SVs kommunalråd Ottar Michelsen reagerer kraftig på uttalelsene KrFs Geirmund Lykke kom med etter at bystyret torsdag kveld vedtok å boikotte innkjøp av varer og tjenester som er produsert på områder Israel har okkupert i strid med folkeretten. Lykke sa til Adresseavisen at vedtaket betyr at Trondheim kommune ikke kan ta imot palestinske kunstnere fra Vestbredden eller besøke Trondheims vennskapsby Ramallah.

- Dette er bare tull, og det bør Geirmund Lykke vite. Ramallah, som er Trondheims vennskapsby, ligger ikke inne på okkuperte områder som omfattes av dette vedtaket. Ramallah og de fleste andre store byene på Vestbredden er, i alle fall ikke foreløpig, okkupert selv om vi også her finner folkerettsstridige bosettinger. Å fremstille dette som at vi ikke kan besøke Ramallah eller ta mot kulturbesøk fra palestinske kunstnere er jo bare tull. Vedtaket vårt er rettet mot israelske varer og tjenester – ikke palestinske. Jeg tviler på at det finnes så mange palestinske kunstnere som bor inne i de ulovlige bosettingene Israel har opprettet, sier Michelsen.

To ulike vedtak

Flertallet i bystyret fattet torsdag kveld to vedtak som har skapt enorm debatt. I det ene vedtaket som fikk flertall heter det at man med bakgrunn i kommunens innkjøpsreglement ikke skal handle inn varer og tjenester fra områder under folkerettslig okkupasjon. Vedtaket legger opp til at rådmannen skal sørge for at Trondheim kommune ber om dokumentasjon på at varer ikke kommer fra okkuperte områder.

- Blant annet okkuperte områder i Palestina, Vest-Sahara, og lignende, i de tilfellene hvor dette er en aktuell problemstilling, heter det i vedtaket som bystyret har fattet.

Fordømmer okkupasjonene

I et annet vedtak gikk bystyret enda lenger direkte rettet mot Israel. Der fordømmer bystyret staten Israels okkupasjon, undertrykking og brudd på folkerettsstridige prinsipper.

- På tross av FN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag, forverrer staten Israel stadig sin okkupasjonspolitikk. Ulovlige bosettinger utvides, byggingen av muren fortsetter, palestinerne utsettes for daglig trakassering og møter store hindringer i sine dagligliv. Dette er en politikk Trondheim kommune ikke kan støtte opp under. Kommunen ønsker derfor å avstå fra innkjøp av varer og tjenester produsert på okkupert område, heter det i vedtaket.

Feil sammenligning

SVs Ottar Michelsen reagerer på et intervju Adresseavisen hadde med Geirmund Lykke fredag der KrFs kommunalråd mener vedtaket kan være lovstridig.

- Lykke sammenligner disse vedtakene i bystyret med et vedtak Sør-Trøndelag fylkeskommune fattet i 2005. Men det Lykke ikke kan ha forstått er at de to vedtakene er helt forskjellige. Fylkeskommunen ville innføre en generell boikott mot Israel, mens vårt vedtak handler om varer og tjenester produsert i områder som Israel har okkupert i strid med FNs resolusjoner og folkeretten. Det er helt vanlig utenrikspolitisk praksis i Norge, og vi har fulgt samme linje mot varer for eksempel produsert i Vest-Sahara, sier Michelsen.

- Både Bama og Coop Norge følger samme praksis som vårt vedtak, og kjøper ikke varer som Israel har produsert i disse okkuperte områdene. Det kan selvsagt være vanskelig å kontrollere alle slike varer, men vi ser at det hjelper. Sodastream som produserer brusmaskiner, har trukket sin produksjon ut av disse okkuperte områdene etter at de ble boikottet flere steder. Å legge inn slike formuleringer i vårt innkjøpsreglementet er helt lovlig og naturlig. Trondheim kommune har vedtatt et innkjøpsregelverk hvor vi legger en høy etisk standard. Dette vedtaket er derfor en helt naturlig presisering av dette, sier SVs gruppeleder.

- Dette blir for dumt

Den israelske ambassadøren til Norge, Raphael Schutz har reagert kraftig på vedtaket i bystyret. I et intervju med NTB sa ambassadøren følgende:

- Premisset for vedtaket er basert på resolusjoner i FN, en institusjon hvor flertallet av medlemmene er ikke-demokratiske stater. Den jødiske staten blir systematisk diskriminert i FN og FNs organer, hvor antallet resolusjoner mot Israel er høyere enn mot alle andre stater til sammen. Trondheim bystyres vedtak føyer seg inn i denne diskrimineringen og dobbeltstandarden, skriver Schutz.

- Her argumenterer Israels ambassadør med at FNs resolusjoner ikke er gyldige. Det er jo helt meningsløst å hevde at vi ikke skal lytte til FNs resolusjoner. Et slikt nivå på argumentasjonen er bare for dumt, og er slett ikke noe godt utgangspunkt for en konstruktiv dialog. Også i EU foregår det nå arbeid med å sørge for merking av varer som kommer fra ulovlig okkuperte områder, selv om dette arbeidet går nokså tregt så er det ting på gang for å gjøre en slik boikott mer effektiv, sier Ottar Michelsen.