Nereid kommer fra toppstillingen i lærerutdanninga i Trondheim.

På nyåret avslutter hun i åremålsstillingen som dekan ved NTNUs Fakultet for lærer- og tolkeutdanning, det som tidligere lå under HIST.

Følger lærerne ut i skolen

- Jeg har i snart seks år hatt ansvaret for å utdanne lærere, nå får jeg følge etter dem ut i skolen, sier Camilla Trud Nereid som er klar for å skifte perspektiv og innta rollen som skoleeier.

- Jeg har allerede fått en viktig tillitserklæring fra rektorene i Trondheim. De har jeg gode relasjoner til og kjenner fra før. Jeg gleder meg til å samarbeide videre med dem, sier hun.

Som kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune har hun også ansvaret for barnehage, barne- og familietjenesten, barnevern og kulturskole. Nereid ser frem til å treffe menneskene som jobber på disse feltene og ser hun for seg en snarlig turné innom de ulike enhetene. Kanskje blir det tettere samsnakking og kunnskapsdeling med den akademiske siden i form av for eksempel forskerfrokoster.

- Dette er et stort felles samfunnsoppdrag som jeg gleder meg til å ta fatt på. Det blir spennende å jobbe med dette sammen med alle relevante profesjoner i fellesskap. Samtidig som det er en stor utfordring, gir det store også gode muligheter.

Uroen på den nye arbeidsplassen

Hennes forgjenger, Gunn Røstad, gikk av på dagen etter uro i staben for oppvekst og utdanning.

LES BAKGRUNN: – En veldig tøff tid for staben og for direktøren

Fire personer varslet i vår om det de mente var kritikkverdige forhold i arbeidsmiljøet i rådmannens fagstab for oppvekst og utdanning. En ekstern part konkluderte med at ledelsen har brutt arbeidsmiljøloven og at «klagerne har blitt eksponert for en arbeidsmiljøsituasjon hvor deres integritet og verdighet ikke har blitt ivaretatt.»

LES BAKGRUNN: Ledelsen i Trondheim kommune innrømmer lovbrudd

Camilla Trud Nereid ser slett ikke svart på å komme til en arbeidsplass preget av intern uro.

Når godviljen rår

- Dette er en situasjon jeg har kommet til et par ganger tidligere. Jeg kom til jobben som dekan i en lignende situasjon. Her var det høyt konfliktnivå knyttet til leder og lederstil, sier Nereid.

- Både den gangen og nå opplever jeg at det er bra å komme inn utenfra. Da har man blanke ark. Mange er lei seg, frustrerte og oppgitte. Jeg regner med at det er et sterkt ønske og en lengsel etter å komme tilbake til en situasjon hvor godviljen får råde. Jeg vet at folk ønsker å få bruke seg selv og sin kompetanse til beste for de oppgavene man skal løse. Sånn sett er det vanskeligere å komme inn som ny et sted der alle er såre fornøyde og vil ha alt slik det alltid har vært.

For endringer ser hun for seg at det blir.

- Som ny leder er jeg fra første sekund avhengig av andre og deres fagkompetanse. Jeg ser for meg at jeg er ansatt som lokfører, men at jeg går på i bakerste vogn. Så skal jeg gå igjennom dette toget og snakke med folk. Jeg satser på at vi kan stå litt på stasjonene før vi setter fart uten risiko for avsporing, sier hun optimistisk.

Skal lede folk som er flinkere enn henne

- Jeg gikk et kurs for en tid tilbake i hvordan å lede mennesker som er mer intelligente enn deg selv, sier Nereid.

- Og hvordan skal du gjøre det?

- Med ydmykhet og respekt. Dessuten skal jeg ha gode team rundt meg og forhåpentlig spre entusiasme og bygge et godt omdømme for oss.

Om ikke lenge offentliggjøres det hvem som skal utgjøre kommunaldirektørens tetteste lagspillere. I disse dager skal det avgjøres hvem som får kommunalsjef-jobb innenfor feltene; skole, barnehage og barne- og familietjeneste.

Danser med de fleste

I tillegg til intern uro, er det nok av andre ting å ta fatt i på hennes nye jobb.

- Du har sterke meninger fra din tidligere jobb når det kommer til skolepolitikk og prioriteringer, for eksempel. Hvordan vil det prege deg i den nye jobben?

- Det er ikke min jobb å ha politiske oppfatninger om det. Vi skal være den faglige grunnmuren som politikerne som politikernekan bygge sine beslutninger på. Min historie viser at jeg er like god på å danse polka med Kristin Halvorsen som å ta en flat tango med Torbjørn Røe Isaksen, understreker Camilla Trud Nereid.

Både optimisme og humør er noe som preger den nye sjefen til lærere, barnehagelærere, ansatte i barne- og familietjenesten, helsestasjoner, jordmortjeneste og kulturskole.

- Ja, jeg bruker mye humor, men jeg er seriøs, sier hun, seriøst.