Tvert om synes oppslutningen blant meddommerordningen å stå sterkere enn noen gang.

I Sør-Trøndelag tingrett har sorenskriver Leif Otto Østerbø bedt kommunene i Sør-Trøndelag finne frem til meddommere som i både alder og sosial tilknytning favner bredt. Man ønsker ikke bare vellykkede etnisk norske personer, men et mest mulig representativt utvalg blant befolkningen. Nå er det blitt flere yngre meddommere.

Da juryen i en overgrepssak fra Hemsedal frikjente de tre tiltalte, utløste det en voldsom debatt rundt meddommer-ordningen. Østerbø var én av flere domstolsledere som fryktet at flere meddommere ville be seg fritatt fra å gjøre tjeneste. De dystre spådommene har ikke slått til.

- Ikke en eneste meddommer har henvendt seg til domstolen med ønske om å fratre. Nå er til sammen 612 menn og kvinner fra de 17 kommunene i rettskretsen valgt til å gjøre tjeneste i Sør-Trøndelag tingrett i kommende fireårsperiode. En god del av dem har gjort tjeneste også tidligere, forteller Østerbø.

400 meddommere påmeldt

Til informasjonsmøtene for nye og gamle meddommere i Trondheim tinghus denne uken har om lag 400 meldt seg på. Det er første gang domstolen arrangerer slik møter der meddommerne får vite hva det innebærer å være meddommer, generelle krav som stilles, hvilke saker de deltar i, prosessen fra en meddommer blir trukket ut til dom er avsagt, plikten til å møte, godtgjøring og sikkerhet.

- Meddommerne er en bærebjelke i vårt rettssystem, særlig i straffesakspleien. Etter Hemsedal-saken var det mye fokus på meddommernes rolle. Tilbakemeldinger vi har fått tyder på at vi har robuste meddommere som er i stand til å fatte egne avgjørelser, uten å bli styrt av den juridiske fagdommeren.

Sorenskriver Østerbø legger til at i 2015 opplevde domstolen to tilfeller der meddommere ble utsatt for ubehagelige opplevelser. Det var en spesiell sak, der også ansatte ble truet.

- Slik saker blir politianmeldt, og det har også ført til en ombygging av inngangspartiet for å bedre sikkerheten for de ansatte. Vi har for øvrig en egen sikkerhetsavdeling i tingretten, sier Østerbø.

Meddommere har respekt

Han understreker at trusler og uthenging på sosiale medier er tross alt et veldig lite problem. Folk har respekt for den oppgaven meddommerne har. Likevel mener Østerbø det er riktig å forberede meddommerne på jobben de skal gjøre og hva den innebærer.

Geir Kroknes (seksjonsleder i båteierseksjonen i Norges Fiskarlag) og Eva Johansen (senterleder ved AMI på Orkanger) har begge tjenestegjort som meddommere i åtte år i Sør-Trøndelag tingrett og står nå foran fire nye år. I gjennomsnitt har de deltatt i et par straffesaker i året.

- Jeg liker å være meddommer og har ikke opplevd noe negativt. Jeg føler meg som likemann og føler ikke at jeg blir styrt av fagdommeren, sier Kroknes.

Johansen synes oppgaven er spennende, og den byr på store utfordringer. – I forrige straffesak tok den andre meddommeren dissens. Jeg følte ikke det som noe problem, for den var godt begrunnet.

Er et samfunnsoppdrag

Til nye meddommere sier begge at det ikke er noe å grue seg til. Man må se på det som et samfunnsoppdrag. Man får innblikk i mange menneskeskjebner, som kan gå inn på en. Men samtidig mener de at man må innta en profesjonell holdning.

I straffesaker er alltid meddommerne i flertall. Sorenskriver Østerbø mener meddommerne er minst like gode til å vurdere bevis som fagdommerne.

-I de fleste straffesakene er dommen enstemmig, men det hender at fagdommeren blir nedstemt. Det illustrerer at meddommeren får gjennomslag for sitt syn, sier Østerbø.

I en straffesak skal det alltid være én mannlig én kvinnelig meddommer. Meddommerne må være fylt 21 år og ikke være over 70 år når fireårsperioden starter. Det stilles krav til norskkunnskap og personlig egnethet. Man kan ikke gjøre tjeneste om man er straffedømt.

Deltar på like vilkår

Meddommerne er med og avgjør både skyldspørsmålet og utmåler straff.

Et datasystem trekker ut meddommere helt tilfeldig, og man har plikt til å møte. Sør-Trøndelag tingrett er landets nest største fullfaglige førsteinstansdomstol med 47 medarbeidere, størst er Bergen tingrett. Sør-Trøndelag tingrett behandler om lag 450 straffesaker med meddommere i året, og de aller fleste avgjørelsene blir stående.

Den norske ordningen med bruk av meddommere er spesiell. Flere land bruker bare fagdommere, som Nederland og Litauen. Både Sverige og Danmark har færre innslag av meddommere enn Norge.

Samfunnsoppdrag: Meddommerne Eva Johansen og Geir Kroknes synes oppgaven er både spennende og utfordrende. De føler seg som likemenn og ikke at de blir diktert av fagdommeren. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen
Rettsspleien: Sorenskriver Leif Otto Østerbø sier meddommerne er viktige for rettspleien, særlig i straffesaker. Han har ikke opplevd at noen har trukket seg. Foto: Christine Schefte, Adresseavisen