De største kuttene skal komme på kultursektoren og gjennom å konkurranseutsette kommunale tjenester.

- Gjennom vårt forslag ønsker vi å sette ekstra fart på utviklingen i Midtbyen – det tror vi er viktig både for næringslivet og for alle som bor i byen. Dette er det aller viktigste byrommet i Trondheim, og det haster med å få det ferdig. Rådmannen har lagt opp til at opprustingen av Torget skal være ferdig i 2021. Vi vil ikke vente så lenge, og mener dette arbeidet må fremskyndes med ett år. Vi legger inn 57,2 millioner kroner i 2020 og frem fremskynder hele prosjektet med ett år, sier Frps gruppeleder Elin Marie Andreassen.

Behandles i desember

For ytterligere å skape mer liv i Midtbyen ønsker Frp også å fjerne den kommunale gategrunnsleien for dem som vil etablere uteservering. Frp tror det kan skape mer liv og røre i Midtbyen, og gjøre det lettere å få folket ut.

Budsjettet for Trondheim kommune skal behandles i bystyret 15. desember. Frem til den behandlingen har partiene behandlet rådmannens budsjettforslag for å prøve å omdisponere penger.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Rådmannens jobb å være knipen

Eldreomsorg og skolehelse

Frps forslår også å styrke bemanningen i eldreomsorgen med 15 millioner kroner utover den økningen rådmannen har lagt inn i sitt forslag.

- Vi trenger mer penger på dette området. Rådmannen skriver selv i sitt budsjetthefte at vi har lavere bemanning i Trondheim enn kommuner det er naturlig å sammenligne oss med. Det er grunn til å tro at lav bemanning gir negative konsekvenser for kvaliteten på tjenesten og sykefraværet. Ved å styrke bemanningen med 15 millioner kroner vil vi også få ned fraværet, og kan spare inn fire millioner på det fraværet koster oss, sier Andreassen.

På siden for økte utgifter legger Frp opp til å styrke skolehelsetjenesten med ytterligere seks millioner kroner utover rådmannens forslag. Rådmannen har allerede foreslått en økning på 3,5 millioner.

- Vi vet jo ikke helt hvordan statsbudsjettet blir, også på dette området. Det avhenger litt av hvor mye de statlige bevilgningene forutsetter at kommunen stiller opp med selv. Men vi ønsker å styrke dette viktige arbeidet enda mer enn det rådmannen har lagt opp til, sier Andreassen.

Vil redde Herberget

I forrige uke skrev Adresseavisen om Frelsesarmeens krisetilbud på nattestid i Trondheim – Herberget – som nå har varslet at de avvikler driften fordi de ikke er enige med rådmannen om en driftsavtale nest år. Frp vil sette av 4,5 millioner kroner i budsjettet for å kjøpe private tjenester, og mener Herberget kan reddes gjennom en slik bevilgning.

Kutter skatter og avgifter

Eiendomsskatten har i alle år vært en torn i øyet på Frp. For neste år foreslår partiet å redusere skatten med 10 prosent. Det betyr en reduksjon i inntektene på 61,5 millioner i 2017. Piggdekkavgiften skal også fjernes, og det betyr ytterligere 23 millioner kroner mindre i inntekter neste år.

- På sikt må hele eiendomsskatten vekk, den er usosial. Piggdekkavgiften som ble innført fra denne sesongen må skrotes. De siste vintrene har vist at godt vedlikehold sørger for god byluft. Det handler om prioritering, og det er mulig å få til god byluft uten denne avgiften gjennom å feie og koste mer, sier Elin Marie Andreassen.

Kutt på kultur

For å dekke inn de økte utgiftene i budsjettet legger Frp opp til å kutte bevilgningene til kultursektoren med 40 millioner kroner neste år. Frp mener det også skal være mulig å spare 40 millioner kroner ved å konkurranseutsette deler av kommunens tjenester. Driftsbufferen som rådmannen har satt av til uforutsette utgifter mener Frp skal reduseres fra 37 til 16 millioner kroner. Partiet vil dessuten spare ytterligere 8 millioner på å stille økte krav til de kommunale innkjøpene, redusert sykefravær skal spare fire millioner kroner og partiet vil skrinlegge hele energi- og klimahandlingsplanen i kommunen og spare fem millioner kroner på det.

- Det er ikke en kommunal oppgave å drive kunsthall – her vil vi kutte. Tilskudd til profesjonelle kunst- og kulturtiltak må også vekk. De øvrige kuttene skal skje innenfor knutepunktsordningen. Dette legger for mye beslag på kommunens midler innenfor kulturområdet. Kulturtiltak for barn og unge og fritidskulturlivet skal ikke røres, sier Andreassen.

På investeringssiden vil Frp sette av 12 millioner kroner til å gjennomføre vedlikeholdsplanen rådmannen har lansert for veier og kommunale bygg. Det har ikke rådmannen funnet rom for i sitt forslag. Frp varsler også kraftig reduksjon i de kommunale låneopptakene, som de mener kan reduseres med en kvart milliard gjennom å selge seg ut av kommunale selskaper og omprioriteringer på investeringsbudsjettet.