Stjørdal/Trondheim:

Etter planen skal 13 av 14 ledere i politimesterens ledergruppeha Trondheim som arbeidssted. I tillegg foreslår politimester Nils Kristian Moe at to av de tre politistasjonene i Trøndelag skal ligge i Trondheim. Den siste lederen og den siste politistasjonen blir i Steinkjer.

Politimesteren viser til at det er klare føringer på at mesteparten av arbeidsoppgavene skal løses ute på de ulike tjenestestedene.

- Jeg klarer ikke å se at sentralisering er et problem, sier han.

Totalt uenig med Moe

- Forslaget beviser at de som var mot politireformen hadde rett. Dette er tidenes største sentraliseringsplan, sier stjørdalsordfører Ivar Vigdenes (Sp). Han holder fast på at det ville gitt et bedre politi for hele Trøndelag om ledelsen satt et annet sted enn i toppetasjen i politihuset i Trondheim.

- En gedigen sentraliseringsreform. Et bevis for det er at to politistasjoner, også en som skal betjene hele distriktet utenfor Trondheim i dagens Sør-Trøndelag, er planlagt til Trondheim, sier melhusordfører Gunnar Krogstad (AP).

I Steinkjer lenger nord i Trøndelag, viser ordfører Bjørn Arild Gram (Sp) viser til at det ikke er i tråd med de nasjonale føringene når så mange sentrale funksjoner foreslås sentralisert.

- Vi har et tungt politimiljø i Steinkjer, og en tingrett. Da er det naturlig at også en rekke oppgaver løses her, og at ledere kan være på Steinkjer. Ikke alle bør sitte i Trondheim, sier Gram. Det siste er også Orkdal-ordfører Oddbjørn Bang (Sp) helt enig i.

Komplisert begrepsbruk

Politimester Nils Kristian Moe svarer at han er forberedt på reaksjonene som nå kommer, men understreker at endringene slett ikke skal ta politiressurser fra tjenestestedene. Tvert imot er målet å ansette flere som kan jobbe ute. Det skjer ved å bygge større enheter som igjen skal gi bedre drift utover i distriktet.

Politireformen resulterer trolig i at halvparten av landets lensmannskontor får kroken på døra. Da stenges også 23 av Trøndelags 39 kontorer.

Politimesterens forslag legger opp til at dagens lensmannskontor-struktur erstattes med femten tjenestesteder, som er fordelt på i alt sju ulike tjenesteenheter, dette blir trolig fremtidens lensmannsdistrikter. Disse er igjen fordelt på tre geografiske driftsenheter – politistasjoner – som altså er planlagt med to i Trondheim, sentrum og Heimdal, og en i Steinkjer. I tillegg skal de såkalte funksjonelle enhetene, de ulike fagområdene i politiet, ledes fra politihuset i Trondheim.

Adresseavisen har fått opplyst at den endelige lederstrukturen for de funksjonelle enhetene og de geografiske enhetene ikke er endelig avklart, men noe som skal forhandles om. Dette er ikke politimesteren helt enig i.

- Styring og ledelse for de funksjonelle enhetene er plassert i Trondheim. Sånn er det, sier politimester Nils Kristian Moe til Adresseavisen.

Ønsker mer ut av Trondheim

KS i Nord-Trøndelag påpeker i sin uttalelse om saken at det er viktig at kompetansearbeidsplasser spres i regionen. De nevner spesielt området utlendingsforvaltning, herunder utlendingskontroll og grensekontroll, og muligheten for å plassere dette desentralisert. Stjørdalsordfører Vigdenes argumenterer kraftig for at det bør plasseres på Værnes og ledes derfra.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Fem tiltak for bedre nærpoliti

- Skal man få støtte og legitimitet må man lete etter en annen løsning enn at 13 av 14 ledere skal sitte i toppetasjen i politihuset i Trondheim, eller at to av tre politistasjoner ligger i Trondheim, sier han.

Det siste er Melhus-ordfører Krogstad helt enig i. Med støtte fra bla. ordførerne i Røros, Holtålen, Oppdal og Rennebu, har han lansert Melhus som ny alternativ plassering for den såkalte «Politistasjon Sør». Krogstad argumenterer også for at det vil være naturlig å plassere hovedansvaret og ledelse når det gjelder for eksempel etterforskning av miljøkriminalitet, utenfor Trondheim.

- Hovedpoenget vårt er at stasjonen bør ligge utenfor Trondheim kommune. Vi ser tendens til at patruljer fra Heimdal trekkes inn til Trondheim sentrum stadig vekk. Det vil bli på bekostning av distriktet for øvrig, og man møter helt andre utfordringer utenfor byen enn i Trondheim, sier han.

Avviser kritikken

- Når det gjelder stasjon sør så skal vi i gang med en anbudsrunde. Der er målet å foreta en sammenslåing av ressurser til felles beste. Det er ikke avgjørende for oss om det blir en stasjon på Heimdal eller i Melhus, sier politimesteren. Han viser likevel til at det kan ha betydning at en stor del av befolkningen bor rundt Heimdal. Derfor vil det være enklere for mange å besøke en stasjon her, for eksempel for å skaffe pass.

Moe sier tankegangen rundt de øverste lederne i politidistriktets er helt lik planene rundt fylkesmannens plassering i det nye samlede Trøndelag, der lederne for de sentrale avdelingene finnes på samme sted som toppsjefen.

LES OGSÅ KRONIKKEN: En god historie fra politiet

- Det vil være uhensiktsmessig å splitte opp og flytte ut ledere. Samtidig er det ikke dermed sagt hvordan vi skal jobbe i de funksjonelle enhetene, selv om lederne plasseres her. Vi skal se på hvordan arbeidsoppgavene løses senere. Der er det jo naturlig at f.eks. Stjørdal og Værnes blir sentrale, når det gjelder grensekontroll og utlendingsarbeid, siden vi har flyplassen og grenseovergangen mot Sverige i området, sier Moe.

Høringsrunden om politimesterens tilrådning ble avsluttet denne uken. 12. desember er det planlagt møte i styringsgruppa, før den endelige innstillingen i saken sendes fra politimesteren til Politidirektoratet før 15. desember.

Vil ikke desentralisere. Politimester Nils Kristian Moe sier det ikke er aktuelt å desentralisere hele eller deler av ledergruppen i politidistriktet. - Jeg klarer ikke å se at sentralisering er et problem, sier han. Foto: Nils Toldnes