høytidelige og historiske innvielsen.

Sogneprest Egil Mogstad (t.v.) og biskop Bernt Ivar Eidsvig, Oslo og fungerende apostolisk administrator for Trondheim katolske stift, ser fram til innvielsen lørdag.