Neste adresse for ingeniørstudentene blir Gløshaugen.

Etter å ha kjempet for nybygg i 20 år, står teknologibygget endelig klart på Kalvskinnet. I desember tas bygget i bruk av de ansatte, og på nyåret kommer studentene. Matteknologimiljøet, som holder til på Tunga, flytter også inn. Det nye bygget er skreddersydd for teknologi med mange laboratorier.

Ingeniørsamling på Gløshaugen

Men oppholdet i det flotte nybygget ser ut til å blir svært kortvarig. Planen er at alle skal flyttes over til Gløshaugen allerede våren 2018, etter ett og et halvt år.

For universitetet er det en prioritert oppgave å flytte ingeniørutdanningen ved tidligere Hist sammen med NTNUs sivilingeniørutdanning.

- Vi kan ikke vente med en faglig samling til 2025 da det store campusprosjektet skal være ferdigstilt. Vi må realisere de faglige gevinstene med fusjonen, sier Helge Klungland, prorektor for faglig integrasjon i forbindelse med fusjonen.

2800 nye studenter til Gløshaugen

NTNU skal ikke reise nye bygg for å ta imot nærmere omkring 2800 nye ingeniørstudenter og 250 ansatte.

- Er det ikke en ekstrem sløsing av plass på Gløshaugen i dag hvis man kan romme 3000 flere uten å bygge noe?

- Det foregår en omfattende rehabilitering på platået som vil frigjøre plass. På noen områder har vi også ledig kapasitet. Planen er å flytte en del aktiviteter fra Gløshaugen til Kalvskinnet når ingeniørmiljøet flytter ut derfra. Det kan være miljøer som passer godt sammen med den øvrige aktiviteten på Kalvskinnet hvor vi har Vitenskapsmuseet og, etter hvert, samtlige av NTNUs lærerutdanninger. Vi vil også få en mer effektiv arealbruk på Gløshaugen gjennom felles bruk av fasiliteter som laboratorier, bibliotek og forelesningsrom, sier Klungland.

- Du er ikke redd for at det blir overfylt og trangt på Gløshaugen?

- Vi ser etter gode løsninger. Kvaliteten på løsningen er viktigere enn tempoet på prosessen.

Lærer og helse på flyttefot

Et annet fagmiljø som skal flytte allerede nå i desember er tolkeutdanningen ved lærerutdanningen på Rotvoll. Faget er lagt under Det humanistiske fakultet i den nye NTNU-strukturen og skal til Dragvoll. Resten av lærerutdanningen på Rotvoll skal flytte til rehabiliterte og nybygde lokaler i Sukkerhuskvartalet på Kalvskinnet, etter planen før jul neste år.

Fra 1. januar 2017 hører lektorutdanningen ved NTNU (Program for lærerutdanning) og lærerutdanningen fra tidligere Hist under samme institutt. Det jobbes for å få flyttet Program for lærerutdanning fra Moholt til teknologibygget på Kalvskinnet – etter at ingeniørene er ute. På denne måten vil all lærerutdanningen ved NTNU være samlet på Kalvskinnet.

18 meninger om hvor NTNU bør bygge ut

Blandede følelser

- Det er med blandede følelser å vite at vi skal flytte ut igjen like etter at vi flytter inn i dette flotte bygget, innrømmer dekan Terje Meisler ved Fakultet for teknologi ved NTNU.

Meisler mener det er riktig å samlokalisere ingeniørutdanningen fra tidligere Hist med sivilingeniørutdanningen på Gløshaugen. Men han er opptatt av tidspunkt og hvordan det skal skje.

Vil flytte samtidig

- I fakultet for teknologi er ingeniørutdanningene vant til å samarbeide. Nå blir fakultetet oppløst og fagmiljøene spres på tre forskjellige fakulteter på Gløshaugen. For å ikke ødelegge det tette samarbeidet og samvirket det er lagt til rette for i det nye teknologibygget, er det viktig at flyttingen skjer samtidig og at vi får lokaler på Gløshaugen som er like gode som i teknologibygget.

- Hvordan skal dere få plass til 2800 studenter og 250 ansatte på Gløshaugen uten at det skal bygges nytt der?

- Det blir en kjempeutfordring. Jeg skjønner ikke helt at det skal være plass. Jeg tror også det kan være for tidlig å gjennomføre dette våren 2018, sier Terje Meisler.

Utprøving for storcampus

Dekanen synes det er en god idé å utsette flyttingen til Gløshaugen til brikkene i det store campusprosjektet har kommet mer på plass. Meisler mener teknologibygget også er godt egnet som et laboratorium for å finne gode løsninger for den store campusløsningen for NTNU.

- Jeg mener det er plass til både ingeniørutdanningen og lærerutdanningen på Kalvskinnet. Sammen med Vitenskapsmuseet kan dette bli et spennende laboratorium for tverrfaglighet som hele NTNU kan dra nytte av, sier Meisler.

Studenttillitsvalgt Maja Gunvor Erlandsen

Skeptiske studenter

- Vi har veldig lite tro på at vi kan få like gode og egnede lokaler på Gløshaugen om ett og et halvt år, sier Maja Gunvor Erlandsen, tillitsvalgt for studentene ved ingeniørutdanningen ved NTNU.

- Etter å ha bodd på en byggeplass på Kalvskinnet i årevis, gleder vi oss til å komme inn i Teknologibygget som er bygd og utstyrt for våre behov.

- Støtter du ikke planen om å faglig samling på Gløshaugen?

- Jo, og vi er positiv til en langsiktig plan. Men bachelorutdanningene i teknologi samarbeider. Dette samarbeidet er viktigere enn hurtigst mulig samlokalisering på Gløshaugen. Vi har veldig liten tro på at en flytting i 2018 vil ivareta behovet for samarbeid på tvers mellom fagene våre. Det er heller ikke lett å forstå hvordan flere tusen kan flyttes uten at det blir nye bygg, sier Erlandsen.